Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Singurătatea și izolarea socială, mai dăunătoare sănătății publice decât obezitatea. STUDIU

Ziarul Unirea

Publicat

în

Singurătatea și izolarea socială pot fi mai dăunătoare sănătății publice decât obezitatea, iar impactul negativ al acestora pare să fie din ce în ce mai mare și să se accentueze în viitor, conform unui studiu prezentat la convenția anuală a American Psychological Association (APA), informează Science Daily.

”A fi conectat din punct de vedere social cu alte persoane reprezintă o nevoie umană fundamentală — crucială atât pentru bunăstarea personală, cât și pentru supraviețuire”, a declarat Julianne Holt-Lunstad, profesor de psihologie în cadrul Brigham Young University. Aceasta a amintit că în situații extreme ”sugarii aflați în îngrijire și cărora le lipsește contactul uman nu reușesc să supraviețuiască”, iar izolarea socială sau traiul în singurătate ”au fost utilizate ca forme de pedeapsă”.

”Un procent în creștere al populației americane se confruntă în prezent cu izolarea”, a mai spus Holt-Lunstad. Se estimează că circa 42,6 milioane de adulți cu vârste de peste 45 de ani din Statele Unite suferă de singurătate cronică, potrivit ”Studiului Singurătății” realizat de AARP, fosta American Association of Retired Persons (Asociația Americană a Persoanelor Pensionare).

În plus, cel mai recent recensământ din Statele Unite arată că peste un sfert din populație trăiește singură, peste o jumătate din populație este formată din persoane necăsătorite. De asemenea, de la precedentul recensământ, rata căsătoriilor și numărul de copii dintr-o gospodărie a scăzut. ”Aceste tendințe sugerează că americanii devin din ce în ce mai puțin conectați din punct de vedere social și se confruntă din ce în ce mai mult cu singurătatea”, a precizat Holt-Lunstad.

Pentru a ilustra influența izolării sociale și a singurătății asupra riscului de deces prematur, Holt-Lunstad a prezentat date din cadrul a două meta-analize. Prima a analizat 148 de cercetări în care au fost implicați peste 300.000 de participanți și a descoperit că o mai bună conexiune socială a condus la scăderea cu 50% a riscului de deces prematur.

A doua cercetare, în cadrul căreia au fost analizate 70 de studii efectuate pe mai bine de 3,4 milioane de persoane, în special din America de Nord, dar și din Europa, Asia și Australia, a investigat rolul pe care izolarea socială, singurătatea sau traiul de unul singur l-ar avea asupra mortalității. Oamenii de știință au descoperit că aceste trei situații aveau un impact semnificativ și totodată similar asupra riscului de deces prematur, cel puțin egal cu efectul altor factori de risc recunoscuți, precum obezitatea.

”Aceasta este o dovadă clară că izolarea socială și singurătatea cresc în mod semnificativ riscul de deces prematur, iar magnitudinea acestui risc o depășește pe cea a majorității principalilor indicatori de sănătate”, a adăugat Holt-Lunstad. „În condițiile îmbătrânirii populației, se așteaptă ca impactul asupra sănătății publice să crească. Multe state ale lumii sugerează că în prezent ne confruntăm cu o ‘epidemie de singurătate’. Provocarea este aceea de a afla ce e de făcut în această privință”, a mai spus ea.

Holt-Lunstad consideră că este important să se acorde prioritate cercetării și identificării de resurse pentru a face față acestei amenințări la adresa sănătății publice. Spre exemplu, în opinia sa, trebuie pus un accent mai mare pe formarea deprinderilor sociale în școli, iar medicii ar trebui să includă interconexiunile sociale în controalele medicale. În plus, oamenii ar trebui să se pregătească din punct de vedere social pentru ieșirea la pensie în condițiile în care se știe că multe dintre relațiile de prietenie au legătură cu locul de muncă, a mai notat experta adăugând că planificatorii de infrastructură ar trebui să se asigure că includ spații dedicate interacțiunilor sociale care încurajează relațiile interpersonale, precum centre recreaționale și grădini publice.

Cea de-a 125-a convenție anuală a American Psychological Association a avut loc între 3 și 6 august, la Washington.

sursa: agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

Mădălina Opriș

Publicat

în

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea