Rămâi conectat

Actualitate

Recoltarea florii soarelui a început cu aproximativ 10 zile mai devreme din cauza caniculei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Recoltarea florii soarelui a debutat cu aproximativ 10 zile mai devreme din cauza temperaturilor ridicate, care au produs o coacere forțată a semințelor, lucrările fiind în plină desfășurare în județele din sudul și sud-estul țării, declară ministrul Agriculturii, Petre Daea.

„Recoltatul la floarea soarelui a început în plin peste tot în sudul țării, iar la porumb a debutat pe o suprafață de 700 de hectare în județul Mehedinți și va începe de săptămâna viitoare în mai multe județe. Lucrările au început mai devreme la floarea soarelui cu aproximativ 10 zile și se vor derula și în luna septembrie. Într-un fel este bine că a început recoltatul mai devreme, pentru că se eliberează terenul pentru însămânțările de toamnă, dar dăunează un pic producției, fiind o coacere forțată din cauza temperaturilor ridicate, cu influențe asupra bobului. Agricultorii accelerează recoltatul pentru că este o perioadă atipică, deși frunzișul este verde, sămânța a ajuns la maturare. Deocamdată, este prematur să spunem cum va fi producția în acest an”, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Potrivit sursei citate, până în prezent au fost recoltate aproape 12.000 de hectare cultivate cu floarea soarelui în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Călărași, Giurgiu, Ialomița, Constanța, Prahova și Argeș, iar cele mai mari suprafețe recoltate se regăsesc în județele Teleorman și Dolj, fiecare cu peste 3.000 de hectare.

Ministrul Agriculturii se află de vineri seara în teren, la mai multe ferme agricole din sudul țării care au început recoltatul la floarea soarelui și la porumb, postând pe facebook, „în direct”, situația de la fața locului și problemele pe care le ridică fermierii.

În 2016, România a ocupat primul loc în Uniunea Europeană (UE) atât la suprafața cultivată, cât și la producția de semințe de floarea soarelui, cu cele 1,95 de milioane de tone de pe 1,01 milioane hectare. În schimb, la porumb a deținut supremația doar la suprafață, cu 2,49 de milioane hectare, fiind pe poziția a doua la producție, după Franța, cu circa 10 milioane de tone, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Anul acesta, suprafața programată pentru însămânțări a fost de 2,6 milioane hectare la porumb și de peste un milion de hectare la floarea soarelui.

Prognoza agrometeorologică publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 19 — 25 august arată că pe fondul menținerii deficitelor de umiditate în sol este posibilă deprecierea stării de vegetație a plantelor, îndeosebi la culturile înființate tardiv.

„În zilele cele mai calde, pe fondul menținerii deficitelor de umiditate în sol, ritmurile vegetative ale plantelor vor fi stânjenite, înregistrându-se ofilirea temporară și răsucirea frunzelor în orele de amiază, îngălbenirea sau uscarea prematură a aparatului foliar, precum și forțări stadiale, izolat fiind posibilă deprecierea stării de vegetație, îndeosebi la culturile înființate tardiv”, arată prognoza ANM.

În funcție de data semănatului, floarea-soarelui va parcurge maturitatea în ceară și deplină (10-100%), izolat fiind posibilă declanșarea lucrărilor de recoltare. Porumbul își va definitiva mătăsirea (100%), aflându-se predominant în fazele de maturitate în lapte, ceară și deplină (10-100%).

Cultura de sfeclă de zahăr va înregistra îngroșarea axei hipocotile concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină, iar la cartof se vor continua creșterea tuberculilor, veștejirea vrejilor și recoltarea, în cea mai mare parte a bazinelor specializate.

În toate plantațiile, pomii fructiferi se vor afla în fazele de creștere și coacere a rodului, acumularea zahărului în fructe, precum și recoltarea la speciile ajunse la maturitatea tehnologică. De asemenea, vița de vie va parcurge creșterea boabelor și acumularea zaharurilor, precum și coacerea și începutul recoltării la soiurile timpurii de masă.

Sursa AGERPRES


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a adus lămuriri importante despre noua Lege a Pensiilor și a explicat faptul că tinerii vor fi avantajați dacă au studii superioare, aceștia urmând să încaseze sume în plus la pensie. De asemenea, românii care au peste 36 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea