Rămâi conectat

Politică Administrație

Programul Eurodyssee, șansa tinerilor între 18-30 de ani din Alba la un stagiu plătit în Europa, supus votului aleșilor

Bogdan Presecan

Publicat

în

Biroul ARE Alba IuliaConsilierii județeni din Alba vor supune votului, în cadrul ședinței ordinare de mâine, un proiect de hotărâre privind aderarea judeţului Alba Ia Programul Eurodyssee, respectiv aprobarea bugetul aferent programului, pentru anul 2014.

În urmă cu câteva zile vă informam în legătură cu succesul înregistrat de delegația Consiliului Județean Alba, condusă de Florin Roman, reprezentantul regiunii Alba în Ansamblul Regiunilor Europeene, la Forumul Eurodyssee de la Ajaccio, Franța, unde județul Alba a fost în Programul Eurodyssee – șansa tinerilor între 18 și 30 de ani din județul nostru de a  mearge în stagii plătite, în străinătate, pentru a câștiga experiență profesională și a învăța o limbă străină.

Astfel, proiectul de hotărâre prevede:

Art.l. Se aprobă aderarea judeţului Alba la Programul Eurodysse, program ce constă în schimbul de stagiari-bursieri pentru efectuarea de stagii profesionale între regiunile membre ale Adunării Regiunilor Europei.

Art.2. Se aprobă participarea judeţului Alba în cadrul Programului Eurodyssee, prin schimb de stagiari pentru efectuarea de stagii profesionale, începând cu data de 1 ianuarie 2014.

Art.3. Se aprobă bugetul aferent programului, pentru anul 2014, conform anexei – parte integrantă a prezentei hotărâri.

Art.4. Responsabilul cu administrarea Biroului Adunării Regiunilor Europei de la Alba Iulia va duce la îndeplinire prevederile prezentei hotărâri şi va gestiona derularea programului.

Potrivit raportului de specialitate al CJ Alba, printre serviciile pe care ARE le oferă membrilor săi se găseşte şi posibilitatea de a participa în cadrul programului Eurodyssee, program de mobilitate profesională destinat tinerilor, cu vârste între 18 şi 30 de ani, rezidenţi ai unei regiuni membre ARE, ce Ie permite acestora să beneficieze de un stagiu profesional în străinătate pentru o perioadă de 3 până la 7 luni, din care 1 lună stagiu de învăţare a limbii şi culturii regiunii gazdă.

Cu ocazia Forumului Eurodyssee organizat Ia Ajaccio, Franţa, în perioada 17-18 octombrie 2013, judeţul Alba a primit aviz pozitiv pentru aderarea la Programul Eurodyssee, motiv pentru care se iniţiază prezenta Hotărâre a Consiliului Judeţean Alba.

O dată devenit membru cu drepturi depline al Programului Eurodysse, începând cu data de 1 ianuarie 2014, judeţul Alba poate să trimită tineri în stagii de practică în alte regiuni membre ale programului şi poate, de asemenea, să primească în stagii de practică tineri din alte regiuni membre.

Filosofia de funcţionare a programului se bazează pe reciprocitate. Astfel, conform cerinţelor programului, costurile necesare pentru funcţionare se împart între regiunile participante: regiunea care primeşte stagiarul îi suportă acestuia cheltuielile de cazare, formare lingvistică şi funcţionare, iar regiunea care trimite stagiarul îi suportă acestuia costurile de transport.

Valoarea estimată a bugetului alocat de judeţul Alba programului, pentru anul 2014, este de 100.000 lei.

De la începutul Eurodyssee şi până în prezent, circa 25.000 de tineri din Europa au efectuat stagii de practică prin acest program. La data redactării acestui raport, 158 de oferte de stagii sunt deschise în cele 14 ţări participante, în contextul în care dezvoltarea economico-socială a judeţului şi adaptarea continuă la provocările mediului economic constituie priorităţi pentru Consiliului Judeţean Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național

Bogdan Ilea

Publicat

în

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național În cadrul ședinței de colegiu prefectural, Inspectorul Școlar General Adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Alba, Dan Chercheș a vorbit despre învățământul dual din județ. La nivel național România ponderea învățământului dual este de doar 3%, în timp ce în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea