Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

În 29 august creștinătatea prăznuiește Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul – Zi de doliu şi de post aspru. Povestea celui mai mare dintre profeţi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În fiecare an, pe 29 august, creştinătatea prăznuieşte cu evlavie şi tristeţe moartea martirică a Prorocului Ioan Botezătorul, sfântul care L-a botezat pe Domnul Iisus în râul Iordanului.

Citește și: Mesaje de Sfântul Ioan. Felicitări de Sfântul Ioan. Urări de Sfântul Ioan

Ioan Botezătorul este cel mai mare profet al Vechiului Testament şi Sfântul care a făcut trecerea spre Noul Testament.  Numit de Sfinţii Părinţi „Îngerul pustiei”, prorocul Ioan Botezătorul a dezvăluit lumii, pentru prima dată, că Iisus este Mesia trimis de Dumnezeu.

taierea capului sfantului ioan botezatorulSărbătoarea închinată Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul este o zi de doliu şi de post aspru, fiind ultimul praznic important din Anul Bisericesc care se încheie pe 31 august. Totodată, creştinii postesc în această zi urmând exemplul Profetului Ioan Botezătorul, cel mai mare postitor dintre oameni.

Citește și: mesaje de Sfântul Alexandru

Acest sfant – marturisit de Hristos ca este mai presus decat toti cei nascuti din femeie si mai mult decat prorocii – a fost feciorul Elisabetei si al lui Zaharia, arhiereul. A iubit intelepciunea, nu s-a ingrijit de hrana si a locuit in pustie. A petrecut cu fiarele, acoperit cu par de camila, incins cu brau, hrana lui fiind ca a pasarilor.

Nasterea Sfantului Ioan – fiu al lui Zaharia preotul si al cuvioasei Elisabeta (ruda Sfintei Fecioare) – a fost vestita de inger: Nu te teme, Zaharia, pentru ca rugaciunea ta a fost ascultata si Elisabeta, sotia ta, iti va naste un fiu si-l vei numi Ioan!ii (Luca 1, 13). Despre el a spus Iisus: Adevarat zic voua: Nu s-a ridicat intre cei nascuti din femei unul mai mare decat Ioan Botezatorul! (Matei 11, 11).
Retragandu-se in pustia Iordanului in rugaciune si post, hranindu-se doar cu lacuste si miere de albine, Sf. Ioan Botezatorul a fost numit de traditie „Ingerul Pustiei”. El a fost martorul lui Hristos nu numai cu nasterea sa, ci si cu moartea sa, indurand moarte muceniceasca, pentru faradelegile lui Irod.

Citește și: Mesaje de Sfântul Ion • Urări de Sfântul Ion • Felicitări de Sfântul Ion

Sfantul Ioan Botezatorul s-a incumetat sa-l mustre inaintea tuturor, cu asprime, pe regele Irod Antipa, pentru ca traia in desfranare cu Irodiada (care-i era cumnata): „Nu-ti cade tie sa ai de sotie pe femeia lui Filip, fratele tau!” (Matei 14, 4). La porunca lui Irod Antipa, Sfantul Ioan este inchis in temnita. Ioan se afla acum la bunul plac al Irodiadei, care-l uraste de moarte. Ea va reusi sa-si atinga scopul. Sarbatorindu-si ziua, Irod, ametit de vin, de cantece, dar mai ales de dansul provocator al Salomeei, fiica Irodiadei, i-a fagaduit dansatoarei orice. Indemnata de mama sa, Salomeea a zis: „Da-mi aici, pe tipsie, capul lui Ioan Botezatorul”. Si regele a poruncit sa i se dea.

Astfel a fost taiat capul Sfantului din porunca unui rege netrebnic, dus la pierzanie de o femeie nelegiuita. Ucenicii sfantului i-au luat trupul si l-au inmormantat. Cinstitul cap al Inaintemergatorului a fost aflat mai tarziu, la 25 mai, cand poporul serbeaza chiar Aflarea capului Sfantului Ioan Botezatorul.

sursa:antena3, click


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est

Unirea Ziarul

Publicat

în

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est. Ce discută profesioniștii în optimizarea pentru motoarele de căutare Iulian Ghișoiu, un tânăr din Sebeș, pasionat de SEO, fondator și general manager al TargetWeb, una dintre cele mai puternice agenții de Search Engine Optimization […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea