Rămâi conectat

Ştirea zilei

Proprietarii de spaţii de cazare din Alba plătesc dublu normele de venit faţă de cei din Sibiu sau Cluj

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

De 4 ani, acelaşi bir pe afacerile micilor întreprinzători din turismul județului Alba

Proprietarii de pensiuni sau alte spații de cazare din județul Alba au ajuns la disperare după ce au constatat că, pentru al patrulea an consecutiv, la publicarea de către ANAF a Normelor anuale de venit pe anul 2016, stabilite pentru activităţi independente, conform art. 49 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, au de plătit sume duble față de județe turistice consacrate, precum Cluj, Sibiu, Covasna, Iași sau chiar București. Astfel, norma de venit ce va trebui plătită de hotelurile din Alba, indiferent de categoria orașului în care sunt amplasate acestea, este de 29.200 de lei.  Însă faptul că norma anuală de venit, pentru activitățile CAEN ”5520.

Cetatea Alba Carolina01Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată” și ”5590. Alte servicii de cazare”, este păstrată la același nivel și în 2016, de 24.200 de lei, demoralizează profund deținătorii de pensiuni, constituiți în întreprinderi familiale sau PFA-uri. Norma anuală de venit este aceeași, indiferent dacă pensiunea sau hotelul este amplasat în Cetatea Albei Iulia sau în Cetatea Ponorului, Craivei sau în Țara de Piatră.  Iar normele de venit prevăzute la activitățile cuprinse la codurile CAEN 5520 şi 5590, de mai sus, se majorează cu 20%, în cazul în care serviciile turistice includ, pe lângă cazare, şi servirea mesei! Comparativ, un deținător de pensiune din Brașov are o normă anuală de venit stabilită la 15.000 de lei/an, fie că este în Poiană sau în falimentarul Codlea, în Covasna proprietarii de hoteluri sau pensiuni trebuie să plătească între 14.400 de lei și 14.800 de lei, în funcție de numărul de camere sau locul de amplasare a clădirii, în Cluj norma de venit este 11.170 de lei, în Sibiu este de 10.800 de lei, inclusiv în centrul fostei Capitale Culturale Europene – Sibiu!, la Iași, în centrul municipiului, norma de venit este de 21.500 de lei, iar în județ, de 14.400 de lei.  Constanța – județ prin definiție turistic – a impus ca normă anuală de venit, pentru locațiile de cazare cu 1- 4 camere, între 35.440 de lei și 48.570 de lei.

Emil Comșa, președintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural Ecologic şi Cultural – A.N.T.R.E.C. Alba, a declarat pentru ziarul Unirea că situația se perpetuează de circa 4 ani încoace, proprietarii de spații de cazare plătind dublu aceste norme anuale pe venit față de alți întreprinzători din județe cu potențial turistic consacrat. ”De vreo 4 ani s-a impus aceeași sumă, nu știm pe ce fundamentare, în condițiile în care Alba are cea mai mică capacitate de cazare din Regiunea Centru. Vin la mine proprietari de pensiuni din județ, dezamăgiți, care îmi spun că în condițiile acestea vor renunța la clasificare. Și au dreptate, în aceste condiții de impozitare, sunt mai câștigați cei care nu au clasificări, văd și deținătorii clasificați de pensiuni: ceilalți câștigă la negru, nu sunt impozitați și nici nu prea pot fi dovediți ca ilegaliști la controale.În Alba avem în total 236 de structuri de cazare, din care 164 de pensiuni. Dintre acestea, 100 de pensiuni sunt amplasate în mediul rural”,  explică Emil Comșa.

Președintele ANTREC Alba este de părere că impozitul forfetar în turism, a cărui lege trenează la Camera Deputaților, ar mai nivela plafoanele de impozitare actuale în turism și ar mai scoate la iveală activitățile neînregistrate în turism, ar fi mai corect, însă plata acestui impozit către administrațiile locale ar subția bugetul național, lucru nu prea pe placul Ministerului Finanțelor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea