Rămâi conectat

Actualitate

Tronsonul Cunța-Săliște de pe Autostrada Orăștie-Sibiu ar putea fi reconstruit de CNADNR. Precizări de la Ministrul Transporturilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

CUNTA SALISTEBucata de autostradă demolată de pe tronsonul care se întinde între localităţile Cunţa din Alba şi Sălişte din Sibiu ar putea fi reconstruită de CNADNR. Lucrările vor începe în primăvară și astfel vor fi devansate lucrările cu două luni, a anunțat ministrul Transporturilor Dan Costescu la Digi24. Costurile pentru porțiunea de 500 de metri din autostradă se ridică la 5 milioane de euro.

Lucrările pentru cei 300 de metri demolați din tronsonul Cunța-Săliște vor începe în primăvară, a spus ministrul Transporturilor.

„Aici se analizează posibilitatea de a efectua lucrarea cu forțele proprii, din CNADNR, pentru că am devansa termenul din august cu încă două luni, ceea ce ar fi foarte bine”, a precizat Dan Costescu.

Potrivit ministrului, împreună cu 200 de metri de autostradă cu fisuri, cei 500 de metri au un deviz de 5 milioane de euro. Acesta a adăugat că va fi analizat tot tronsonul Cunța-Săliște, pentru a se evita situația întâlnită în zona demolată.

Legat de constructorul italian, Dan Costescu a spus că a solicitat o audiență. „Trebuie să rezolve problemele cu Compania, nu neapărat cu Ministerul”, a spus el, precizând că reprezentanții Salini Impregilo vor fi primiți și în audiență la nivel de ministru dacă vor cere o audiență.

Totodată, ministrul Transporturilor a adăugat că nu a fost executată scrisoarea de garanție a constructorului italian. „Sunt două părți ale banilor garantați: 60 de milioane garanția de bună execuție și 30 de milioane așa-zișii retention money. Trebuie evaluat cu grijă, să știm din care luăm, pentru că de exemplu penalitățile se iau din prima tranșă, pe când lucrările propriu-zise trebuie luate din a doua tranșă. Nu se poate executa 60 de milioane, trebuie luat exact suma. De aceea am așteptat să avem această sumă de cinci milioane, care e destul de recentă, să o actualizăm și debităm exact cu această sumă cea de-a doua tranșă de 30 de milioane”, a precizat Dan Costescu.

Despre pretențiile de 120 de milioane de lei ale constructorului, ministrul a spus că „pretențiile lor nu aveau legătură neapărat cu ce s-a întâmplat acolo. Erau probleme mai vechi, pe care le reproșau. 120 nu este suma pe care o vor primi sau pe care au solicitat-o, este o sumă estimată ca maximală admisibilă pe care puteau s-o solicite ei. În funcție de arbitraj, suma va fi redusă destul de mult.”

În legătură cu suspiciunile referitoare la calitatea materialelor folosite și a lucrărilor la alt lot din autostradă, Dan Costescu a spus că „nu s-au risipit îndoielile, dar sunt în curs de risipire odată cu expertiza care se va desfășura pe restul tronsonului”. (C.M.)

sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL se află în creștere, în timp ce AUR înregistrează o scădere, dar rămâne pe poziția secundă.

Bogdan Ilea

Publicat

în

Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL se află în creștere, în timp ce AUR înregistrează o scădere, dar rămâne pe poziția secundă Conform sondajului, cu 46,6% din intenția de vot la europarlamentare este alianța 46,6%, pe locul secund este AUR cu 16,7%, iar pe locul trei, Alianța Dreapta Unită cu 13,8%. Comparativ cu luna precedentă, Alianţa PSD-PNL […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea