Rămâi conectat

Curier Județean

Tradiții și superstiții în Noaptea de Înviere: Se spune că dacă prima persoană care îţi intră în casă este bărbat, vei avea noroc tot anul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Tradiții și superstiții în Noaptea de Înviere: Se spune că dacă prima persoană care îţi intră în casă este bărbat, vei avea noroc tot anul

În noaptea de sâmbătă spre duminică, creștin-ortodocșii sărbătoresc Învierea Lui Iisus Hristos, iar la miezul nopții, merg în biserici, pentru a lua lumină. Noaptea de Înviere aduce bucurie în suflet, împlinire, este o noapte de mare însemnătate pentru creștini.  Dar tocmai pentru că este importantă, în popor sunt multe tradiții și superstiții pentru noaptea de Înviere.

Citește și: MESAJE de PASTE • URARI de PASTE • FELICITARI de PASTE

Dacă prima persoană care îţi intră în casă este bărbat, vei avea noroc tot anul, spune tradiția populară.

De asemenea, se spune că cei care ciocnesc ouă în noaptea de Înviere se vor întâlni pe lumea cealaltă. De asemenea, se zice că oul crăpat trebuie să îl dai celui care ţi l-a spart, altfel îl vei mânca stricat în viaţă de apoi. Dacă descoperi un ou cu două gălbenuşuri e semn de căsătorie.

Lumânarea este poate cel mai important simbol al Învierii. Ea reprezintă biruinţa vieţii asupra morţii şi a binelui asupra răului.

Tradiţia spune că după slujba, lumânarea trebuie adusă acasă aprinsă. Nu se aruncă, ci este păstrată cu sfinţenie pentru a fi aprinsă la necazuri. Conform credinţei populare, lumânarea de Înviere se aprinde în faţă unei icoane în caz de primejdie sau dificultate, la cutremure şi furtuni.

Citește și: Obiceiuri, traditii și superstitii populare românești de Sfintele Paşti

De ce trebuie să eviţi certurile în noaptea de Înviere

Nu e bine să te cerţi în noaptea de Paşte. Se zice trebuie să primeşti Învierea Domnului cu bucurie şi optimism în suflet. Dacă eşti certat cu cineva ar trebui să faci pace, că să nu te prindă Învierea supărat. Cei care înjură sau blesteamă în această noapte sfântă vor fi urmăriţi de ghinioane.

Când mergi la biserică e bine să aduci cu tine apă sfinţită. După noaptea Învierii păstreaz-o, căci îţi va aduce noroc. În tradiţie se zice că apa păstrată de la slujba de Paşte capătă proprietăţi vindecătoare. Este bună în caz de boală, deoarece îndepărtează suferinţa.

În Noaptea de Înviere nu este bine să pui mâna pe sare, deoarece se spune că îți vor transpire mâinile vara.

Lumina de Înviere are scopul de a te lumina pe tine și locul în care trăiești.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

10-12 mai: Ana Blandiana, Daniel Nazare și Bere Gratis în prima zi a Târgului de cArte Alba Transilvana. Programul complet al evenimentului

Bogdan Ilea

Publicat

în

10-12 mai: Ana Blandiana, Daniel Nazare și Bere Gratis în prima zi a Târgului de cArte Alba Transilvana. Programul complet al evenimentului La Târgul de cArte Alba Transilvana, organizat în data de 10-12 mai, pe espalanda Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, în prima zi urmează să aibă loc mai multe lansări de carte și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea