Rămâi conectat

Ştirea zilei

UPDATE/ FOTO: Accident aviatic în Munții Apuseni, pe Vârful Petreasa. Pilotul și o pasageră și-au pierdut viața. Alte 5 persoane au fost rănite

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

avion6Grav accident aviatic produs în urmă cu puţin timp în Munții Apuseni, pe teritoriul județului Alba. Un avionul de tip BN2 care aparţinea Şcolii Naţionale de Aviaţie şi transporta organe pentru Agenţia Naţională de Transplant s-a prăbușit în apropiere de Scărișoara.

Avionul avea 10 locuri, dintre care care opt pentru pasageri şi două pentru piloţi. La bord se aflau 7 persoane.

UPDATE 1: Accidentul a fost anunțat prin 112 de unul dintre pasageri. În acest moment nu se știe cu exactitate locația în care s-a prăbușit avionul. Potrivit reprezentantului ISU Alba este căutările se desfășoară în zona cuprinsă între localitatea Scărișoara și localitatea Beliș din județul Cluj. Spre zona indicată de cel care a efectuat apelul au plecat echipaje SMURD din Alba, Cluj, Oradea și Târgu Mureș. De asemenea, s-au mobilizat și salvamontiștii din Alba care vor participa la căutarea avionului.

UPDATE 2: Aeronava a plecat luni după-amiază de la Bucureşti spre Oradea, şi avea la bord un echipaj medical, printre care şi purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias, dr. Valentin Calu.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a fost solicitat să sprijine cu elicoptere şi tehnică specială operaţiunea de căutare a aeronavei în Munții Apuseni şi pentru salvarea persoanelor aflate la bord.

UPDATE 3: Potrivit purtătorului de cuvânt al SMURD Mureș avionul a fost localizat la limita județelor Cluj și Alba, în apropierea lacului Jurcuța. Pilotul elicopterului SMURD a fost nevoit să renunțe la căutare, fiind o zonă cu ceață foarte densă, însă a reușit să ia legătura prin telefon cu unul dintre pasageri.

În avion se aflau doi piloţi, patru medici și o studentă care urmau să ajungă la Oradea unde ar fi trebuit să preleveze ficatul unei femei aflate în moarte cerebrală. Avionul era pilotat de Adrian Iovan (fostul soţ al creatoarei de modă Romaniţa Iovan), care se pare că este rănit în zona membrelor inferioare.

Pe de altă parte purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biriş, a declarat că avionul s-a prăbuşit în zona satelor Poiana Horii şi Ursoiaca şi că echipajele din Cluj nu au ajuns încă la faţa locului.

UPDATE 4: În jurul orei 20.00 echipele de salvare încă nu au ajuns la avion. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba, Cosmin Jurcoveț, la căutări participă și 22 de jandarmi din Alba Iulia, Câmpeni și Roșia Montană și un câine antrenat pentru căutare de persoane. Căutările se desfășoară pe o rază de 2-3 km, în zona Poiana Horii, dar nu s-a reușit localizarea răniților.

UPDATE 5: După 6 ore de la accident, în jurul orei 21.20, răniții au fost găsiți de un pădurar, în zona cunoscută sub numele de ”Petreasa”, iar potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Alba o echipă specializată de salvatori se afla la aproximativ 1 km de locul în care se află avionul. Pădurarul a comunicat că starea răniților este gravă.

UPDATE 6: Răniții au fost găsiți de un pădurar din Horea. În total, din județul Alba au participat la căutări aproximativ 200 de persoane. Potrivit prefectului Gheorghe Feneșer, la ora 22.30 deja 2 dintre răniți au fost coborâți la o mașină de teren care a ajuns cel mai aproape de punctul în care a căzut avionul. Acesta a precizat că este vorba despre un teren extrem de accidentat iar de la locul accidentului și până la ambulanțele SMURD este nevoie ca răniții să fie purtați pe brațe, drumul parcurs pe jos având o durată de aproximativ 20 de minute. În acest moment se cunoaște faptul că două dintre persoanele aflate în avion – pilotul și respectiv tânăra studentă se află în stare foarte gravă. Toți răniții vor fi transportați de urgență la Cluj-Napoca șiapoi la București.

De asemenea, potrivit purtătorului de cuvânt al IJJ Alba, Cosmin Jurcoveț, în jurul orei 22.50 va ajunge la avion echipajul de jandarmi de la Postul Montan Arieșeni care va lua măsuri de asigurare a zonei de intervenție.

UPDATE 7: În jurul orei 23.00, de la echipele de salvare ajunse la răniți a venit și confirmarea că unul dintre cei aflați în avion și-a pierdut viața. Se pare că este vorba despre pilotul Adrian Iovan care n-a supraviețuit în urma rănilor suferite.

UPDATE 8: Potrivit informațiilor de la fața locului, în jurul orei 23.45 și tânăra studentă, rănită grav, și-a pierdut viața după un al doilea stop cardiac suferit pe drumul către spital, cu toate eforturile depuse de medicii care au efectuat resuscitarea.

UPDATE 9: ”În acest moment, două persoane sunt declarate decedate, respectiv cea încarcerată şi o femeie găsită în stop cardio-respirator. Aceasta a fost transportată din vârful muntelui la un drum forestier, fiind preluată de o ambulanţă tip C, în vederea efectuării manevrelor de resuscitare, care, din nefericire, nu au dat rezultate.

În prezent, sunt derulate procedurile de anunţare a familiilor persoanelor decedate.

Celelalte persoane au fost evaluate de personalul medical de pe ambulanţele SMURD. În funcţie de decizia medicului coordonator, victimele au fost transferate la unităţile de primiri urgenţe pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.

În cadrul operaţiunilor de căutare-salvare a persoanelor implicate în accidentul aviatic au participat peste 70 de pompieri din cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă ale judeţelor Cluj, Bihor, Mureş şi Alba, forţe ale jandarmilor montani, poliţiei, angajaţi ai Parcului Naţional ‘Munţii Apuseni’, echipe de salvamontişti, voluntari, alături de două grupe de militari din cadrul M.Ap.N.”, a precizaT reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență

[nggallery id=1023]

FOTO: Marius Pop – Transsylvania Offroad Club Cluj-Napoca


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Un elev de la Colegiul Național “Bethlen Gábor” din Aiud, premiul III la etapa națională a olimpiadei de matematică pentru școlile cu predare în maghiară și calificare la faza internațională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un elev de la Colegiul Național “Bethlen Gábor” din Aiud, premiul III la etapa națională a olimpiadei de matematică pentru școlile cu predare în maghiară și calificare la faza internațională Elevul Gábor Farkas Ferenc s-a calificat la etapa națională, unde a obţinut premiul III și s-a calificat la etapa internațională a olimpiadei. Citește și: FOTO: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea