Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO/ Premierul Dacian Cioloș: ”Alba Iulia este un municipiu aparte. S-a dezvoltat foarte mult prin competența administrației de a atrage fonduri europene, dar și prin competența de a le utiliza corect”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Primul ministru Dacian Cioloș, alături de vicepremierul Vasile Dâncu și ministrul Agriculturii Achim Irimescu au avut, luni, o întâlnire la Primăria Alba Iulia cu primarul Mircea Hava, președintele CJ Alba Ion Dumitrel și prefectul Cornel Murg.

conf Dacian CiolosTemele discutate au fost sintetizate de premier într-o conferință de presă și au constat în găsirea de soluții pentru a continua proiectele de dezvoltare a orașului cu ajutorul fondurilor europene, proiecte ce cuprind și două obiective importante din Cetate a căror situație este încă neclară – Biblioteca Batthyaneum și vechea Unitate Miltară. De asemenea s-a discutat modul în care administrația locală va colabora cu administrația centrală pentru pregătirea Centenarului Marii Uniri.

În deschidere premierul a remarcat modul în care municipiul Alba Iulia s-a dezvoltat în ultimii ani cu ajutorul fondurilor europene, declarând că pentru continuarea acestui proces se vor identifica soluții adaptate care să țină cont și de capacitatea de absorbție, și de resursele locale pe care le are municipalitatea.

”La Alba Iulia suntem într-un municipiu reședință de județ un pic mai aparte pentru că în ultimii ani orașul acesta s-a dezvoltat foarte mult, și prin competența administrației de a atrage fonduri europene, dar și prin competența de a le utiliza corect. E firesc că orașul își propune să meargă în continuare și cu proiecte europene și cu resursele locale pe care le are și am discutat despre aceste aspecte și despre modul în care putem găsi soluții adaptate care să țină cont și de capacitatea de absorbție pe care orașul o are”, a spus Dacian Cioloș.

”Am discutat și despre câteva puncte specifice, legat de Cetate unde s-a făcut deja o reabilitare și mai sunt câteva posibilități care ar putea să crească potențialul zonei respective. Știu de solicitarea primăriei pentru a găsi o soluție ca unitatea militară care este acolo să poată să intre într-un proeict de dezvoltare urbanistică și am avut deja o discuție preliminară la Ministerul Apărării să găsim o soluție în așa fel încât să existe posibilitatea ca această clădire, care nu este folosită de mai muți ani să nu ajungă să se degradeze și să intre în contrast cu ceea ce se întâmplă în jur. Am discutat și despre Bilbioteca Batthyaneum care este un bun nu doar al județului și nu doar național, ci chiar european, ea fiind o parte din istoria regiunii. Am avut o discuție prealabilă cu domnul ministru al Culturii și știu că se caută soluții pentru a clarifica situația juridică în primul rând a clădirii și imediat ce asta se va întâmpla, să putem intra și acolo într-un program de reabilitare și restaurare a clădirii, care să permită nu doar utilizarea în condiții adaptate pentru manuscrisele de acolo, dar, de ce nu, chiar o deschidere a ei și o punere în circuitul public de vizitare. Am discutat și despre pregătirea Centenarului. Sigur că Alba Iulia va juca un rol central în acest eveniment. Noi pregătim la Guvern un proiect de Lege a Centenarului, care va fi pus în dezbatere publică în următoarele săptămâni și în contextul acestei legi avem în vedere și câteva lucruri care pot fi făcute în parteneriat cu Primăria Alba Iulia și cu Consiliul Județean Alba”, a declarat primul ministru.

De asemenea, au fost luate în discuție și soluțiile pentru dezvoltarea județului Alba, în principal pentru punerea în valoarea potențialului care există aici în zna muntană, subiect ce va fi dezvoltat în cursul după-amiezii, în comuna Ciugud, unde oficialii de la Guvern vor fi prezenți pentru lansarea ”Pachetului de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate”.

Nu în ultimul rând, premierul Dacian Cioloș s-a arătat interesat de opinia și propunerile administrației locale privind statutul funcționarului public, în vederea întocmirii pachetului de legi ce vizează reforma administrației.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea