Rămâi conectat

Ştirea zilei

Sorin Bumb: ”Nu vă îmbolnăviți în ultimul trimestru din acest an! Guvernul lasă spitalele fără bani!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sorin BumbÎn cadrul videoconferinţei de ieri, 23 iulie, ministrul sănătăţii, Eugen Nicolaescu, a comunicat prefecţilor, directorilor Direcţiilor de Sănătate Publică, directorilor Caselor de Asigurări de Sănătate şi directorilor de spitale din toată ţara că rectificarea bugetară nu o să fie optimistă. Explicit spus, spitalele nu vor mai primi nici un ban în afară de bugetul ce le-a fost deja alocat pe 2013 şi pentru care au semnat contractele cadru.

Deşi se ştie la nivelul Guvernului că ultimul trimestru (octombrie – noiembrie – decembrie) este descoperit financiar, nefiind bani nici pentru salarii, managerii spitalelelor au fost ameninţaţi ieri de ministrul Nicolaescu că vor fi destituiţi dacă nu găsesc resurse în interiorul bugetelor deja repartizate. Pentru a reduce cheltuielile din sistemul sanitar se vor reduce în continuare bugetele pe spitale, crescând în schimb bugetele pentru ambulatoriu şi pentru medicii de familie. Astfel, sistemul spitalicesc va fi din ce în ce mai puţin finanţat de către stat.

Tot ieri, ministrul Sănătăţii a spus că statutul medicilor se va modifica astfel încât aceştia să poată profesa legal şi la stat şi în sistemul privat şi a mai amintit că după proiectul de reducere a posturilor vacanţe, va urma restructurarea masivă a ministerului sănătăţii. Iată cum, nu doar că USL-ul taie locuri de muncă, în loc să înfiinţeze, dar Nicolaescu duce încet, încet şi finanţarea din sistemul spitalicesc către privat.

La sfârşitul alocuţiunii, Nicolaescu s-a adresat prefecţilor cu rugămintea de a avea un dialog permanent cu sindicatul SANITAS (probabil pentru liniştea Guvernului) iar până la 15 august 2013, împreună cu directorii DSP şi directorii de spitale să facă o analiza astfel încât să încheie anul cu bugetul ce le-a fost repartizat.

Personal, i-am adresat ieri două întrebări domnului ministru: dacă salariile au fost mărite cu 15%, iar bugetul pe 2013 este mai mic decât bugetul pe 2012, cum pot găsi managerii soluţii astfel încât să acopere ultimele trei luni în care au buget zero, deci nu au bani nici pentru salarii, nici pentru actul medical? Dacă tot au fost transmise spitalele judeţene către Consiliile Judeţene, de ce nu suntem consultaţi în legătură cu funcţionarea acestora, pentru că oamenii din judeţul Alba au plătit CAS şi au dreptul la servicii medicale de calitate?

Răspunsul a fost evaziv, începând cu a doua întrebare, mai uşoară, cerând chiar sprijinul Consiliului Judeţean pentru o colaborare la implementarea reformei structurale în sănătate. La prima întrebare însă, răspunsul a fost sec: „nu sunt bani”! Nicolaescu a spus că managerii ştiau de creşterile salariale şi dacă sunt manageri să rezolve problemele cu bugetul pe care îl au, altfel îi schimba. Mai mult, le-a sugerat să nu micşoreze salariile ci să disponibilizeze cadrele medicale pentru a se încadra în buget!

Nu cred că este o soluţie „aruncarea pisicii” de la Ministerul Sănătăţii, care nu a reuşit să obţină bani la rectificare, pe umerii managerilor de spitale care şi aşa de-abia se descurcă cu bugetul pe care îl au şi cu lipsa de personal.

Neputinţa Guvernului Ponta şi a ministrului Sănătăţii, Nicolaescu, nu trebuie să afecteze cetăţenii din judeţul Alba, care risca în ultimul trimestru să nu mai găsească spitale deschise care să îi trateze în caz de nevoie, deşi sunt cu contribuţiile CAS la zi.

Nu regăsim deloc promisiunile făcute în campanie din Programul USL:
redeschiderea spitalelor închise în 2010; medicamente mai multe şi compensate; salarizare mai bună a personalului medical; stabilitatea personalului care lucrează în sănătate.

Aceasta este, la urma urmei, reforma structurală în sănătate marca USL, minciună până la capăt!

Sorin BUMB, secretar general adjunct al PDL Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea