Rămâi conectat

Actualitate

Valoarea punctului de pensie crește de la 871,7 lei, la 917,5 lei de la 1 ianuarie 2017. Salariile rămân la fel

Ziarul Unirea

Publicat

în

Guvernul a adoptat, în ultima ședință de guvern în care mai putea emite ordonanțe de urgență, decizia de a menține drepturile salariale pentru sectorul bugetar, de anul viitor, “în condițiile asigurării stabilității bugetare”. În schimb, de la 1 ianuarie 2017, punctul de pensie crește de la 871,7 lei, la 917,5 lei.

pensieMăsurile, susține Executivul în comunicatul oficial, au fost promovate în regim de urgență pentru a asigura stabilitatea bugetară și pentru a permite viitorului Guvern să elaboreze proiectul legii bugetului de stat şi al legii bugetului asigurărilor sociale de stat și să-și stabilească propriile politici publice.

Conform OUG adoptate pe 15 decembrie 2016, salariile tuturor bugetarilor rămân la nivelul aferent lunii decembrie 2016, care include toate majorările salariale aprobate în decursul anului și devenite aplicabile după publicarea lor în Monitorul Oficial. Astfel, explică Guvernul, “Ordonanța de urgență nu afectează majorările salariale aprobate prin acte normative în cursul anului 2016, cu termene de acordare stabilite pentru anul 2017, respectiv pentru personalul didactic și didactic-auxiliar și cel din sănătate.”

Totdată, în lipsa unor reglementări pentru celelalte categorii de bugetari în afara medicilor și profesorilor, s-ar putea aplica prevederile Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, cu o valoare de referință de 600 lei, ceea ce ar determina reduceri salariale pentru unele categorii de personal.

Alte vești proaste sunt că vor fi menținute și alte măsuri de austeritate, din cauza deficitului bugetar, cel puțin până la 1 martie 2017:

  • neacordarea de premii, tichete de masă, tichete cadou, vouchere de vacanță, indemnizații la ieșirea la pensie, trecerea în rezervă sau retragere
  • menținerea la nivelul acordat pentru luna decembrie 2016 a indemnizațiilor de care beneficiază unele categorii de persoane (academicieni, revoluționari, artiști, persoane persecutate din motive politice și etnice)
  • munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru să fie compensată numai cu timp liber corespunzător
  • decontarea doar a 3 călătorii dus-întors sau 6 simple pentru magistrați, revoluționari
  • menținerea și în perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2017 a bazei de calcul utilizate pentru stabilirea indemnizaţiilor de şedinţă pentru consilierii locali.

De asemenea, se menține numărul maxim de posturi care pot fi încadrate, la nivelul celui stabilit în 2014.

Referitor la pensii, guvernul precizează că majorarea punctului de pensie este valabilă și pentru pensiile militarilor. În plus, actul normativ emis stabilește că până la 1 martie 2017 se menține cota de contribuție la Pilonul II de pensii la nivelul anului 2016.

“Neadoptarea acestor măsuri ar fi generat la nivelul întregului an un impact asupra veniturilor și cheltuielilor bugetului general consolidat de cca. 49,1 miliarde lei, reprezentând 6,08% din PIB în anul 2017. În aceste condiții, se depășește pragul de 3% din PIB pentru deficitul bugetar prevăzut de Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, ratificat prin Legea nr.13/2008, ceea ce va determina declanșarea de către Comisia Europeană a procedurii de deficit excesiv”, motivează Guvernul la finalul comunicatului privind măsurile stabilite.

 

Sursa: legestart.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate

Bogdan Ilea

Publicat

în

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate Prin intermediul unui ordin semnat de președintele CNAS și publicat în Monitorul Oficial, s-a introdus o nouă regulă referitoare la prelungirea valabilității adeverinței înlocuitoare a Cardului Național de Asigurări de Sănătate până la momentul emiterii cardului duplicat. Citește și: Cardul de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea