Rămâi conectat

Sănătatea și natură

STUDIU: Persoanele care au copii au o speranță de viață mai mare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele care au cel puțin un copil au un „risc mai scăzut de deces” în comparație cu cei care nu sunt părinți, potrivit unui studiu efectuat pe aproape 1,5 milioane de subiecți, publicat marți, informează AFP, citat de Agerpres.  Tații sunt mai avantajați în acest sens, precizează echipa de oameni de știință din Suedia în „Journal of Epidemiology & Community Health”.

Cercetătorii au studiat speranța de viață a bărbaților și femeilor născuți între 1911 și 1925 din Suedia — în total peste 1,4 milioane de persoane — luând în considerare și factori precum statutul marital și prezența copiilor. Ei au concluzionat că subiecții care aveau cel puțin un copil prezentau „un risc mai mic de deces” în comparație cu cei care nu erau părinți.

„La vârsta de 60 de ani, diferența în ceea ce privește speranța de viață a fost de doi ani pentru bărbați și de 1,5 ani pentru femei” în comparație cu semenii lor care nu aveau copii, au notat cercetătorii.

Până la vârsta de 80 de ani, bărbații care erau părinți aveau, în medie, o speranță de viață de încă șapte ani și opt luni în comparație cu cei șapte ani în cazul celor care nu erau părinți, precizează echipa de experți.

În cazul mamelor, speranța de viață la 80 de ani era de nouă ani și șase luni, în timp ce la femeile fără copii aceasta era de opt ani și unsprezece luni.

Dr Karin Modig, din cadrul Karolinska Institute din Stockholm, care a condus cercetarea, a declarat că „statutul de părinte este asociat cu o creștere a longevității, în special la vârste înaintate”, potrivit The Telegraph.

Studiul nu a făcut decât să sublinieze o corelație și nu poate concluziona că a avea copii aduce un câștig în ceea ce privește speranța de viață, au precizat oamenii de știință adăugând însă că părinții pot beneficia de pe urma ajutorului social și financiar al copiilor lor la vârste avansate, lucru de care persoanele fără copii sunt private. În plus, indivizii fără copii tind să aibă un stil de viață mai puțin sănătos decât cei care sunt părinți, mai arată sursa citată.

Asocierea dintre statul de părinte și speranța mai lungă de viață a fost observată atât la persoanele căsătorite cât și la cele necăsătorite, însă pare să fie mai accentuată la bărbații singuri, în vârstă, se menționează în concluziile studiului. Acest lucru se poate datora faptului că bărbații necăsătoriți se bazează mai mult pe susținerea copiilor lor în absența unei partenere de viață.

sursa: agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

Mădălina Opriș

Publicat

în

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea