Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO: Ca să ajungi la Poarta Raiului trebuie să treci prin ”infern”: Drumul de acces spre Munții Șureanu, începând de la barajul Oașa, filmat cap-coadă de un turist

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Drumul județean DJ 704, ce duce spre zona turistică Munții Șureanu, începând de la barajul Oașa, Luncile Prigoanei și până la Poarta Raiului, reprezintă un adevărat ”calvar” pentru cei care ajung în zonă, nu numai pe timp de iarnă, ci și pe timp de vară. Un turist a filmat, zilele acestea, porțiunea de drum cap –coadă, iar în imagini se poate observa că este greu practicabil –  îngust, plin de praf și denivelări, ceea ce lasă de dorit atunci când te gândești, probabil, să petreci o vacanță aici.

Valea Sebeșului sau Valea Frumoasei, așa cum frumos a botezat-o marele scriitor Mihail Sadoveanu, și Munții Șureanu prezintă în ultima vreme un tot mai mare interes pentru turiștii care vor să petreacă câteva zile într-o zonă pitorească cu priveliști de vis și aer curat de munte.  Însă, din păcate, după ce parcurg o parte din drum relativ bună pe Valea Sebeșului, dj 704mai departe, drumul spre Poarta Raiului este  un ”adevărat iad” pentru automobiliști și reprezintă un ”hop” aproape de netrecut pentru majoritatea celor care se gândesc la un sejur în mijlocul naturii deosebit de frumoasă de aici.

Pe o porțiune de aproximativ 18 kilometri, de la barajul Oașa, punctul de legătură între Valea Frumoasei și Poarta Raiului, cu greu te încumeți să intri. Drumul este, pe alocuri, anevoios, iarna plin de noroi, mocirlă și zăpadă, vara plin de gropi și praf, iar dacă nu ai o mașină bine dotată, 4×4, cu greu ajungi să-l parcurgi.

Valea Sebeşului formează una dintre cele mai frumoase și sălbatice văi carpatine din România, impresionând prin diversitate şi originalitate. Relieful, reţeaua hidrografică bogată a zonei, abundenţa şi varietatea florei şi faunei, monumentele sale naturale fac din Valea Sebeşului un loc potrivit pentru toate categoriile de turişti în toate anotimpurile. Acest ţinut a fost remarcat şi de Mihai Sadoveanu în povestirile sale, iar „Frumoasa” şi „Poarta Raiului” sunt doar două denumiri prin care îl caracterizează. „Din locurile acestea unde am petrecut şi am stat privind, cu sufletul îmblânzit de dulceaţa lor, se desfăşoară păduri după păduri, şi iarăşi păduri nesfârşite. Acolo-i împărăţia sălbăticiunilor, cât ţin munţii şi sihlele”, scria impresionat de ceea ce a văzut aici Mihail Sadoveanu.

Poarta Raiului, stațiunea unde se află și Domeniul Schiabil Șureanu, este de asemenea o zonă de o frumusețe deosebită, situată între vârfurile Șureanu, Pătru și Canciu. Aflată la o altitudine de 1565 m, oferă zăpadă naturală timp de aproape 5 luni pe an, din decembrie până la sfârșitul lunii aprilie, fiind zona din județul Alba unde sezonul de schi ține cel mai mult.

Deși proprietarii de pensiuni din zonă au solicitat autorităților județene de nenumărate ori sprijin pentru modernizarea drumului, nu au primit încă nicio soluție concretă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea