Rămâi conectat

Curier Județean

Târgul de Fete de pe Muntele Găina: Din cauza vremii nefavorabile, toate manifestările se vor desfășura în centrul comunei Avram Iancu – Programul de sâmbătă și duminică (16-17 iulie 2016)

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Organizatorii Târgului de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare şi mai cunoscută sărbătoare populară moțească în aer liber din România, care se desfășoară în acest weekend, în județul Alba, au anunțat că, din cauza vremii nefavorabile, toate manifestările de sâmbătă și duminică vor avea loc în centrul comunei Avram Iancu.

Festivalul Cultura pentru Cultura03Precizăm că programul rămâne același, schimbându-se doar locația, după cum urmează:

TÂRGUL DE FETE, ediţia 2016

Sâmbătă, 16.07.2016 – Avram Iancu

ora 18:00 – Ansamblul folcloric ,,Arieşul,, din Câmpeni, dirijor prof. Gheorghe Bădău

ora 18:30 – Ansamblul folcloric ,Pomnênka,, din Cehia

ora 19:00 – Spectacol folcloric:

– Ansamblul folcloric ,,Augustin Bena,, Alba cu soliştii Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Nariţa, Maria Filimon, Cătălin Haşa, Nicolae Tuhuţ; dirijor Alexandru Pal

Leontina Fărcaş
Cornel Borza
Cornelia Radocea
Nicolae Furdui Iancu

ora 22:00  – Artificii

Sâmbătă, 16.07.2016 – Avram Iancu

Spectacolul pentru tineret:

ora 21:00 – Gino & Band

ora 21:30 – Trupa Ro-Mania

ora 22:30 – Formaţia Direcția 5

ora 23:45 – Artificii şi foc de tabără

ora 24:00 – Discotecă în aer liber cu Cristi Mărcuş şi Zenit Concert

Duminică, 17.07.2016 – Avram Iancu

ora 10:00 – Te Deum şi depuneri de coroane la Crucea Iancului, în memoria eroului Avram Iancu

tulnicăresele din Avram Iancu
Fanfara Centrului de Cultură,,Augustin Bena,, Alba

ora 10:30 – deschiderea oficială aTârgului Meșterilor Populari

ora 11:00 – Spectacol folcloric

Ansamblul folcloric ,,Augustin Bena,, Alba cu soliştii Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Nariţa, Maria Filimon, Cătălin Haşa, Nicolae Tuhuţ; dirijor Alexandru Pal
Leontina Fărcaş
Traian Jurchela
Ionuț Fulea
Ansamblul folcloric ,,Pomnênka,, din Cehia

În fiecare an, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie, se organizează, din vremuri străvechi, Târgul de Fete de pe Muntele Găina. Târgul are loc  pe un platou montan la o altitudine de 1467 de metri, iar această manifestare etno-culturală a fost menţionată prima dată în documente în 1793.

La Târgul de Fete se adunau locuitorii din Munţii Apuseni pentru a face schimb de produse dar era şi un prilej pentru întâlnirea şi căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau aici cu părinţii. Pregătirile pentru urcatul pe munte se făceau cu câteva zile înainte iar duminica cu noaptea in cap se urca pe munte în poiana unde avea loc târgul. Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai, iar cununia se făcea pe loc de către preoţii care participau la acest eveniment. Ceremonia era însoţită de cântece şi schimb de jocuri cu „strigături”, iar fetele „se luau”, nu se cumpărau.

Citiți și Muntele Găina sau ”Muntele Dragostei” din Alba, unde are loc anual Târgul de fete, încărcat de legende și tradiție

Astăzi Târgul de fete de la Găina s-a transformat într-o mare sărbătoare folclorică, la care îşi dau concursul locuitorii din zona Munţilor Apuseni, din judeţele apropiate şi chiar din ţinuturi mai îndepărtate ale ţării. Deschiderea o fac vestitele tulnicărese de la Avram Iancu, după care urmează programul artistic al participanţilor care durează până spre seară. Începând din 2006 Târgul de Fete de pe Muntele Găina este marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba şi are ca slogan chemarea:  „Hai pe Muntele Găina, hai pe muntele dragostei!”.

Sărbătoarea va fi întregită în acest an şi de un eveniment patriotic ce va avea loc la Complexul muzeal ,,Avram Iancu,, unde va fi expus timp de două zile testamentul original al marelui erou Avram Iancu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VIDEO ”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!” Asociația ”Prietenii lui Azor” au lansat un apel pentru salvarea unui cățel ajuns în adăpostul public din Alba Iulia, care are nevoie urgent de consultații și intervenții chirurgicale. Patrupedul a fost lovit de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea