Rămâi conectat

Politică Administrație

Senatorul PNL Alexandru Pereș a cerut Guvernului clarificări privind înființarea abatoarelor mobile. Vezi răspunsul premierului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Senatorul PNL Alexandru Pereș a solicitat Guvernului, printr-o interpelare, clarificări în legătură cu acceptarea, după nenumărate tergiversări, a cerinţelor fermierilor privind înfiinţarea unor abatoare mobile, mai exact, când vor fi acestea funcționale:

”Domnule Prim-Ministru,
În data de 19.11.2013, a fost înregistrată, la Senatul României, propunerea legislativă privind înfiinţarea abatoarelor mobile în fiecare judeţ, în subordinea consiliilor judeţene, elaborată de către un grup de parlamentari aparţinând Partidului Naţional Liberal. în lucrările plenului Senatului României din data de 22.04.2014, am susţinut că propunerea legislativă este o reacţie în faţa neputinţei guvernanţilor de a oferi o posibilitate reală de dezvoltare a unor mici afaceri în zona creşterii animalelor, pe segmentul abatorizare, pentru punerea în valoare a iniţiativelor mici în domeniul zootehnic, adresându-se în mod indirect zonelor greu accesibile din ţară.

În respingerea definitivă a iniţiativei legislative, un factor important l-a reprezentat punctul de vedere al Guvernului României şi al ANSVSA, considerându- se nejustificată înfiinţarea unor noi obiective de tip „puncte de sacrificare”, întrucât s- a considerat că la nivelul României capacitatea proiectată a abatoarelor asigură sacrificarea unui număr de cel puţin trei ori mai marc decât cel al animalelor sacrificate la acel moment.

La aproape trei ani de la iniţiativa legislativă mai sus menţionată, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi ANSVSA au anunţat că vor fi înfiinţate puncte de sacrificare la nivel local şi vor fi achiziţionate abatoare mobile menite să faciliteze comercializarea cărnii de către fermieri.

Având în vedere aspectele relatate, concluzionez că s-au pierdut nejustificat trei ani de zile în care autorităţile puteau veni în sprijinul crescătorilor de animale. Vă întreb însă când vom putea constata cu certitudine că anunţurile MADR şi ANSVSA din intenţie vor deveni realitate?”, este interpelarea senatorului PNL de Alba, transmisă șefului Guvernului în luna iunie 2016.

În răspunsul primit recent (după trei luni) se precizează că ANSVSA a constituit un grup de lucru format din experţi de la nivelul direcţiilor judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, care vor analiza, în cursul lunii septembrie a.c., prevederile Ordinului nr. 35/2011 al preşedintelui A.N.S.V.S.A., privind aprobarea condiţiilor minime de funcţionare a abatoarelor de capacitate mică:

”Stimate domnule senator,
Referitor la interpelarea dvs., intitulată ”acceptarea, după nenumărate tergiversări, a cerinţelor fermierilor privind înfiinţarea unor abatoare mobile”, doresc să amintesc că, în luna iunie a anului trecut, Guvernul a înaintat Senatului un punct de vedere negativ în această materie.

Dat fiind că de la acel moment şi până în prezent s-a scurs mai bine de un an, dar mai ales motivat fiind de intenţia de a vă oferi informaţii cât mai complete şi de actualitate, am relansat această temă spre dezbatere şi soluţionare atât la nivelul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cât şi al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Sunt, aşadar, în măsură să vă aduc la cunoştinţă faptul că A.N.S.V.S.A a constituit un grup de lucru format din experţi de la nivelul direcţiilor judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, care vor analiza, în cursul lunii septembrie a.c., prevederile Ordinului nr. 35/2011 al preşedintelui A.N.S.V.S.A., privind aprobarea condiţiilor minime de funcţionare a abatoarelor de capacitate mică.

Mai doresc să precizez că A.N.S.V.S.A. este autoritatea competentă de control în domeniul care constituie obiectul de reglementare al propunerii legislative la care faceţi referire în interpelarea dvs., iar ordinul mai sus menţionat face parte din cadrul normativ cu valenţe de aplicare în acest domeniu, în vigoare la ora actuală”, se arată în răspunsul semnat de premierul Dacian Cioloș.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba Deoarece rețeaua existentă nu acoperă întreaga rază a comunei Daia Română, administrația se pregătește de reabilitarea și extinderea rețelei de alimentare cu apă sau apă uzată. Se propune realizarea rețelei de alimentare cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea