Rămâi conectat

Ştirea zilei

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016, în Alba: Diferența dintre PNL și PSD de 59 de voturi la Senat, iar la Cameră de peste 1600, în favoarea liberalilor

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

PNL a câștigat alegerile parlamentare în județul Alba la o diferență mică de scor, la Senat având 59 de voturi în plus față de social-democrați, iar la Camera Deputaților 1680, potrivit Biroului Electoral Județean (BEJ) Alba.

harta-senatori-psd-2016PSD a ieșit învingător în nouă, dintre cele unsprezece orașe și municipii, social-democrații primind mai multe voturi, atât la Camera Deputaților cât și la Senat, în Alba Iulia, Aiud, Abrud, Baia de Arieș, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș, Teiuș și Zlatna, iar liberalii au câștigat municipiile Blaj și Sebeș.

Potrivit unui proces verbal al BEJ Alba, postat pe site-ul Instituției Prefectului, la Senat, PNL a obținut 36,92% (44.728 voturi), PSD – 36,8% (44.669 voturi), ALDE – 6,12% (7424 de voturi), USR – 5,86% (7098 voturi), PMP – 5,36% (6493 voturi), UDMR – 3,5% (4249), PRU – 2,53% (3072 voturi), PRM – 1,37% (1668 voturi), ANR – 0,95% (1158 voturi), iar la Camera Deputaților, PNL a luat 37,07% (44921 voturi), PSD – 35,69% (43241 voturi),  ALDE – 6,03% (7314 voturi), USR – 5,95% (7209 voturi), PMP – 5,35% (6480 voturi), UDMR – 3,41% (4135 voturi), PRU – 2,43% (2948 voturi), ANR – 1% (1220 voturi), PRM – 0,93% (1134 voturi). Celelalte formațiuni politice au obținut mai puține procente.

Candidații PNL au fost votați masiv pe comune, iar social-democrații au primit mai multe voturi pe orașe și municipii, chiar dacă unele dintre aceste administrații sunt conduse de liberali.

Rezultatele sunt surprinzătoare întrucât la alegerile locale diferenţa dintre cele două partide a fost de 27 de procente, PSD obţinând 26%, iar PNL 53%, liberalii având în acest judeţ cele mai bune rezultate din ţară.

PNL a pierdut, la parlamentare, chiar și în Alba Iulia, unde primarul liberal Mircea Hava conduce de peste 20 de ani.

Liderul PNL Alba, Mircea Hava, a postat, luni, un mesaj pe contul său de Facebook, în care precizează că ”asumarea înfrângerii nu e cu nimic mai puțin importantă decât sărbătorirea victoriei” și nu este momentul ”unei analize politice extinse”, însă lucrurile ”în interior” trebuie lămurite.

”Asumarea înfrângerii nu e cu nimic mai puțin importanta decât sărbătorirea victoriei, astfel cred ca s-ar putea rezuma situația momentului în Alba, după votul pentru “parlamentarele” de ieri. La fel de adevărat este că nu e nici momentul nici locul, nici cazul unei analize politice extinse. Asta se va întâmpla, cel mai probabil, la congresul de anul viitor. Până atunci, însă, avem de lămurit lucrurile în interior, de la zero până la vârf”, a scris Hava.

Pe de altă parte, liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu, care a obținut al doilea mandat de deputat consecutiv, a declarat că social-democrații au obținut ”un procent istoric pentru județul Alba”, iar organizația județeană îl susține pe Liviu Dragnea pentru funcția de premier și se ia în calcul suspendarea președintelui Klaus Iohannis dacă ar refuza propunerea.

Din primele calcule, PSD și PNL vor avea în Alba câte doi deputați și un senator, iar al cincilea mandat de deputat va fi ocupat de ALDE, USR sau PMP, după redistribuire.

Primul loc pe lista PSD Alba la deputaţi este ocupat de Ioan Dîrzu, locul doi de Cornel Suciu, în vreme ce la Senat primul e Daniel Breaz. Primul pe lista PNL Alba la deputaţi este Florin Roman, locul doi e ocupat de Corneliu Olar, iar primul loc la Senat e ocupat de Alexandru Pereş.

În județul Alba, prezența la vot a fost de 39,72%, la urne fiind prezenți peste 125.000 de alegători. În total, pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, au fost delimitate 440 de secţii de votare, majoritatea în unităţi de învăţământ, însă unii oameni au votat în locuri mai puţin obişnuite precum casă parohială, piaţă agroalimentară, bazin olimpic sau stadion de fotbal. Judeţul Alba are alocate şapte locuri în Parlamentul României, dintre care două la Senat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

10-12 mai: Cristian Tudor Popescu, Florin Chilian, Liviu Stănescu în a doua zi a Târgului de cArte Alba Transilvana. Programul complet al evenimentului

Bogdan Ilea

Publicat

în

10-12 mai: Cristian Tudor Popescu, Florin Chilian, Liviu Stănescu în a doua zi a Târgului de cArte Alba Transilvana. Programul complet al evenimentului La Târgul de cArte Alba Transilvana, organizat în data de 10-12 mai, pe espalanda Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, în a doua zi vor fi prezenți și Cristian Tudor Popescu, Florin […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea