Rămâi conectat

Politică Administrație

VIDEO: Administrația locală din Alba Iulia este nemulțumită de Planul de școlarizare și de schimbările pe care IȘJ Alba vrea să le facă la școala din Micești

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Decizia de a comasa unele clase la Școala Generală din Micești și, în general, Planul de Școlarizare întocmit de Inspectoratul Școlar Județean Alba au determinat administrația locală din Alba Iulia să-și exprime în mod public nemulțumirea.

Mircea Hava si Cornel SanduÎn cadrul unei conferințe de presă, primarul municipiului, Mircea Hava și consilierul local Cornel Sandu (fost șef al IȘJ Alba) au explicat că măsura pe care instituția vrea să o ia la Micești nu are acoperire legală deoarece numărul de copii este mai mare decât prevăd reglementările în acest caz. De asemenea, este contestat și Planul de școlarizare prin care sunt prevăzute doar două clase de școală profesională și trei clase de profil Real, în condițiile în care piața muncii din județ ar impune o altfel de structurare a unităților de învățământ de la nivel local.

”De ce nu fac lucrul acesta acolo unde se impune?” – a întrebat primarul Mircea Hava, referindu-se de decizia inspectoratului de a comasa clasele V-VIII de la școala din Micești.  ”Sunt clase în școli din județul acesta cu 4-5 copii. Eu nu am nicio problemă cu asta, pentru că școala se face pentru copii. Însă nu pot face așa ceva (n.r. comasarea claselor) la Micești pentru că, în primul rând este în municipiu, în al doilea rând numărul de copii este suficient, conform legii, iar în al treilea rând sălile de clasă de acolo. așa cum sunt construite, nu permit o asemenea înghesuială”, a spus edilul, explicând că imobilul a fost cumpărat de administrația locală, din bani publici, printr-o hotărâre aprobată de Consiliul Local Alba Iulia, având din start ca destinație înființarea unei unități de învățământ.

Primarul a subliniat faptul că nu este de acord ca școala din Micești să funcționeze cu clase comasate, declarând că, în cel mai rău caz, se vor găsii soluții pentru transportul elevilor, cu microbuze școlare sau prin intermediul sistemului de transport public local, la școli din Alba Iulia.

În privința Planului de școlarizare, primarul Mircea Hava s-a arătat nemulțumit de lipsa de colaborare a IȘJ Alba cu administrațiile locale. El a subliniat faptul că sunt prea puține școli profesionale în județ, chiar dacă de foarte mult timp se discută despre lipsa acută de personal calificat în meserii pentru care ar exista locuri de muncă în Alba: ”Toată lumea face numai și numai liceu. Nu este normal nici pentru copii, nici pentru părinți, să facă patru ani de liceu, să nu-și ia bacalaureatul și pe urmă să încerce să-și găsească o meserie unde se duc necalificați și unde încep problemele pe care le știți și dumneavoastră: șomaj, locuri de muncă ar fi dar nu există forță de muncă și tot acest cerc vicios…”.

Primarul municipiului Alba Iulia a mai declarat că dacă IȘJ Alba nu va ține cont de problemele semnalate de administrația locală va fi întocmit un memoriu care va fi trimis la Ministerul Educației, în speranța că acolo se va găsi mai multă înțelegere.

La rândul său, consilierul local Cornel Sandu a explicat că școala din Micești nu se află într-o situație excepțională (așa cum prevede legea în cazul comasării claselor cu prea puțini elevi): ”Miceștiul are efectivele de elevi pe clase conform legii (n.r. mai mult de 10 elevi în fiecare clasă). Singura bază legislativă pe care ar putea s-o aibă inspectoratul pentru a forța comasarea claselor este recomandarea Ministerului de a se elimina formațiunile de studiu cu un număr de elevi sub valoarea medie prevăzută în lege, pentru unitățile de învățământ din mediul urban. Dar metodologia nu poate bate legea. Probabil inspectoratul trebuie să se încadreze într-un număr maxim de angajați pe județ și trebuie să reducă de undeva. Dar să vedem dacă au dreptate când vor să reducă de la Micești. Dacă mergem strict pe lege sunt nu mai puțin de 88 de școli în Alba care nu satisfac condițiile legale. Deci, dacă era de redus, în primul rând respectăm legea și apoi reducem și la ceilalți, dacă mai este nevoie și trebuie să ne încadrăm în numărul de elevi”.

Referitor la Planul de școlarizare, Cornel Sandu a explicat că în cele trei licee industriale din municipiu există doar 2 clase de școală profesională, una la Liceul Economic, iar alta la Liceul de Construcții, în condițiile în care mai mult de jumătate din angajații din Alba Iulia vin din afara orașului și se califică la locul de muncă. De asemenea, o altă nemulțumire este reducerea numărului de clase din învățământul cu profil Real, respectiv desființarea unei clase de Matematică-Informatică, la Colegiul Național HCC:

Atât primarul Mircea Hava, cât și fostul inspector șef al IȘJ Alba au concluzionat că nici în cazul reducerii claselor cu profil Real situația nu poate rămâne așa, luându-se în considerare inclusiv o contestație în Contencios administrativ dacă Inspectoratul Școlar Județean Alba nu își va modifica deciziile.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație USR Cugir are plăcerea de a anunța că Flaviu-Lucian Rădițoiu a fost ales candidat pentru funcția de primar, al orașului Cugir, în cadrul Adunării Generale a filialei. Cunoscut pentru implicarea sa constantă în comunitate, în diverse activități de voluntariat, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea