Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

VIDEO Alba Iulia și Ciugud au fost partea ”albă” a accesării fondurilor europene în emisiunea ”România, te iubesc!” – ”Alba-neagra pe bani mulți”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
  • Alba Iulia, denumită campioana accesării fondurilor europene

Municipiul Alba Iulia și Ciugud au fost prezentate ca exemple de bune practici în absorbția fondurilor europene la emisiunea ”România, te iubesc!”, difuzată în ultima duminică din luna martie. Ediția cu titlul ”Alba-neagra pe Alba Iulia City Racebani mulți” a prezentat cazuri în care unele localități au făcut investiții serioase, durabile, din fonduri europene, iar altele s-au împotmolit în fondurile uniunii și riscă să plătească amenzi uriașe. Realizatorii au apreciat efortul unor persoane care au atras fonduri europene, dar i-au criticat pe cei care au condus până acum România, ”puteam să avem autostrăzi, ori puteam rezolva probleme de mediu – în aceste domenii nu s-a făcut mai nimic și miliarde de euro se vor întoarce la Uniune”.

Reporterii ”România, te iubesc” au fost prezenți în Alba Iulia și Ciugud în luna ianuarie, pentru a vorbi cu persoane din conducerea primăriilor, a Agenției de Dezvoltare Regională Centru și cu toți cei care s-au ocupat de scrierea și implementarea proiectelor.

La Ciugud, gazda a fost primarul Gheorghe Damian. ”Astăzi apare ghidul pe site. Ne pregătim să depunem proiectul, să înscriem și până săptămâna viitoare se modifică datele problemei. Aceasta este cea mai gravă problemă pe care am întâlnit-o, schimbarea regulilor în timpul jocului, mi se pare aberant. Apoi birocrația imensă (…) Până în 2018, toate localitățile, până în 2000 de locuitori, vor avea apă. La ora actuală doar 13% au, din mediul rural. Mai avem 3 ani să rezolvăm această problemă, dacă nu ne bagă clauza de infringement”, a spus Damian.

Primăria din Ciugud derulează investiții de aproximativ 10 milioane de euro: renovarea și modernizarea sediului administrativ al comunei, asfaltarea drumurilor de câmp, modernizarea trotuarelor, construcția unei biserici și renovarea a două cămine culturale. O parte din ele au fost deja finalizate. Totodată, Ciugudul a devenit prima comună din România care are o pista pentru bicicliști. Se vorbește despre un proiect care să lege comuna de municipiul Alba Iulia.

”Cetatea Alba Iulia, ridicata din bani UE. Alba Iulia este de departe campioana accesarii fondurilor europene. Pana in acest moment, in oras au ajuns peste 150 de milioane de euro din diverse surse. Bani multi care au schimbat, la propriu, fata cetatii. S-a construit, vechea cetatea in care functiona o unitate militara a fost reparata si deschisa publicului iar turistii au inceput sa vina. Sunt de peste 10 ori mai multi decat in 2007 iar asta inseamna bani pentru comunitate si locuri de munca”, au precizat reporterii emisiunii.

Ei au filmat, la Alba Iulia, și principalele obiective turistice din Cetatea Alba Carolina: cele două Catedrale, Porțile Cetății, Palatul Princiar, Sala Unirii, Muzeul Național al Unirii, Statuia Obelisc sau pietonala Mihai Viteazul.

City managerul municipiului, Nicolae Moldovan, a spus că Alba Iulia nu ar fi avut nicio sansă fără finantari externe. „Traim intr-o tara atat de frumoasa, cu multe bijuterii care nu aduc bani, care nu creaza locuri de munca. Este pacat, mare pacat”.

”Pe statisticile de la începutul anului 2007, nu aveam mai mult de 32-35.000 de turiști. Astăzi, la finalul anului 2014, vorbim de circa 400.000 de turiști”, a mai spus acesta.

Din păcate, Romania, nu a avut o strategie clară înainte de aderare in Uniunea Europeană. Nimeni nu a gândit limpede ce trebuie sa facem cu banii europeni. Iar rezultatul se vede acum. Mare parte din banii alocati se vor intoarce la Uniune. Asta in timp ce Romania a platit in aceasta perioada mai bine de 10 miliarde de euro, contributie la fondurile Uniunii. In plus am imprumutat de la FMI si Banca Mondiala 20 de miliarde de euro, au concluzionat reporterii emisiunii.

Realizatorii au vorbit despre faptul că în unele domenii s-au cheltuit sume uriașe, dar fără niciun rezultat.

Cele două obiective au fost selectate de realizatori după Gala Fondurilor Structurale de la București, care a avut loc în luna decembrie 2014.


(D.S.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Șoferiță de 21 de ani, din Vidra, prinsă la volan cu permisul suspendat: Polițiștii i-au făcut dosar penal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Șoferiță de 21 de ani, din Vidra, prinsă la volan cu permisul suspendat: Polițiștii i-au făcut dosar penal O șoferiță de 21 de ani, din Vidra, a fost prinsă la volan cu permisul suspendat. Polițiștii din Câmpeni i-au făcut dosar penal. Citește și: Tânăr din Abrud, prins de polițiști MORT DE BEAT la volan: Avea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea