// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Tehnologie de vârf în neurochirurgie, folositã în premierã la Spitalul Judeţean Alba

Azi dimineaţã, la Spitalul Judeţean Alba,  firma Medtronic USA a prezentat  oferta sa de echipament medical care, fãrã nici o exagerare, face diferenţa dintre viaţã şi moarte, între invaliditatea permanentã şi viaţa activã a unui pacient cu afecţiuni neurologice. Medicul neurochirurg Bogdan Azamfirei a fãcut precizarea cã în spitalele de dincolo de graniţele de vest ale României nu se mai poate concepe o intervenţie neurochirurgicalã fãrã neuromonitorizarea pacientului. În atenţia Spitalului Judeţean Alba se aflã deocamdatã dispozitivul pentru monitorizare neuronalã NIM-Eclipse necesar chirurgiei de coloanã, secţiilor ATI, secţiilor neurologie/neurochirurgie. Pe înţelesul pacienţilor, acest dispozitiv de monitorizare transmite medicului informaţii despre mobilitatea corpului pacientului, despre localizarea unei afecţiuni în creier, pe coloana vertebralã sau oriunde pe traiectoria nervilor.

   În sistemul naţional de sãnãtate, asemenea aparate se gãsesc în dotarea Spitalului Clinic de Ortopedie Traumatologie „Foişor” din Bucureşti şi se intenţioneazã achiziţionarea unuia de cãtre Spitalul de Neurochirurgie „Nicolae Oblu” din Iaşi. Valoarea aparaturii de neuronavigaţie şi cea de neuromonitorizare pleacã de la 60.000 de euro şi poate ajunge pânã la o jumãtate de milion de euro, în funcţie de dotãrile suplimentare – de ultimã generaţie –  solicitate de beneficiar. Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţã Alba, ec. Nicoleta Coşarcã, a declarat cã achiziţionarea acestor aparate, mãcar în primã fazã a aparaturii de neuro-monitorizare, ar reprezenta un salt tehnologic extraordinar pentru unitatea pe care o conduce, dotare de care vor beneficia pacienţii din judeţul Alba, care apeleazã la serviciile spitalului judeţean. „Vom face lobby pe lângã Consiliul Judeţean Alba, pentru a ne sprijini şi în acest demers, pentru a aduce serviciile medicale din Spitalul Judeţean Alba la standarde europene” a mai spus ec. Nicoleta Coşarcã.

Miercuri, 28 martie, medicul neurochirurg Bogdan Azamfirei va opera cu ajutorul acestor dispozitive medicale puse la dispoziţie demonstrativ de Medtronic un pacient oncologic, cu o tumorã cerebralã pe creier. Joi, 29 martie, dr. Bogdan Azamfirei va opera un pacient cu fracturã de coloanã cervicalã, în acest caz fiind folositã neuro-monitorizarea spinalã. Medicul neurochirurg a declarat cã a mai lucrat pe asemenea aparate, nu atât de performante, dar acestea sunt atât de simple încât „e ca într-un joc de play-station, în douã minute te-ai acomodat”. Mai mult, aceste dotãri medicale uşureazã extraordinar munca neurochirurgului, prin multitudinea de informaţii oferite la timp, din corpul bolnavului.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Răspunsuri la Tehnologie de vârf în neurochirurgie, folositã în premierã la Spitalul Judeţean Alba

  1. TOMO 27.03.2012 la 15:34

    Bravo doctore !
    Esti intradevar un medic chirurg de mare valoare.Ai salvat viata la multi pacienti cu TOMOGRAFUL POPA. Acum vei salva vieti omenesti si cu alta aparatura medicala.Felicitari si Dzeu sa-ti deie sanatate pentru ca trebuie sa salvezi multi oameni .

  2. taranu 28.03.2012 la 9:24

    Azamfirei e cel mai tare doctor din Alba de departe ! Merita sustinerea tuturor institutiilor locale si a tuturor locuitorilor judetului. Mare noroc am avut ca schimbarile din viata lui l-au adus la Alba ! Sa te tina Dumnezeu sanatos si departe de politica ! Succes !!!