Rămâi conectat

Actualitate

Proiect: Medicii care nu raportează vaccinurile administrate pacienților ar putea fi sancționați

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Medicii care nu raportează vaccinurile administrate pacienţilor ar putea fi sancționați. În prima fază, cu avertisment, dar amenda în cazul repetării abaterii poate ajunge la 10.000 lei.

Sunt măsuri pe care Ministerul Sănătăţii doreşte să le ia, în condiţiile în care România are o rată a vaccinării de doar 75%, cu 20 de procente mai mică decât cea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Medicii nu văd însă beneficiile raportării şi se plâng că vor avea şi mai mult de muncă.

Toţi furnizorii de servicii medicale de stat şi privaţi ar putea fi obligaţi să introducă în Registrul Naţional toate vaccinurile administrate, conform unui proiect de hotărâre de guvern propus de Ministerul Sănătăţii. Cine nu va face asta, în termen de cel mult şapte zile, va fi sancţionat, prevede proiectul.

„Am introdus aceste sancțiuni nu de dragul de a amenda medicii de familie. Este un instrument extrem de util atât pentru Ministerul Sănătății, cât şi pentru medicii de familie pentru a vedea statusul vaccinal al copiilor din România, ne putem face planificări în funcție de stocuri”, afirmă Valentin Popescu, purtătorul de cuvânt la Ministerul Sănătății.

Cei mai mulţi medici spun, însă, că raportările ar însemna mai mult de muncă pentru ei. Iar măsura nu ar rezolva lipsa anumitor vaccinuri din ţara noastră. Vaccinul hexavalent, de exemplu, lipseşte de două luni deja.

„Ne-am dori ca datele să fie introduse mai ușor, istoria vaccinală a copiilor ma refer la cei din scoli nu e corect să o intrducă medicul de familie, pentru că asta înseamnă resursa umană suplimentară. Aceste date predate și raportate către direcțiile de sănătate publică să fie preluate de acolo”, spune Valeria Herdea, medic de familie.

De cealaltă parte, pacienţii spun că informarea lipseşte cu desăvârşire în România şi că o campanie de conştientizare a beneficiilor imunizării ar fi necesară.

„Prima măsura e sa explice suficient pe înțelesul tuturor de ce prevenim boli prin vaccinare și trebuie să ia în calcul modul în care îi informează pe părinți cu efectele dorite și nedorite ale vaccinului”, spune Alexandra Oberschi, preşedintele Asociaţia Juriştilor pentru Apărarea Drepturilor şi Libertăţilor, Coaliţia pentru Sănătate.

Rata de vaccinare în România este de 75%, faţă de 95 de procente, cum recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Ministerul Sănătăţii va pune în curând în dezbatere publică proiectul Legea Vaccinării.

sursa:digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea? ANM anunță momentul în care se va încălzi vremea: prognoza detaliată de Paște și 1 Mai 2024 Alina Șerban, meteorolog ANM, a explicat că, începând din acest weekend vremea va intra într-un proces de încălzire, iar temperaturile maxime vor ajunge în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea