Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| Alexandru Sinea: Strategia județeană de sănătate va fi elaborată de către angajații DSP Alba, împreună cu specialiști din spitale și alte instituții, fără a implica cheltuieli

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Strategia județeană de sănătate, document care va avea la bază strategia națională de sănătate, adaptată la cerințele și necesitățile județului Alba, va fi elaborată de angajații Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba, împreună cu specialiști din spitale, instituții și asociații implicate în sistemul medical și nu numai, iar documentul ce își propune să pună în prim plan nevoile pacienților nu va costa nimic, a declarat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, Alexandru Sinea.

sinea-dsp-alba-strategia-judeteana-de-sananatate01”După primele trei luni de activitate, ca director al DSP Alba, îmi sunt întărite tot mai mult convingerile cu privire la necesitatea adoptării unei strategii județene de sănătate a cărui efect să se regăsească în primul rând in creșterea satisfacției pacienților. Aici aș vrea să fac câteva precizări. Strategia județeană de sănătate este elaborată de către angajații DSP Alba, împreună cu reprezentanți ai spitalelor și ai altor instituții care sunt implicate în sistemul sanitar și nu numai, spre exemplu, Instituția Prefectului, Consiliul Județean etc. Documentul nu costă nimic, este realizat de către angajați. Din contră, dacă am fi contractat o firmă privată sau din străinătate să realizeze acest document costurile ar fi fost de până la 100.000 de euro. Ei bine, documentul nu implica nicio cheltuiala”, a spus directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

Pe această cale, Sinea a mulțumit angajaților DSP deoarece, a precizat el, este un mare sacrificiu personal.

”Astfel, pe lângă responsabilitățile și atribuțiile lor curente, acești oameni au acceptat să-și dedice timpul și experiența în vederea realizării unei strategii de sănătate care va fi un pas înainte pentru sistemul județean”, a explicat acesta.

Ec. Alexandru Sinea a menționat că documentul va implica multă muncă și implicare și își dorește să fie unul complex și asumat de către toate spitalele județului și de către toți factorii din sistemul sanitar, inclusiv de către autoritățile publice locale.

”Avem la urma urmei un scop comun, îmbunătățirea sistemului sanitar, lucru pe care-l dorim în cel mai scurt timp. Ca element de noutate, este prima strategie care va avea un capitol distinct cu privire la siguranța pacientului și a cadrelor medicale”, a spus Sinea. El a afirmat apoi că ”strategia prinde contur”, fiind ”definitivată structura”, si se află în etapa de colectare a datelor; ”urmează analiza, ulterior etapa de definitivare și implementare”.

Directorul DSP Alba a adăugat că joi a participat la o întâlnire cu toți managerii de spitale.

”Am lucrat la strategie și am stabilit unele direcții de acțiune. În cadrul ședinței le-am recomandat cu fermitate managerilor de spital să ia măsuri imediate și urgente în ceea ce privește respectarea condițiilor igienico-sanitare, precum si respectarea tuturor legilor în vigoare. In caz contrar, vor exista nemulțumiri și goluri în sistem. Prin strategia de sănătate vrem să umplem aceste goluri, iar acolo unde se poate, serviciile să fie îmbunătățite”, a declarat Sinea, în cadrul conferinței de presă.

Alte recomandări ale acestuia au fost introducerea de regulamente stricte privind igiena, spitalele să aibă pe holuri dezinfectanți lichizi, iar reprezentanții spitalelor să realizeze campanii de educare și sondare pentru a afla gradul de satisfacție al pacienților.

Sinea a adăugat că în zona Munților Apuseni s-a ajuns la un consens între spitalul din Abrud și cele doua din Câmpeni, astfel încât Spitalul Orășenesc Câmpeni să-și dezvolte partea de pacienți acuți, Sanatoriul TBC Câmpeni să fie axat pe patologia pulmonară și boli cronice, iar Spitalul Orășenesc Abrud, pe partea de recuperare.

”Am mai prezentat managerilor de spitale un mic ghid întocmit la nivelul DSP Alba care cuprinde și o centralizare a tuturor surselor de finanțare, atât din fonduri europene cât și din fonduri naționale, pe cercetare și pe tot ceea ce poate să fie accesat. Le-am prezentat astfel încât să fie informați și sistemul să beneficieze și de alte surse de finanțare decât cele ale Ministerului si ale autorităților publice locale”, a spus Sinea.

În final, acesta a spus că ”DSP Alba își propune să fie partener activ, susținător, dar totodată critic obiectiv al spitalelor, toate acestea să se reflecte în evoluția sistemului sanitar, în creșterea satisfacției beneficiarilor de servicii medicale. Trebuie accelerată modernizarea, astfel încât să fie vizibile schimbările pozitive din sistem”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles” Georgiana Pavelescu, o tânără originară de pe Valea Sebeșului, județul Alba, a fost weekend-ul trecut ambasadoarea Cântecului Popular Românesc în cadrul evenimentului „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment prin care Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, continuă an de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea