Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Tehnologie de vârf în neurochirurgie, folositã în premierã la Spitalul Judeţean Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Azi dimineaţã, la Spitalul Judeţean Alba,  firma Medtronic USA a prezentat  oferta sa de echipament medical care, fãrã nici o exagerare, face diferenţa dintre viaţã şi moarte, între invaliditatea permanentã şi viaţa activã a unui pacient cu afecţiuni neurologice. Medicul neurochirurg Bogdan Azamfirei a fãcut precizarea cã în spitalele de dincolo de graniţele de vest ale României nu se mai poate concepe o intervenţie neurochirurgicalã fãrã neuromonitorizarea pacientului. În atenţia Spitalului Judeţean Alba se aflã deocamdatã dispozitivul pentru monitorizare neuronalã NIM-Eclipse necesar chirurgiei de coloanã, secţiilor ATI, secţiilor neurologie/neurochirurgie. Pe înţelesul pacienţilor, acest dispozitiv de monitorizare transmite medicului informaţii despre mobilitatea corpului pacientului, despre localizarea unei afecţiuni în creier, pe coloana vertebralã sau oriunde pe traiectoria nervilor.

   În sistemul naţional de sãnãtate, asemenea aparate se gãsesc în dotarea Spitalului Clinic de Ortopedie Traumatologie „Foişor” din Bucureşti şi se intenţioneazã achiziţionarea unuia de cãtre Spitalul de Neurochirurgie „Nicolae Oblu” din Iaşi. Valoarea aparaturii de neuronavigaţie şi cea de neuromonitorizare pleacã de la 60.000 de euro şi poate ajunge pânã la o jumãtate de milion de euro, în funcţie de dotãrile suplimentare – de ultimã generaţie –  solicitate de beneficiar. Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţã Alba, ec. Nicoleta Coşarcã, a declarat cã achiziţionarea acestor aparate, mãcar în primã fazã a aparaturii de neuro-monitorizare, ar reprezenta un salt tehnologic extraordinar pentru unitatea pe care o conduce, dotare de care vor beneficia pacienţii din judeţul Alba, care apeleazã la serviciile spitalului judeţean. „Vom face lobby pe lângã Consiliul Judeţean Alba, pentru a ne sprijini şi în acest demers, pentru a aduce serviciile medicale din Spitalul Judeţean Alba la standarde europene” a mai spus ec. Nicoleta Coşarcã.

Miercuri, 28 martie, medicul neurochirurg Bogdan Azamfirei va opera cu ajutorul acestor dispozitive medicale puse la dispoziţie demonstrativ de Medtronic un pacient oncologic, cu o tumorã cerebralã pe creier. Joi, 29 martie, dr. Bogdan Azamfirei va opera un pacient cu fracturã de coloanã cervicalã, în acest caz fiind folositã neuro-monitorizarea spinalã. Medicul neurochirurg a declarat cã a mai lucrat pe asemenea aparate, nu atât de performante, dar acestea sunt atât de simple încât „e ca într-un joc de play-station, în douã minute te-ai acomodat”. Mai mult, aceste dotãri medicale uşureazã extraordinar munca neurochirurgului, prin multitudinea de informaţii oferite la timp, din corpul bolnavului.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

Mădălina Opriș

Publicat

în

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea