Rămâi conectat

Economie

Programul Rabla: cum se obţine prima de casare pentru autoturismele uzate

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În acest an, persoanele fizice care vor să renunţe la maşina veche pentru a-şi lua una nouă pot să obțină de la stat 8.500 de lei, bani nerambursabili. Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) primește dosare de la producătorii auto care vor să participe în program, astfel că, după validarea acestora, se vor stabili şi detaliile legate de înscrierea cetăţenilor.

rablaPersoanele fizice care renunţă la autoturismele mai vechi de opt ani pot solicita, în baza programului guvernamental, prima de casare şi, eventual, un ecobonus, pentru a cumpăra autovehicule noi. Astfel, Guvernul încurajează cetăţenii să folosească maşini mai prietenoase cu mediul şi ajută la îmbunătăţirea calităţii mediului. Prima de casare îşi păstrează cuantumul din anul 2013, adică 6.500 de lei. În plus, se mai adaugă şi câte un ecobonus, cu posibilitate de cumulare, pentru fiecare dintre următoarele caracteristici, astfel: 750 de lei la cumpărarea unui autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, în regim de funcţionare mixt; 1.500 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.

Cei care aleg un automobil nou ce respectă şi aceste două caracteristici pot primi, în total, 8.750 de lei. Proprietarul mașinii poate achiziţiona mai multe autovehicule noi în schimbul predării spre casare a unui număr echivalent de autovehicule uzate, beneficiind de mai multe prime de casare. Pentru a beneficia de prima de casare şi a-şi cumpăra o maşină nouă persoanele fizice trebuie să parcurgă mai mulți pași. Trebuie depus dosarul de participare, la un producător auto validat de AFM. Apoi, după verificarea documentelor, proprietarul obţine o notă de înscriere. În cel mult 30 de zile de la data emiterii notei de înscriere solicitantul trebuie să predea mașina veche la un colector autorizat, pentru distrugere. Proprietarul mașinii primește un certificat de distrugere. În cadrul aceluiaşi termen de 30 de zile, după casarea autoturismului, persoana fizică trebuie să-l radieze din evidenţa circulaţiei şi să obţină certificatul de radiere (actul trebuie să conţină o menţiune potrivit căreia maşina uzată a fost radiată după dezmembrare). Înainte să expire cele 30 de zile, după radiere, proprietarul trebuie să se întoarcă la producătorul care a eliberat nota de înscriere pentru a depune la dosar certificatul de distrugere (în copie legalizată) şi certificatul de radiere (în original). În perioada de valabilitate a notei de înscriere, în termen de 120 de zile de la emitere, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie, persoana fizică şi producătorul auto trebuie să se ocupe de formalităţile de vânzare-cumpărare şi predare-primire pentru maşina nouă.

Producătorul scade din preţ cuantumul primei de casare (şi cel al ecobonusului) şi eliberează factura şi certificatul de conformitate. În acest an, persoanele fizice se pot înscrie și în Programul ”Rabla Plus”, în cadrul căruia se poate cumpăra o maşină electrică nouă cu o finanţare nerambursabilă de maximum 20.000 de lei. Cei care sunt acceptați în Programul ”Rabla Plus”, care vor să-şi cumpere maşină electrică prin Programul ”Rabla”, pot cumula ecotichetul de 20.000 de lei cu prima de casare de 6.500 de lei, obţinând 26.500 de lei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Românii înregistraţi pe platformele de criptoactive sunt de două-trei ori mai mulţi decât investitorii la bursă

Unirea Ziarul

Publicat

în

Românii înregistraţi pe platformele de criptoactive sunt de două-trei ori mai mulţi decât investitorii la bursă Românii înregistraţi pe platformele de criptoactive sunt de două-trei ori mai mulţi decât cei 178.000 de investitori consemnaţi pe Bursa de Valori Bucureşti, a afirmat, miercuri, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, la cea de-a 7-a ediţie […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea