Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO Gunoaiele din județul Alba ar putea fi depozitate la Alba Iulia până la finalizarea gropii ecologice de la Galda de Jos

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Primari din județul Alba s-au întâlnit, marți, la Instituția Prefectului, pentru a găsi soluții privind depozitarea deșeurilor, iar cea mai viabilă variantă, până la terminarea depozitului ecologic de la Galda de Jos, este găsirea unei platforme temporare pentru depozitarea deșeurilor.

primari din Alba17Platforma temporară se dorește a fi cât mai aproape de Galda de Jos pentru ca, mai apoi, gunoaiele să fie transportat la groapa ecologică.

Astfel, la finalul discuțiilor, viceprimarul Paul Voicu, a afirmat că a identificat un proprietar de teren în zona șoselei de centură a municipiului Alba Iulia cu care, Polaris M Holding, ar urma să negocieze o colaborare pentru depozitarea deșeurilor în baloți înfoliați.

Este de precizat că această soluție este, deocamdată, incertă, însă cea mai aproape de realizare, în urma discuțiilor purtate de edili.

Totodată, alte localități, în care s-a mai avut în vedere amenajarea unei platforme temporare, însă unde nu este posibil din diferite motive, sunt Stremț și Teiuș.

Până la realizarea unei platforme temporare, primarii trebuie să găsească, rapid, o groapă de gunoi, în alt județ, unde deșeurile pot fi transportate, deoarece, în unele localități, nu s-au mai ridicat de 3 săptămâni.

”Noi ne-am întâlnit aici să discutăm pentru tot județul că doar așa ne putem ajuta colegii. În primă fază, miercuri, când ne întâlnim cu operatorii de salubritate care operează în județ, o să vedem unde putem duce gunoiul menajer că deja, multe primării sunt blocate, de 3-4 săptămâni nu se mai ridică gunoiul. Să vedem, dacă îl ducem la Târgu Jiu, ce înseamnă acest transport, toți primarii așteaptă o ofertă scrisă din partea acestei firme (n.r. Polaris M Holding) să-l ducă la Târgu Jiu. Această e o soluție de urgență. Cealaltă soluție, pe termen scurt, este găsirea unei platforme cât de aproape de Galda, ca să nu-l transportăm când e gata groapa ecologică, la zeci sau sute de kilometri. Am identificat, chiar lângă centură, în Alba Iulia, un proprietar care are un teren de 2 hectare și jumătate. Să vedem dacă vrea să intre în colaborare cu Polaris să-l închirieze, să discute de preț, doar pentru depozitarea acestor baloți de gunoi înfoliați, iar platforma pe care vor opera și vor lucra Polaris împreună cu firma care aduce acest utilaj de înfoliat să fie platforma care deja există la Alba Iulia. Poate o să găsim cu colegii și alte variante – aceasta (n.r. la Alba Iulia) ar fi una dintre ele”, a spus Paul Voicu.

primari din Alba05Platforma temporară pentru depozitarea deșeurilor necesită  800 mp betonați și 2,5-3 h de teren, potrivit viceprimarului Voicu. Firma care s-ar ocupa de balotarea deșeurilor este Eurotech Oradea.

Primarii au conchis că identificarea unui spațiu pentru crearea unei platforme temporare este cea mai bună și puțin costisitoare soluție, pentru cetățeni, până la finalizarea gropii de la Galda de Jos. ”Mașina pentru înfoliat gunoiul poate veni în câteva zile. Problema noastră este să găsim locul de depozitare și să vedem timpul în care putem să realizăm platforma”, a spus primarul Ciugudului, Gheorghe Damian.

Primarul orașului Cugir, Adrian Teban, a opinat o altă soluție temporară – prelungirea termenului, la 60 de zile, pentru depozitarea deșeurilor la groapa de gunoi de la Cristian. Reamintim că în urmă cu 3 săptămâni Garda de Mediu Sibiu a interzis depozitarea deșeurilor provenite din alte județe la groapa de gunoi de la Cristian. ”Să mergem înspre noii guvernanți să cerem obligatoriu o prelungire de 60 de zile pentru că nu ne putem organiza în 10 zile”, a întărit Paul Voicu.

La întâlnire a participat și președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, care a opinat: ”Stabiliți-vă unde vă faceți platforma temporară. Să vedem ce primărie pune la dispoziție terenul. Dvs. vă uitați toți la Galda. Trebuie să le mulțumiți că altfel acum eram mai rău. Știți, Mihalțul ne-a aruncat în 2008 afară că probabil era gata (n.r. investiția gropii ecologice). Sunteți aici primari și din apropiere, și din depărtare, dați soluția”, a afirma Ion Dumitrel.

Din datele anunțate de administrația județeană groapa de gunoi ecologică ar fi trebuit finalizată în 31 decembrie 2013, apoi 1 iulie 2015, iar ultimul termen este 5 mai 2016. (D.S.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Adolescentă de 19 ani din Cugir agresată în scara unui bloc de un tânăr: Cugireanul, reținut de polițiști

Bogdan Ilea

Publicat

în

Adolescentă de 19 ani din Cugir agresată în scara unui bloc de un tânăr: Cugireanul, reținut de polițiști Polițiștii din Cugir au reținut un tânăr de 19 ani din oraș după ce acesta ar fi agresat, în scara unui bloc, o tânără de aceeași vârstă. A deranjat liniștea și ordinea publică. La data de 23 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea