Rămâi conectat

Curier Județean

Tradiţia şi semnificaţia ouălor roşii – Sângele lui Iisus Hristos care s-a scurs pentru mântuirea lumii

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Simbolistica ouălor de Pasti trebuie căutata înainte de naşterea lui Hristos, în timpuri străvechi. Oul era dat în dar, fiind considerat simbol al echilibrului, creaţiei, fecundităţii, simbol al vieţii si al reînnoirii naturii, obiceiul vopsirii lui fiind întâlnit la chinezi cu doua mii de ani înainte de Hristos. 

Obiceiul colorării ouălor s-a transmis creştinilor şi este încă practicat mai ales la popoarele Europei si Asiei. Spre deosebire de alte ţări ale Europei, unde obiceiul s-a restrâns sau a dispărut, la romani a înflorit, atingând culmile artei prin tehnica, materiale, simbolica motivelor şi perfecţiunea realizării.

Folclorul conserva mai multe legende creştine care explica de ce se înroşesc ouăle de Pasti şi de ce ele au devenit simbolul sărbătorii Învierii Domnului. Una dintre ele relatează ca Maica Domnului, care venise să-şi plângă fiul răstignit, a aşezat coşul cu ouă lângă cruce şi acestea s-au înroşit de la sângele care picura din rănile lui Iisus. Domnul, văzând că ouăle s-au înroşit, a spus celor de fata: „De acum înainte să faceţi şi voi oua rosii si impestritate intru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut şi eu astăzi”.

Culoarea roşie cu care le vopsesc creştinii la Pasti, reprezintă pe de o parte focul, cu puterea lui purificatoare, dar si sângele lui Iisus care s-a scurs pe cruce pentru mântuirea lumii.

Citeşte şi: Mesaje de Paste 2014: Ce SMS-uri urări şi felicitări poţi trimite prietenilor de Sfintele Pasti

Ciocnitul ouălor semnifica sacrificiul divinităţii primordiale si se face dupa reguli precise: persoana mai in vârsta (de obicei bărbatul) ciocneşte capul oului de capul oului ţinut in mana de partener, in timp ce rosteşte cunoscuta formula “Hristos a Înviat”, la care se răspunde “Adevărat a Înviat”.

Ţăranii noştri au obiceiul ca, în dimineaţa din duminica Paştelui, sa-si spele fata cu apa noua sau apa neînceputa in care pun un ou roşu, având credinţa ca astfel vor fi tot anul frumoşi si sănătoşi ca un ou roşu. După consumarea ouălor, cojile roşii sunt păstrate pentru a fi puse in brazde, la arat, crezându-se astfel ca pământul va da rod bun.

În tradiţia populara de la noi, oul roşu de Paşti ar avea puteri miraculoase, de vindecare, de îndepărtare a răului, fiind purtător de sănătate, frumuseţe, vigoare şi spor.

Sursa Crestinortodox.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta

Unirea Ziarul

Publicat

în

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta. A fost solicitată intervenția unui elicopter SMURD Echipajul SMURD din cadrul Secției de pompieri Sebes a fost solicitat să intervină în localitatea Boz pentru acordarea primului ajutor, unui barbat de aproximatic 50 ani, căzut cu bicicleta, inconștient. La sosirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea