Rămâi conectat

Cultură Educație

Proiectul ACACIA – demers împotriva excluziunii universitare, căruia universitatea albaiuliană i s-a raliat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ieri, în Sala Senatului Universităţii „1 Decembrie 1918”, rectorul Daniel Breaz a susţinut o conferinţă de presă axată pe Proiectul ACACIA, unul beneficiind de finanţare europeană. Acesta a fost lansat pe 15 decembrie 2015, urmând a se derula până în 14 octombrie 2018, instituţia de învăţământ superior din municipiul nostru având şansa de a fi parteneră în cadrul lui, alături de 13 universităţi din Europa (Portugalia, Spania) şi America Latină (Columbia, Chile, Brazilia, Peru, Nicaragua).

Daniel Breaz03După cum a declarat cel ce are în mâini destinele învăţământului academic albaiulian, universitatea din Cetatea Marii Uniri a avut privilegiul să fie aleasă drept partener în proiect „datorită relaţiilor de colaborare foarte bune avute, de 10 ani, cu universităţile din Spania şi Portugalia”. Proiectul e implementat de Universitatea Distrital Francisco Jose de Caldas din Bogota (Columbia), obiectivul lui esenţial fiind adaptarea sistemului de învăţământ universitar prin proiectarea şi validarea a 3 Centre de asistenţă profesională şi educaţională în America Latină (Nicaragua, Peru, Columbia). Ele vor fi rod al cooperării intra şi inter-instituţionale în activitatea de proiectare şi dezvoltare a resurselor educaţionale şi tehnologice, precum şi pentru generarea de strategii de dezvoltare socio-afectivă. ACACIA vrea să contribuie la reducerea formelor de excluziune, discriminare şi marginalizare, oferindu-le sprijin studenţilor aflaţi în astfel de situaţii delicate, inclusiv persoanelor cu dizabilităţi. Centrele sus-menţionate vor fi construite încât să sprijine, cultive, adapteze, comunice, dezvolte şi întâmpine studenţii ce suferă de pe urma excluziunii universitare. Proiectul „gravitează” în jurul unor module, ce au ca funcţii: identificarea studenţilor pe care îi paşte abandonul şcolar, instruirea personalului academic, a celui tehnic şi administrativ din universităţi, dezvoltarea unor tehnici noi de predare-învăţare, stimularea interacţiunii profesionale între profesori şi elevi.

Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba IuliaAportul Universităţii „1 Decembrie 1918” la reuşita proiectului e substanţial, constând în: activităţi pregătitoare, dezvoltarea autonomiei profesorilor şi a personalului ce se ocupă cu formarea studenţilor, utilizarea de tehnologii informaţionale şi de comunicaţie în crearea de aplicaţii/dispozitive utile găsirii necesităţilor educative tipice populaţiei cu risc de excluziune universitară, dezvoltarea competenţelor didactice ce au ca fundament metode afectivo-cognitive. Roadele implicării în ACACIA se văd deja, întrucât universitatea din inima Ardealului a obţinut finanţarea unui nou contract „Erasmus” de mobilităţi, ce le va permite cadrelor didactice, studenţilor şi personalului administrativ să efectueze vizite, activităţi didactice şi de cercetare la Universitatea Distrital Francisco Jose de Caldas din Bogota. Pe bază de reciprocitate şi universitatea albaiuliană va primi personal didactic şi studenţi din Columbia.

În lumina celor prezentate, avem convingerea că, fiind parte a acestui proiect, Universitatea „1 Decembrie 1918” are doar de câştigat. Pe de o parte contribuie la dezvoltarea educaţiei în ţările unde se implementează ACACIA, iar pe de altă parte îşi deschide porţile pentru inteligenţa din Europa şi America Latină, ce nu poate aduce decât beneficii mediului academic albaiulian.

Ioan Adrian POPA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă

Unirea Ziarul

Publicat

în

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă Părinții își pot înscrie copiii în clasa pregătitoare. Prima etapă de înscriere se va încheia pe data de 14 mai. Părinţii ai căror copii au frecventat grădinița şi care vor împlini 6 ani până la data de 31 august, inclusiv, au obligaţia de a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea