Rămâi conectat

Ştirea zilei

Sentință definitivă în dosarul de înșelăciune de la FC Unirea – sechestrele pe bunurile inculpaților au fost ridicate iar acțiunea civilă a fost stinsă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat, joi, 23 aprilie, sentinţa definitivă în dosarul în dosarul de înșelăciune de la Clubul de Fotbal “FC Unirea Alba Iulia”, în care au fost inculpați viceprimarul municipiului Alba Iulia, Paul Voicu și conducerea FC Unirea – fostul consilier local Horia Bărdaș, Marian Sarmeș, Oliviu Feneșan și Ioan Nicolae Lupu.

Instanța a decis ridicarea sechestrului pus pe bunurile inculpaților și stingerea acțiunii civile continuată de Consiliul Județean Alba, după ce Tribunalul Alba a dispus încetarea procesului penal pentru toți inculpații, în urma împăcării părților.

Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia şi inculpaţii L.I.N., S.M.I., F.O., B.M.H.împotriva sentinţei penale nr.636/2014 pronunţată la 8 decembrie 2014 de Tribunalul Alba în dosarul nr. 7223/107/2012 şi în consecinţă : Desfiinţează în parte sentinţa penală atacată numai sub aspectul aplicării greşite a art. 397 alin.5 din Codul de procedură penală raportat la art. 25 alin.5 din Codul penal şi a menţinerii măsurilor asiguratorii şi procedând la o nouă judecată a cauzei în aceste limite, În baza art. 244 alin. 3 din Codul de procedură penală combinat cu art. 159 alin. 2 din Codul penal stinge acţiunea civilă exercitată în cauză de partea civilă C.J.A.. În baza art. 404 alin.4 lit.c) din Codul de procedură penală dispune revocarea măsurilor asigurătorii dispuse prin ordonanţa nr. 129/P/17.02.2012 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia asupra bunurilor inculpaţilor, după cum urmează: 1. pentru inculpatul S.M.I., asupra bunurilor: – casă şi teren proprietari S.M.I. şi S.G.D.; – casă şi teren proprietari S.M.I. şi S.G.D.; – teren extravilan în suprafaţă de 89300 mp proprietari S.M.I. şi S.G.D.; – teren extravilan proprietari S.M.I. şi S.G.D.; – teren extravilan în suprafaţă de 10400 mp, proprietari S.M.I. şi S.G.D.; – teren extravilan în suprafaţă de 500 mp proprietari S.M.I. şi S.G.D.; 2. pentru inculpatul B.M.H., asupra bunurilor: – clădire (spaţiu comercial) proprietar B.M.H.; – casă şi teren proprietar B.M.H.; – teren în suprafaţă de 400 mp proprietar B.M.H.; 3. pentru inculpatul L.I.N., asupra bunurilor: – casă şi teren proprietar L.I.N.; – casă şi teren proprietar L.I.N.; – casă şi teren proprietar L.I.N.; – autoturism proprietar L.I.N.; – autoturism proprietar L.I.N.; 4. pentru inculpatul F.O., asupra bunurilor: – teren în suprafaţă de 1000 mp, proprietari F.O. şi S.M.A. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate în măsura în care nu contravin prezentei decizii. În baza art. 275 alin. 3 din Codul de procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat în apel rămân în sarcina acestuia. Onorariile parţiale ale apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru inculpaţi în sumă de câte 100 lei se vor avansa din fondurile speciale ale Ministerului de Justiţie. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi 23 aprilie 2015”, se arată în soluția pe scurt, publicată pe portalul instanței.

Reamintim că în acest dosar inculpații au fost acuzați de DNA Alba Iulia de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicitate la înșelăciune. În rechizitoriul DNA s-a reținut că în perioada 2005-2010, cei patru inculpați ce făceau parte din conducerea clubului de fotbal, cu sprijinul viceprimarului municipiului i-au indus și menținut în eroare pe membrii Consiliului Județean Alba și Consiliului Local Alba-Iulia, prin folosirea unor mijloace frauduloase cu ocazia derulării unor contracte de finanțare încheiate cu cele două instituții publice, cauzând un prejudiciu în sumă de 11.730.000 lei (8.070.00 lei, în bugetul Consiliului Local și 3.660.000 lei, în bugetul Consiliului Județean Alba).

În urma judecării dosarului la Tribunalul Alba, instanța a constatat împăcarea părților (CLAlba Iulia și CJ Alba) și a dispus încetarea procesului penal pentru toți inculpații rămași în dosar, dar și ridicarea sechestrului asupra averii viceprimarului municipiului Alba Iulia, Paul Voicu. Au fost menţinute măsurile asigurătorii asupra bunurilor inculpaţilor Sarmeş Marian Ionel, Bardaş Mihai Horea, Feneşan Oliviu, Lupu Ioan Nicolae. De asemenea, judecătorii l-au achitat pe Nicolae Lupu de învinuirea de fals și uz de fals.

Decizia Tribunalului Alba a fost contestată atât de procurorii DNA, cât și de inculpații în dosar DNA, recursul judecându-se la Curtea de Apel Alba Iulia.

CITEȘTE ȘI: MOTIVAREA soluției pronunțate de Tribunalul Alba în dosarul de înșelăciune de la Clubul de Fotbal ”FC Unirea Alba Iulia”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea