Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Regulile examenului auto, modificate! Cei care trec de proba teoretică pot susține proba practică de mai multe ori

Ziarul Unirea

Publicat

în

Regulile examenului auto au fost modificate, astfel că, începând de luni, persoanele care trec de proba teoretică pot susține proba practică de mai multe ori, scrie Avocatnet.ro.

scoala soferiPersoanele care vor sa capete dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice din Romania trebuie sa sustina examenul pentru obtinerea permisului auto, care consta intr-o proba teoretica si una practica.

„Dreptul de a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai pe drumurile publice il are numai persoana care poseda permis de conducere valabil, corespunzator categoriei din care face parte vehiculul respectiv, sau dovada inlocuitoare a acestuia cu drept de circulatie”, prevede Codul rutier. Insa inainte de a putea sustine efectiv examenul auto, candidatii trebuie sa fie evaluati psihologic si medical si sa urmeze, in cadrul unei scoli de soferi, cursuri de pregatire teoretica si practica.

Sustinerea examenului se poate face in termen de un an de la absolvirea cursurilor, iar pana ieri cei care picau proba practica trebuiau sa treaca din nou de proba teoretica. Totusi, aceasta regula s-a schimbat incepand de astazi, dupa cum reiese din Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 97/2015, care a modificat procedura de examinare stabilita prin Ordinul MAI nr. 268/2010.

Concret, de astazi, persoanele care trec cu succes de proba teoretica pot sustine proba practica de mai multe ori, in cazul in care o pica, in perioada de valabilitate a cursurilor absolvite. In acest sens, candidatii sunt nevoiti sa achite taxa de examinare si sa faca cel putin inca sase ore suplimentare de pregatire practica.

„Calificativul «admis» la proba teoretica permite sustinerea probei practice in perioada de valabilitate a cursului de pregatire teoretica si practica (…). Candidatii declarati «respins» la proba practica pot fi programati pentru sustinerea unei noi probe dupa o perioada de cel putin 15 zile, cu achitarea taxei de examinare si prezentarea dovezii care atesta efectuarea a cel putin sase ore suplimentare de pregatire practica intr-o scoala de conducatori auto autorizata”, dispune actul normativ publicat in Monitorul Oficial in luna august.

In acelasi timp, candidatii care nu se prezinta la proba practica pot sa ceara o noua programare oricand in perioada de valabilitate a cursului de pregatire. Daca trece un an de la absovirea cursului, sustinerea examenului auto este conditionata de efectuarea unui nou curs de pregatire.

In alta ordine de idei, cei care pica proba teoretica incepand de astazi pot sa sustina o noua examinare dupa cel putin 15 zile de la respingere, cu achitarea taxei aferente.

Potrivit noilor prevederi, pot sa sustina proba practica de mai multe ori doar candidatii care promoveaza proba teoretica incepand de luni, 5 octombrie. Asta inseamna, mai exact, ca persoanele care au sustinut si promovat proba teoretica inainte de 5 octombrie trebuie sa o sustina din nou daca pica proba practica.

Sursa Avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est

Bogdan Ilea

Publicat

în

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est La 29 martie 2004, cele șapte state invitate la Summit-ul NATO de la Praga să devină membre ale Alianței (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia, Slovenia), printre care și România, au depus instrumentele de aderare la Departamentul de Stat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea