Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Românii suferă, mai nou, de prezenteism. Unul din patru angajaţi se prezintă la locul de muncă chiar şi atunci când este bolnav (studiu)

Ziarul Unirea

Publicat

în

prezenteismCei mai mulți angajați din România aleg să meargă la muncă chiar dacă sunt bolnavi. Această practică a căpătat şi un nume: prezenteism. Conform unor studii recente, poate duce la o scădere mai mare a productivității decât absenteismul și implicit la pierderi financiare mari pentru companii. Potrivit unui studiu, unul din patru angajaţi se prezintă la locul de muncă chiar şi atunci când este bolnav. În ultimii ani, pentru ei, statul acasă a devenit ultima opțiune.

”Din nefericire este o caracteristică românească, a oamenilor muncii, care indiferent de suferinţele psihice sau fizice pe care le au, ţin cu tot dinadinsul să fie prezenţi. Sunt persoane care la 20 de ani la 30 de ani au senzaţia că pot dărâma munţii şi datorită acestui lucru ţin să tragă de starea lor de sănătate, de energie, de program, stau foarte mult peste program independent de faptul că este sănătos sau bolnav”, spune psihoterapeutul Constantin Cornea, citat de digi24.

Aida Chivu, consultant resurse umane: La noi în ţară este această tendinţă de a merge pe o extremă sau alta. Fie nu merg deloc, fie ne ducem morţi copţi… Cam aşa.

Angajaţii bolnavi nu doar că îşi prelungesc starea de rău, ci îşi expun şi colegii la îmbolnăvire.

”Suntem exact în situaţia copiilor de la şcoală. Deşi am venit sănătos la birou, plec bolnav sau în câteva zile am luat-o şi eu. Exact cum păţesc copiii în colectivitate„ mai spune Aida Chivu, consultant resurse umane.

Constantin Cornea, psihoterapeut: Un alt efect negativ al faptului că te duci bolnav la serviciu este că stârneşti în ceilalţi un soi de ipohondrie. Poţi descoperi între colegii tăi că se plâng de aceleaşi dureri. Dacă mergi la serviciu şi te plângi că te doare capul şi ai zece colegi, este imposibil pe doi să nu-i doară burta şi pe trei capul.

În plus, medicii avertizează că randamentul la serviciu scade atunci când eşti bolnav.

Constantin Cornea, psihoterapeut: Un om bolnav nu rămâne la fel de productiv, la fel de competent şi este afectată relaţia cu familia, cu subordonaţii sau cu şefii. În felul acesta avem o persoană care este prezentă, dar a cărui productivitate lasă destul de mult de dorit.

Pe de altă parte, studiile arată că din cauza angajaţilor care vin la serviciu, dar nu sunt în stare să muncească, pentru că sunt prea bolnavi sau obosiţi, companiile riscă pierderi financiare.

Aida Chivu, consultant resurse umane: Ceva ce se poate rezolva în jumătate de zi atunci când eşti sănătos şi cu minţile la locul lor, o rezolvi într-o zi, o zi jumătate, iar apoi trebuie să verifice cineva după tine. Din păcate nu suntem singuri atunci când avem ceva de făcut, ci aparţinem unui flux. Suntem o zală într un lanţ, aşa cum zic eu.

Potrivit unui studiu realizat în anul 2013, angajaţii care au mers bolnavi la job au costat economia din SUA 160 de miliarde de dolari. În România nu există astfel de estimări. De rușine ori din frica de a nu-și pierde locul de muncă, foarte puțini angajați își permit să îşi ia un concediu medical legal sau o pauză de recuperare de câteva luni.

sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

15 aprilie: Ziua Mondială a Artei. Celebrarea recunoștinței față de contribuția artiștilor la îmbogățirea culturii și spiritualității universale

Ziarul Unirea

Publicat

în

La data de 15 aprilie, anual, este celebrată Ziua Mondială a Artei, ca recunoștință față de contribuția oamenilor de artă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. Data a fost aleasă în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului şi umanistului italian Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452 – 2 mai 1519), considerat un simbol al liberei exprimări, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea