// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');
Festivalul Roman Apulum - 2019

Un primar din Alba, considerat în stare de incompatibilitate de Agenția Națională de Integritate

Nicolae Traian Ursaleș, primarul PMP al  comunei Meteș, este acuzat de inspectorii Agenției Naționale de Integritate că își exercită funcția publică de șef al administrației locale, în stare de compatibilitate.

traian ursales primarul comunei MetesPotrivit ANI, edilul din Alba s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 26 septembrie 2008 – 22 februarie 2013, întrucât, simultan cu funcția de primar, a deținut și calitatea de reprezentant al Consiliului Local Meteș în Consiliul de Administrație al Școlii cu clasele I-VIII Meteș , încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

Astfel, Agenția Națională de Integritate a transmis prin intermediul unui comunicat de presă că “a constatat existența stării de incompatibilitate în cazul primarului comunei Meteș, Nicolae Traian Ursaleș, ca urmare a exercitării simultane de funcții și calități, încălcând, astfel, mai multe articole ale Legii nr. 161/2003.”

Primarul a fost informat, potrivit comunicatului “despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.”

“ Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale:

•             art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003,potrivit căruia „Funcţia de primar şi viceprimar […] este incompatibilă cu: funcţia de […] administrator, membru al consiliului de administraţie […] la societăţile comerciale […] precum şi la instituţiile publice”;

•             art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia„Consilierii locali […] care au funcţia de […] administrator, […], precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat […] nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte […] ”.

•         art. 75, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 393/2004, potrivit căruia „Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: […] o societate comercială la care deţin calitatea de asociat unic, funcţia de administrator sau de la care obţin venituri.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.

„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare”, se mai arată în comunicatul ANI.

Nicolae Traian Ursaleș este primar în comuna Meteș din anul 2008. În luna februarie 2014 acesta a părăsit PDL și s-a înscris în Partidul Mișcarea Populară.

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

3 Răspunsuri la Un primar din Alba, considerat în stare de incompatibilitate de Agenția Națională de Integritate

  1. Eu 20.06.2014 la 8:49

    daca se inscria la PMP ,pierdea functia de primar

  2. dada 20.06.2014 la 16:56

    Mai invata si tu Presecane, ca sa fii un ziarist credibil. Un primar nu poate parasi partidul pe a carei lista a fost ales pt ca isi pierde functia de primar!!!!!!!!!!

  3. un contribuabil 20.06.2014 la 21:52

    ALO!!! Prefectura!!! Cum facem sa-l dam jos pe dl. prof. dr. ing. primar reprezentant al consiliului local etc.(mama ce de functii si grade are asta de zici ca e primar la New York)?! Si mai am o intrebare : aceasta a doua functie este remunerata? Ca dace e remunerata, e grav nene, cred ca e chiar penal. Dar oricum, vorba unora: La Multi Ani cu executare nenea primaru care este!!!