Rămâi conectat

Ştirea zilei

„Statu’ la vase”, obiceiul din Alba, unic în țară, ce are loc în Lunea Paștelui la Șugag. Ceremonialul din 2017 adună 18 perechi de tineri căsătoriți, cel mai mare număr din istoria manifestării

Alexandra Mates

Publicat

în

Luni, 17 aprilie, a doua zi de Paști, în comuna Șugag din județul Alba se va desfășura un obicei străvechi, despre care localnicii spun că este unic în țară. Este vorba despre “Statu’ la vase în lunea Paştelui”, un ceremonial inedit, reluat din 2008, pentru a celebra familiile întemeiate din anul precedent până la sărbătoarea Paștelui.

Obiceiul se desfășoară în curtea Bisericii, după Liturghie, unde, conform tradiției,  tinerele familii, îmbrăcate în frumosul și elegantul port popular, își așteaptă nașii, rudele și prietenii care aduc vase sau alte daruri potrivite pentru gospodărie, iar apoi rămân împreună la cântec, joc și voie bună până seara.

În acest an, la vechiul obicei închinat vieţii de familie vor participa 18 perechi de tineri căsătoriți, cel mai mare număr de cupluri înregistrat vreodată în istoria acestei manifestări:

Bogdan Delia și Petru, Alexandru Dumitru și Bianca, Aloman Petrică și Maria, Căpîlnar Ciprian și Amalia, Căta Vasi și Dana, Cernat Petru și Nicoleta, Todescu Daniel și Ana, Căta Daniela și Mihai, Iacob Cristian și Ioana, Jinariu Ioan și Simona, Mihăilă Marius și Simona, Nicoară Dorin și Elena, Oprița Cristina și Luci, Podean Ioan și Mariana, Uscatu Petru și Paraschiva – Elena, Pogan Constantin și Simona Marilena, Roman Ioan și Marinela, Țepeș Cristian și Delia.

Pregătirile pentru “Statu’ la vase în lunea Paştelui” încep odată cu intrarea în Săptămâna Mare, când oamenii satului îşi curăţă casele, îşi purifică şi îşi pregătesc veşmintele şi sufletele pentru a întâmpina cum se cuvine Învierea Domnului.

Potrivit sătenilor, costumele cu care mirii şi miresele urmează a se îmbrăca în lunea Paştelui sunt scoase din lada de zestre, curăţate şi pregătite încă de la începutul Săptămânii Mari, de luni sau marţi. Tot pentru acest obicei, în Miercurea Mare, familiile mirilor ce s-au căsătorit în anul Pascal ce a trecut duc la biserică daruri de mulţumire către Dumnezeu pentru o viaţă lungă şi fericită a mirilor.

Evenimentul, aflat la cea de-a X-a ediție de când s-a reluat,  va începe luni la ora 11.00, iar din program nu va lispi spectacolul folcloric. Cu începere de la ora 13.00, vor încânta audiența Roxana Reche, Maria Filimon, Floricica Moga, Dorina Narița, Cătălin Hașa, Nicolae Tuhuț din Ansamblul folcloric al județului Alba împreună cu Formația de fluierași a Căminului Cultural din Șugag. Coregrafia spectacolului este semnată de Alexandra Oargă și Flaviu Mârza, iar conducerea muzicală de Alexandru Pal, alături de invitații Bogdan Toma și Robert Târnăveanu.

Manifestarea este organizată de Primăria comunei Șugag, Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba, Consiliul Județean Alba, Biserica Ortodoxă din Șugag.

Comuna Şugag, comună veche de oieri, se află la 30 de kilometri de Sebeş, fiind una dintre cele mai mari şi mai bogate localităţi de pe Valea Sebeşului. Comuna este  atestată documentar încă din anul 1575 şi îşi trage numele de la apele tumultoase ce se scurg de pe versanţii munţilor, denumite în limbajul popular şugăgi. Şugagul are o suprafaţă de peste 250 de kilometri pătraţi şi peste 2.700 de locuitori.

Vă prezentăm mai jos un filmuleţ cu frumosul obicei, realizat de Consiliul Judeţean Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea