Rămâi conectat

Actualitate

Se MĂREȘTE norma de hrană pentru polițiști și militari. Din luna octombrie, aceștia vor primi 32 de lei pe zi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

politistiNorma de hrană pentru angajații din Ministerul de Interne (MAI) și cei ai Ministerului Apararii Nationale (MApN) a fost majorată, ca urmare a unui act normativ publicat joi în Monitorul Oficial al României. De altfel, aceasta este cea de-a treia modificare din 2015 a normei de hrana acordata politistilor si militarilor.

Actul normativ stabilește că, începând cu 1 octombrie, norma de hrană acordată personalului din sectorul de apărare nationala, ordine publică și siguranta natională este de 32 lei/zi, mai mare cu sapte lei decât cea acordată până acum.

Recalcularea normei de hrană a fost initiata, conform MAI, de catre Gabriel Oprea, ministrul acestei structuri si viceprim-ministru pentru securitatea nationala.

„Demersul de recalculare a normei de hrana a fost realizat de catre specialistii din domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, conform prevederilor legale”, precizeaza MAI intr-un comunicat de presa.

Reamintim ca norma de hrana acordata politistilor si militarilor fusese majorata de la 1 iulie cu trei lei, ajungand de la 24 la 27 lei/zi, dupa ce Guvernul anuntase la sfarsitul lunii iunie ca a stabilit cadrul legal care sa permita actualizarea cu rata inflatiei a valorilor normelor de hrana pentru angajatii MAI si MApN.

Ulterior, valoarea normei a fost din noua modificata la mijlocul lunii august, odata cu publicareaOrdinului MDRAP NR. 502/2015, cel care stabilea ca aceste categorii de persoane vor primi 25 de lei pe zi.

In alta ordine de idei, potrivit actului normativ aparut joi, si personalul din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala va beneficia de o norma de hrana majorata din aceasta luna. Astfel, acestia vor primi 25 de lei pe zi, in loc 19 lei, asa cum se intampla pana acum.

Taierea normei de hrana in august, consecinta a reducerii TVA la alimente

Citește și Guvernul a redus norma de hrană a militarilor şi poliţiştilor. Ei trebuie să returneze o parte din banii primiți luna trecută

Masura reducerii cu doi lei a normei de hrana (de la 27 la 25 lei/zi), survenita in luna august, a venit ca urmare a reducerii TVA la alimente si a micsorarii preturilor.

„Daca alimentele cresc sau scad cu mai mult de 5%, atunci norma de hrana va fi actualizata la valoarea noilor preturi. Si cum, in Romania, TVA-ul la alimente a scazut cu 15%, iar preturile, daca va uitati pe Institutul Statitistic al Preturilor, (…) au scazut cu 7%, atunci au actualizat din nou norma de hrana”, a declarat la acel moment Iulian Surugiu, presedintele Sindicatului National al Agentilor de Politie, citat de presa centrala.

Cadrul legal pentru acordarea drepturilor de hrana, in timp de pace, ale personalului din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala este reglementat prin OG 96/1994, cea care stabileste la articolul 5 ca norma de hrana se actualizeaza la valoarea preturilor: „Actualizarea valorii financiare a normelor de hrana se face trimestrial, pe baza evolutiei efective a preturilor la care se aprovizioneaza produsele agroalimentare, daca rezulta diferente de peste 5% fata de trimestrul in care s-a stabilit ultima valoare”, scrie in textul de lege.

sursa:avocatnet.ro

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea