Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Șase indicii că ești dependent de exerciții fizice

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

exercitii fiziceActivitatea fizică are beneficii clare pentru sănătate, însă cu condiția să nu devină o obsesie patologică și să se transforme în dependență. Ziarul Italian Corriere della sera a identificat 6 semne ale acestei dependențe de sport.

  1. Te simţi vinovat sau eşti supărat dacă ratezi vreun antrenament.

Cei care suferă de dependenţa de exerciţii fizice tind să facă sport  din ce în ce mai mult şi mai intens.  În cazul în care pentru orice motiv aceştia sunt forţaţi să reducă sau să nu facă deloc activităţi fizice, această lipă le produce o reacţie negativă care poate merge până la o enervare excesivă. Explicaţia e simplă spun medicii italieni.

Activităţile sportive ajută producerea dopaminei care este implicată în senzaţia de plăcere şi a beta endorfinelor care au asupra creierului un efect comparativ cu al morfinei. O dată întrerupte aceste activităţi  creierul persoanei dependente percepe reducerea acestor substanţe chimice şi în termen de 24-36 ore poate declanşa sevrajul ca şi în cazul altor dependenţe mai cunoscute.

  1. Cheltui bani pe diferite cursuri diferite, din ce în ce mai scumpe, pe care le consideri absolut necesare

Activitatea fizică în aer liber nu costă nimic. Un dependent de exerciţii fizice nici măcar nu ia în considerare, însă, posibilitatea de a se antrena într-un parc obişnuit pentru că consideră că este insuficient. Chiar şi un simplu abonament la sală nu mai este suficient pentru a-şi potoli dependenţa. Din acest motiv încep să cheltui bani pentru a fi antrenaţi de diferiţi antrenori personali sau pentru a se înscrie la diferite cursuri şi antrenamente. Unii ajung chiar până la a renunţa să mai iasă cu prietenii doar pentru a economisi bani pentru antrenamente, din ce în ce mai complicate.

  1. Faci antrenamente chiar dacă eşti bonlav sau rănit

Subiecţii acestei dependenţe sunt atât de obsedaţi de activitatea fizică încât nu acceptă să fie opriti de durere sau de oboseala şi nu de puţine ori ajung să ”tragă” chiar şi accidentaţi şi chiar împotriva sfatul medicului.

  1. Ai puţin timp liber, dar îl foloşeşti doar pentru a te antrena

Nu-ţi aminteşti când ai fost ultima dată la cinema, sau când ai ieşit în oraş sau să te relaxezi cumva. Şi toate astea pentru că ai preferat să mergi la sală pentru că trebuie să te antrenezi, chair dacă pierzi o petrecere cu familia. Acesta este un semn alarmant al bolii mai afirmă medicii italieni.

  1. Antrenamentul a devenit o necesitate şi nu o relaxare

Deşi inţial o vizită la sala de sport îţi poate trezi aceiaşi bucurie ca şi una la dentist, mai ales dacă motivul pentru care te duci iniţial ”să tragi de fiare” este pierderea în greutate, imediat ce rezultatele pozitive încep să se vadă şi te simţi mai bine, antrenamentul nu mai pare un calvar ci devine distractiv. Dacă devine o obsesie însă activitatea fizică îşi pierde orice conotaţie relaxantă şi distractivă şi devine o nevoie compulsivă la ca nu poţi renunţa.

  1. Eşti fericit doar când te antrenezi

A existat un moment în care erai în măsură să te bucuri de micile plăceri ale vieţii, cum ar fi o cina cu prietenii sau un film la cinema. dar de când sala de spoer a devenit singurul sau aproape singurul tău motiv pentru a trăi, nu există nimic mai plin de satisfacţii decât o oră la sală sau pe banda de alergat.

Cum poţi scăpa? Trebuie să ştii că există componente psihologice care tind să alimenteze dependenţa de activitatea fizică aşa că simpla întrerupere a practicării sportului sau reducerea antrenamentelor nu însemnă videcarea. Pentru a reuşi să depăşeşti această dependenţa, ca şi în cazul altora ca cea de alcool sau droguri trebuie să fie căutate şi rezolvate cauzele psihologice care generează această obsesie compulsivă.Nu este o coincidenţă, de exemplu, că la femei dependenţa este frecvent asociată cu anorexie nervoasă şi bulimie nervoasă, în timp ce la bărbaţi este evidentă în aşa-numita anorexie inversă, şi anume teama patologică, tipică unor culturisti, de a nu deveni prea slabi  sau mai puţin dezvoltate din punct de vedere muscular. De aceeea este necesar ca în unele cazuri chiar print tratament specializat să se ajungă la o bună armonie între corp, stima de sine, sport şi nutriţie.

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

Mădălina Opriș

Publicat

în

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea