Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Primele zile la muncă după concediu, un chin. Cum să depășești depresia post-vacanță?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

prima zi la munca dupa concediuPrima zi la muncă după concediu este întotdeauna şi cea mai grea. Aproape că nu îţi vine a crede că zilele libere s-au terminat şi îţi doreşti din toată inima ca vacanţa să se reîntoarcă…S-ar putea ca în primele zile să prezinţi stări de lene, somnolenţă şi chiar depresie la birou. Întoarcerea din vacanţă îi face pe toţi mai apatici, motiv pentru care această stare poartă şi un nume – sindromul post-concediu. Un sindrom care îi face pe oameni să muncească fără chef, să nu dea randament, ba chiar să aibă ameţeli.

Potrivit specialiștilor,  acest sindrom post-concediu este normal, iar vestea bună este că  dispare în cel mult o săptămână.

Psihologii au descoperit şi câteva trucuri pentru a reveni cât mai repede pe linia de plutire.

„Se poate manifesta atât prin simptome la nivel fizic, o stare de oboseală generală, un disconfort muscular, somnolență sau insomnie, dar și la nivel psihic, pentru că ne concentrăm un pic mai dificil, avem mici probleme de memorie”, spune psihoterapeutul Cristina Fulop.

Specialiştii spun că dorul de vacanţă poate ţine până la o săptămână. Dar intensitatea şi durata acestei stări depind direct de numărul de zile petrecute departe de locul de muncă. Unii intră mai ușor în rutina mersului la serviciu, alții au nevoie de mai mult timp pentru a-și regăsi ritmul. Câteva trucuri îi pot ajuta pe cei loviţi de nostalgia vacanţei.

„Cel mai indicat ar fi să o luăm treptat, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.

O întoarcere din concediu undeva la mijlocul săptămânii și nu luni ar fi unul dintre trucuri, dat fiind faptul că am putea lucra o zi, două și apoi să avem un weekend în față”, explică psihoterapeutul.

În ciuda acestor mici neplăceri trecătoare, amintirile din concediu nu trebuie șterse cu buretele. Sunt de ajutor şi micile ieșiri de weekend sau activitățile în aer liber, care pot fi o continuare a vacanței.

Pentru a-ți ușura munca, îți poți face o agendă a săptămânii cu cele mai importante lucruri pe care trebuie să le duci la bun sfârşit în cel mai scurt timp. O bună organizare nu strică niciodată.

Apoi, dacă crezi că acest lucru te-ar putea înveseli, încearcă să îţi reorganizezi biroul. Schimbă locul cănii de cafea, al dosarelor ce te privesc nemiloase, iar după… fă-ţi timp pentru a răspunde tuturor solicitărilor şi mailurilor venite în perioada vacanţei.

Ca un mic pont pentru concediul următor: nu te întoarce direct la serviciu din vacanţă. Trebuie să ai o zi-tampon în care să te reobişnuieşti cu viaţa ta personală şi profesională de dinaintea zilelor libere.

Vezi? Nu e chiar totul pierdut. În plus, îţi mai râmân şi pauzele de cafea sau ţigară în care poţi visa cu ochii deschişi la vacanţa ce a trecut, dar mai ales la cele ce vor urma.

Şi nu uita: imediat după ce ai uitat terminat programul la birou încearcă să te plimbi un pic, să te vezi cu prietenii sau chiar să practici un sport. Aceeaşi specialişti, ne conving că acestea sunt metode eficiente pentru o mai bună reintrare în ritm.

sursa:digi24, unica

(C.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Cui îi spunem „La mulți ani!” de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cui îi spunem „La mulți ani!” Nume derivate care se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință Credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în data de 23 aprilie. Aproape un milion de români își serbează onomastica, dintre care peste 730.000 sunt bărbați, iar peste […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea