Rămâi conectat

Ştirea zilei

Un deputat de Alba solicită realizarea unui studiu privind legătura dintre exploatările miniere și îmbolnăvirile de cancer

Bogdan Presecan

Publicat

în

Deputatul liberal de Alba, Dan Simedru, a explicat astăzi în cadrul unei conferințe de presă poziția sa vizavi de proiectul de lege privind exploatarea de la Roșia Montană care urmează să fie votat în Parlament și a făcut un apel către locuitorii din Colegiul Cugir – Zlatna să îi transmită punctul lor de vedere pe acest subiect care a scos oamenii în stradă.

Dan Coriolan Simedru: Fac un apel către toți locuitorii din Colegiul Cugir – Zlatna pe care îi reprezint să imi transmită poziția lor, să vină la cabinetul meu parlamentar pentru a îmi spune ce consideră despre acest proiect delege. Iar eu voi vota în funcție de părerile lor.”

Unul dintre cele mai interesante aspecte semnalate în premieră de vreun oficial al județului se referă la necesitatea efectuării unui studiu pentru a afla dacă există vreo corelație între poluarea reală din județul nostru și îmbolnăvirile de cancer. Asta în condițiile în care Județul Alba are cei mai mulți bolnavi de cancer din Regiunea Centru.

Dan Coriolan Simedru: Pe mine ca parlamentar de Alba mă interesează studiul făcut de Institutul de Sănătate Publică Mureș și Timiș despre bolnavii de cancer din Regiunea Centru. Potrivit acestei cercetări județul Alba ocupă poziția I, cu cel mai mare procent de bolnavi de cancer, respectiv 39%, din regiune. În schimb, un județ mult mai puțin industrializat ca și Harghita are un procent de doar 4%.

Mă interesează ca acest studiu să fie continuat pentru a afla de la specialiști dacă există vreo corelație între aceste exploatări miniere, respectiv poluarea reală și îmbolnăvirile de cancer.

Când voi vedea rezultatele unui asfel de studiu voi vota în consecință.

Când eram prefect am cerut ministrului de atunci al Sănătății, domnul Cepoi, cât și actualului ministru realizarea unui astfel de studiu.”

Parlamentarul a mai spus că, din punct de vedere al afacerii, statul român ar avea de câștigat, însă trebuie evaluată corect oportunitatea începerii acestei exploatări acum sau este mai înțelept să lăsăm acest lucru în sarcina generațiilor viitoare.

Dan Coriolan Simedru:  “Avem acolo o moștenire. Discutăm dacă este oportun de exploatat acum sau să lăsăm acest lucru nepoților, strănepoților noștri, în condiții mai favorabile. De celelalte aspecte legate de protecția mediului, a patrimoniului cultural, conform Constituției României trebuie să se ocupe Guvernul. Nu se pot transfera responsabilități, cum se încearcă în cazul de față, acolo unde nu există mecanisme pentru acest lucru.”

În ceea ce privește motivele pentru care liberalii au anunțat prin vocea președintelui Crin Antonescu că nu vor vota proiectul de lege, deputatul de Alba a explicat câteva din neajunsurile documentului trimis să fie votat în Parlament, deficiențe constate de Consiliului Legislativ.

“Vom transforma conflictul din stradă într-o dezbatereparlamentară serioasă, la care vor participa și specialiști pe acest subiect. Procedura de urgență nu ar fi dat voie la dezbateri serioase, așa cum un astfel de proiect o impune.

Recomandările și amendările Consiliului Legislativ la proiectul de lege trimis în Parlament, privind aprobarea începerii exploatării de aur și argint de la Roșia Montană, sunt la mai toate articolel.

Este necesară de exemplu definirea sintagmei “perimetrul Roșia Montană”, care lipsește în totalitate din proiectul de lege”, a mai spus Dan Simedru.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea