Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Video

Video| Cum arată de la înălţime o comună cum toate ar trebui să fie. Comuna Ciugud, binecuvântată de Dumnezeu, iubită de soare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cum arată de la înălţime o comună cum toate ar trebui să fie. Comuna Ciugud, binecuvântată de Dumnezeu, iubită de soare

I se spune cel mai bogat sat românesc. În realitate, este o comună, dar o comună unde lucrurile se întâmplă și unde administrația locală vede în cetățean un partener. Oamenii au apă curentă, canalizare și gaze în fiecare gospodărie. Este Ciugud, comuna din Ardeal, în judeţul Alba.

Comuna Ciugud este situată la numai 10 kilometri de Alba Iulia, numără șase sate cu peste 3000 de suflete, iar cei care au vizitat locurile spun că încă de la intrare te surprinde cum Ciugudul îmbină foarte bine viața liniștită de la țară cu facilitățile pe care ți le oferă un oraș, un loc unde poți să alegi să te rupi de lume, dar și să stai conectat la ce se întâmplă, unde tradiţia se îmbină cu modernismul.

Totul a pornit acum 16 ani, dintr-un vis comun. În prezent, în Ciugud au fost investite sume de peste 16 milioane de euro din fonduri europene, sumă care reprezintă bugetul comunei pe mai bine de 100 de ani. Fiecare proiect realizat înseamnă de fapt o bătălie câştigată, o bătălie între realitatea iniţială a unei aşezări din mediul rural care avea nenumărate nevoi şi  credinţa că viaţa la ţară poate fi altfel: “fără depopulare, fără case părăsite, fără terenuri agricole lăsate în plata Domnului, fără drumuri care să arate mai degrabă a poteci rudimentare, fără oameni împuţinaţi, bătrâni şi trişti“.ciugud

În 2017, comuna Ciugud are 30 de km de drum agricol asfaltat care leagă trei comune. Vatra comunei are trotuare modernizate şi rigole pentru apele pluviale. Toate acestea şi nu numai, au dus la extinderea activităţilor agricole, construirea de ferme şi ridicarea agriculturii la standarde înalte de performanţă.

Comuna are cămine culturale moderne, reţele de alimentare cu apă şi canalizare, staţii de epurare, o centrală eoliană care asigură iluminatul public.

Un alt lucru inedit pe care îl găsești la Ciugud este pistă de biciclete. Este bucuria copiilor și se întinde pe o distanță de doi kilometri, paralelă cu drumul asfaltat din localitate. Minusculul punct de pe hartă are şi sală de sport, teren de fotbal, spaţii de joacă pentru copii, internet wireless. Se pregăteşte de asemenea amenajarea unui teren de golf şi construirea unui pod peste Mureş pentru a facilita drumul spre Alba Iulia.

Nu poţi să nu remarci de asemenea Centrul de Informare Turistică de la Hăpria sau Biserica Ortodoxă de la Teleac.

Ciugudul este un punct de interes şi pentru investitorii români, dar şi străini care îşi desfăşoara activitatea în Parcul Industrial şi care asigură peste 700 de locuri de muncă.

Dar, să lăsăm imaginile să vorbească. În spatele pozelor stă o realitate pe care ne-ar plăcea să o vedem replicată și în alte sate românești, o realitate în care fondurile europene se văd la fiecare pas.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Video

Video

Ce nu se face în ziua de Paște. Tradiția pe care trebuie să o respecte toți credincioșii pentru noroc și sănătate

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Ce nu se face în ziua de Paște. Tradiția pe care trebuie să o respecte toți credincioșii pentru noroc și sănătate Sărbătoarea de Paște este cea mai importantă sărbătoare creștină, care celebrează Învierea lui Iisus Hristos, la trei zile după răstignirea sa pe cruce. Această sărbătoare este sărbătorită în fiecare an în prima duminică după […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea