Rămâi conectat

Ştirea zilei

Primarul Mircea Hava a legat, de Ziua Femeii, un lacăt al iubirii de ”podul îndrăgostiților” din Alba Iulia – FOTO

Dragoş Suciu

Publicat

în

Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a legat, de Ziua Femeii, un lacăt al iubirii de podul de lemn care desparte Porta a III-a de Poarta a IV-a a Cetății Alba Carolina, denumit, recent, ”podul îndrăgostiților”.

lacatele iubirii01

Administrația locală din Alba Iulia a montat, pe podurile de lemn care despart Porțile a III-a și a IV-a ale Cetății Alba Carolina, cabluri pe care turiștii, dar și albaiulienii își pot prinde așa-zisele ”lacăte ale iubirii”, ca un simbol al dragostei lor veșnice, această tradiție fiind inaugurată în orașul Unirii chiar de Ziua Femeii.

„Știu că lacătul simbolizează o „securizare” a iubirii pentru toți turiștii și îndrăgostiții din oraș. Îndrăgostit de oraș, asta e gândul cu care am vrut să îmi las si eu amprenta „metalica” pe podul de la Poarta a 3-a. Garda Cetății, Vinul Cetății, toate evenimentele din Cetate, acum si lacătele… Sunt detalii mici care, in final, fac diferența și sunt sigur ca o sa facă din Cetate acel loc despre care toata lumea să vorbească din inima, cu dragoste și mândrie”, a spus Hava.

Acesta a fost al doilea lacăt prins de balustradă, primul aparținând unui cuplu de îndrăgostiți care au ales să-și scrie pe el numele și mesajul ”Trăiește frumos. Fii tu însuți!”.

Autoritățile locale au ales să aducă tradiția ”Lacătelor iubirii” și în Cetatea Alba Carolina, ”pentru a prelua ce e frumos din tradiții ale unor locuri asemănătoare cu ale noastre”.

Tradiția spune că după ce un cuplu de îndrăgostiți și-a legat un lacăt de balustradele unui pod, cheița se aruncă în râu, apă curgătoare care lipsește în Cetatea Alba Carolina.
 
Dacă administrația din Alba Iulia a inițiat un astfel de obicei, în alte localități a fost eliminat. Unul dintre cele mai celebre poduri ale iubirii a fost amenajat în Paris – ”Pont des Arts” – peste râul Sena, însă Primăria din Capitala Franței a început, din iunie 2015, eliminarea „lacătelor iubirii” deoarece structura podului a fost grav amenințată de greutatea acestora. „Lacătele iubirii”, pe care cuplurile de îndrăgostiţi le fixau de-a lungul balustradelor podurilor pariziene, pentru a-şi „sigila” uniunea, aruncând apoi cheia în Sena, şi-au făcut apariţia la Paris în 2008, însă în 2014 o balustradă de pe celebrul pod s-a prăbușit din cauza greutății miilor de ”lacăte ale iubirii”. Un alt celebru pod al îndrăgostiților, care a fost amenajat în 2013, este la Timișoara peste râul Bega.
 
Istoria „Lacătelor iubirii” datează de cel puțin 100 de ani și s-a născut dintr-o poveste sârbă, din timpul Primului Război Mondial, despre un pod din orașul balnear Vrnjacka Banja, numit „Podul dragostei”.
[nggallery id=1739]

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ACCIDENT în Alba Iulia: Un autoturism ar fi avariat o țeavă de gaz, pe strada Orhideelor

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT în Alba Iulia: Un autoturism ar fi avariat o țeavă de gaz, pe strada Orhideelor Un accident rutier a avut loc vineri dimineața, în jurul orei 9.00, în Alba Iulia, pe strada Orhideelor. O mașină ar fi avariat o țeavă de gaz. Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine cu o autospecială de stingere cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea