Rămâi conectat

Actualitate

Tradiţii şi obiceiuri în Vinerea Mare: Ce trebuie să ştii despre Vinerea din Săptămâna Patimilor lui Iisus Hristos

Dragoş Suciu

Publicat

în

Tradiţii şi obiceiuri în Vinerea Neagră sau Vinerea Patimilor lui Iisus Hristos. Tradiţii şi superstiţii din Vinerea Mare

Citește și: MESAJE DE PASTELE ORTODOX. URARI de PASTE.  FELICITARI de PASTE care pot fi trimise prin SMS de Învierea Domnului

Vinerea MareUnii creştini ţin post negru deoarece în aceasta zi a pătimit şi a fost răstignit Iisus Hristos. Ceremonia principală din aceasta zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar şi aşezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. Credinţa spune că trebuie să mergem la biserica pentru a participa la slujbă de scoatere a aerului, dar şi pentru a trece, simbolic, pe sub acesta.

În Vinerea Mare, in tradiţia populară sunt interzise mâncărurile la cuptor, iar dimineaţa, chiar înainte de răsăritul soarelui, se zice că e bine să alergăm desculţi prin roua sau ape curgătoare pentru a fi sănătoşi tot anul.

În bisericile din întreaga ţară, încă de aseară au început slujbe dinaintea celei mai mari, cea a Învierii. În joia mare s-au ţinut deniile, adică citirea celor 12 evanghelii. Tot în ziua dinaintea Vinerii Mari, credincioşii şi-au adus aminte şi de cei trecuţi în nefiinţa. Când se întorc de la biserica aprind focul în curte şi se bat toaca.

În această perioada, până la Învierea Domnului, credinţa şi obiceiurile romanilor se întalnesc. Câteva sfaturi duhovnicesti pe care oamenii ar trebui sa le respecte cu sfintenie, i-ar putea ajuta să aibă sanatate şi prosperitate în toată perioada anului. Credincioşii merg la Biserică pentru a se spovedi şi pentru a primi Sfânta Împărtăşanie. Din bătrâni, sunt respectate cateva traditii care sunt acceptate si de Biserica Ortodoxa.

Citeşte şi: Mesaje de Paste  • Urări, felicitări frumoase de Paşte fericit • SMS-uri haiose şi amuzante de Sfintele Paşti

În Vinerea Mare, dimineaţa, înainte de răsăritul soarelui, oamenii alergau desculţi prin rouă sau se scaldau tainic în ape curgătoare crezând ca, in felul acesta, vor fi sănătoşi pe tot parcursul anului. Seara, însa, întreaga suflare a satului bucovinean mergea la biserică pentru a participa la slujbă de scoatere a aerului şi pentru a trece pe sub acesta.
Ouale nu se vopsesc în Vinerea Mare. Gospodinele sunt sfătuite să vopsească ouale fie în Joia Mare, fie sâmbăta, înaintea Paştelui, în niciun caz în Vinerea Mare. În această zi, nu ar trebui să se facă nimic. De asemenea, este bine ca ouale să fie vopsite în rosu deoarece aceasta culoare este sângele Mantuitorului. În Vinerea Mare, credincioşii ţin Post Negru pentru iertarea păcătelor şi pentru a avea spor şi sanatate.

Un alt obicei din Vinerea Mare este legat de pomenirea celor morţi. Oamenii împart câni, tradiţia vorbeste despre Cănile din Joia Mare, pe care le dau peste mormant celui care le primeşte. În popor se mai spune că este bine să se aprindă o lumanare la mormânt sau în curtea casei pentru că, în ultima zi de pomenire a morţilor din Postul Mare, cei plecaţi se intorc acasa.

Scaldatul ritual. Este un simbol al curăţării trupeşti şi sufleteşti care se face în Vinerea Mare. De asemenea, în Duminica Paştelui, credincioşii se spală cu apă in care au pus un ou roşu si un bănuţ de argint.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea