Rămâi conectat

Curier Județean

Procurorii DNA au finalizat dosarul de corupție privind reabilitarea cu fonduri europene a unor şcoli din Braşov și Sibiu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au finalizat un nou dosar de corupție, trimițând astfel în judecată şapte persaone fizice şi una juridică în dosarul de reabilitare cu fonduri europene a unor şcoli din Braşov și Sibiu.

UPDATE FOTO/VIDEO: Suspiciuni de fraudă cu fonduri europene – DNA Alba face percheziții în Cluj, Brașov, Prahova și BucureștiDoi dintre inculpaţi, respectiv Cheşcă Daniel Valentin şi Blaga Cristina, responsabili cu implementarea proiectului de reabilitare a mai multor școli din judeţele Braşov şi Sibiu, au fost arestaţi preventiv, ei fiind acuzaţi de luare de mită, în formă continuată.

Alte patru persoane, Prodan Valentin Radu – preşedintele comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziția de lucrări şi membrii comisiei respective Popescu Liviu Ionuţ, Ene Marius şi Agachi Petru, vor fi judecaţi sub control judiciar.

Primii trei sînt cercetaţşi pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar cel din urmă, Agachi Petru, administrator al S.C. Grand Construct Utilaje S.R.L., la data faptelor, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, ambele în formă continuată.

Procurorii au dispus trimiterea în judecată şi a firmei conduse de Agachi, pentru aceleaşi infracţiuni, iar Dăian Nicolae, președinte al comisiilor de recepție la terminarea lucrărilor în cazul a două şcoli din judeţul Sibiu,va fi cercetat în libertate pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi fals intelectual, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au stabilit că în primăvara anului 2011, în cadrul unui proiect cofinanțat din fonduri provenind de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB), Guvernul Romîniei prin Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, ca structură de implementare, a organizat licitația pentru reabilitarea și construirea mai multor școli cu clasele I-VIII, de pe raza județelor Sibiu și Brașov.
În conformitate cu cerințele proiectului implementat de minister prin Unitatea de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare (UMPMRSU), pentru a putea urmări modul în care se execută lucrările, ministerul a încheiat contracte de consultanță la nivelul fiecărui județ cu cîte un reprezentant județean. Aceștia, printre altele, aveau și atribuții privind verificarea stadiului lucrărilor efectuate de către constructor și vizarea situațiilor de lucrări care atestau cantitățile de lucrări efectuate și în baza cărora ministerului efectua plățile periodice.
Potrivit procurorilor DNA Alba, în data de 17 martie 2011, în urma evaluării ofertelor depuse de societățile comerciale candidate, comisia de licitație din care au făcut parte Prodan Valentin Radu, în calitate de preşedinte şi Popescu Liviu Ionuț şi Ene Marius, în calitate de membri, au atribuit lucrările respective unei asociere de firme, una dintre ele fiind administrată de Agachi Petru, deși nu fusese respectat caietul de sarcini pus la dispoziție de către autoritatea contractantă.
Calitatea de responsabil județean pentru județele Sibiu și Brașov au avut-o Blaga Cristina și Cheşcă Daniel Valentin, care, în cursul anului 2011, au încheiat în acest sens, mai multe contracte de servicii de consultanță și acte adiționale de prelungire a acestora.
Prejudiciu estimat de procurori se ridică la aproape 290.000 lei.

„În acest context, în perioada octombrie 2011 – iulie 2012, inculpații Blaga Cristina și Cheşcă Daniel Valentin au condiționat semnarea situațiilor de lucrări pentru lucrările de construcție respective, executate de o firmă subcontractantă, de primirea unui procent de 5% din valoarea lucrărilor decontate de Ministerul Educației. Astfel, în intervalul respectiv, inculpații Blaga Cristina și Cheșcă Daniel au primit în mai multe tranșe sumele totale de 137.158 lei respectiv de 33.784 lei, pentru motivul mai sus menționat.

În luna decembrie a anului 2012, Agachi Petru, administrator al S.C. Grand Construct Utilaje S.R.L., l-a determinat pe Dăian Nicolae, în calitate de președinte al comisiilor de recepție la terminarea lucrărilor în cazul a două școli de pe raza judeţului Sibiu, să redacteze şi să semneze cîte un proces verbal fără a face mențiuni privind existenţa unor lucrări rămase neexecutate. Ulterior, Dăian i-a determinat pe membrii comisiilor de recepţie să semneze cele două procese verbale de recepţie, în forma impusă de acesta.
„Aceste înscrisuri au fost depuse la Ministerului Educației Cercetării Tineretului și Sportului – U.M.P.M.R.S.U., ceea ce a condus la cauzarea unui prejudiciu acestei instituții, constînd în eliberarea către S.C. Grand Construct Utilaje S.R.L. a scrisorii de garanție în valoare de 150.365,15 lei și a plăţii sumei de 135.906,10 lei, reprezentînd ultima tranșă de plată. În acest fel, s-a obținut pentru S.C. Grand Construct Utilaje S.R.L., un folos necuvenit în cuantum de 286.271,25 lei, sumă de bani care, în condițiile normale, nu ar fi fost decontată“,“ se arată în comunicatul DNA.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas

Bogdan Ilea

Publicat

în

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas Timp de două zile, Alba Iulia urmează să fie capitala patrimoniului românesc. Ministerul Culturii organizează Conferinta Rohaereditas la care participă și primăria Alba Iulia. „Alba Iulia este, pentru două zile, capitala patrimoniului românesc, aici desfășurându-se Conferința ROHAEREDITAS, organizată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea