Rămâi conectat

Politică Administrație

Primarul Gheorghe Damian: În criza gunoiului menajer, la Ciugud se respectă legea şi interesele cetăţenilor. Motivele pentru care a fost reziliat contractul de salubritate cu Salprest

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ciugudul este una dintre cele 15 comune din judeţul Alba care se confruntă în acest an cu o nouă criză a gunoiului menajer, generată de inconştienţa, indiferenţa şi incompetenţa conducerii companiei care a licitat şi a câştigat delegarea serviciului de salubritate.

Nu voi insista asupra modului în care conducerea companiei a sfidat administraţiile publice locale cu care avea o relaţie contractuală şi nici asupra lipsei de respect cu care au fost trataţi locuitorii celor 15 comune, ci voi explica motivele corecte şi legale pentru care, la Ciugud, contractul de salubritate cu SC Salprest SRL a fost reziliat.

Primăria Ciugud a delegat, prin licitaţie, serviciul de salubritate către SC Salprest SRL. În contractul nr. 17/25.03.2016 astfel încheiat, se stipulează foarte clar faptul că operatorul, adică SC Salprest SRL, are obligaţia să demonstreze primăriei că a depus toate eforturile pentru a creste numărul de abonaţi, iar cei care refuză să încheie contracte de salubritate vor fi taxaţi de primărie prin serviciul de impozite şi taxe. În repetate rânduri, am încercat să îi explicam domnului Constantinescu, directorul SC Salprest SRL, că suntem dispuşi să-i sprijinim cu angajaţii primăriei în demersul de încheiere a acestor contracte, însă, de fiecare dată, domnia sa a refuzat, venind cu propuneri ilegale precum taxarea pe pubelă, garantarea de către Consiliul Local al comunei pentru datoriile generate de Salprest etc. Deşi conform contractului, societatea de salubritate era obligată să asigure colectarea selectivă, iar primăria a făcut demersuri în acest sens, prin punerea de eorocontainere la dispoziţia cetăţenilor, operatorul a preferat să colecteze gunoiul la grămadă, descurajând astfel acţiunile primăriei şi ale locuitorilor.

Tariful pe care îl plăteau cetăţenii din Ciugud către Salprest era de 12,5 lei/lună/persoană fără taxa de mediu. Dacă am adăuga taxa de mediu la acest tarif, s-ar ajunge la 15 lei/lună/persoană, ceea ce ar depăşi gradul de suportabilitate a populaţiei, ca să nu mai punem la socoteală serviciile prestate defectuos şi cu încălcarea flagrantă a contractului de către operator.

Primăria Ciugud a fost de bună credinţă şi un partener corect al SC Salprest SRL, astfel că, până la capăt, am încercat să găsim soluţii pentru îndeplinirea corespunzătoare a contractului, dar cu respectarea legalităţii şi a intereselor cetăţenilor. Din păcate, conducerea firmei de salubritate şi-a încălcat în continuare obligaţiile contractuale, a refuzat ridicarea gunoiului menajer invocând motive care nu erau stipulate în contract şi chiar a propus administraţiei locale soluţii ILEGALE, care, evident, nu au putut fi acceptate.

În aceste condiţii, Primăria Ciugud a reziliat contractul cu SC Salprest SRL şi printr-o procedură legală de achiziţie publică a încheiat un nou contract cu SC Polaris SA. În urma acestui nou contract, cetăţenii comunei Ciugud vor plăti 8,05 lei/ lună/ persoană (preţ cu 4,45 lei mai mic), iar copiii de până la 18 ani şi studenţii plecaţi la studii sunt scutiţi de plata serviciilor de salubritate. Populaţia va primi totodată un sac galben în care se va depozita cartonul, plasticul, sticla şi metalul, iar în pubelă se va depozita doar fracţia umedă. Mai mult, scopul nostru este ca, din primăvară, tariful de salubritate să scadă, în condiţiile în care, pe raza comunei Ciugud, vom distribui unităţi de compostare pentru a mări colectarea selectivă a gunoiului menajer.

În concluzie, subliniez faptul că Primăria Ciugud este una dintre administraţiile locale fericite, care a reuşit să soluţioneze problemele generate de nerespectarea contractului de salubritate de către firma Salprest, cu beneficii exclusive pentru cetăţeni. Colegii mei, primari în celelalte comune care se confruntă cu aceeaşi relaţie contractuală deficitară cu această firmă, sunt într-o situaţie extrem de dificilă pentru că nu găsesc un operator care să poată prelua serviciul de salubritate. În aceste condiţii, cei care au de suferit sunt locuitorii comunelor care plătesc pentru indiferenţa unei firme ce nu înţelege că România este o ţară europeană în care orice activitate economică trebuie să se desfăşoare corect, legal şi cu respect faţă de cetăţeni, clienţii serviciilor pe care le prestează.

Nu în cele din urmă, vreau să fie foarte clar că, în ceea ce mă priveşte, orice contract care se încheie de către administraţia locală trebuie, desigur, să fie unul corect pentru ambele părţi ale acestui contract, dar beneficiarii finali nu sunt firmele care aleg de bună voie să le încheie, prin participarea la procedurile de atribuire şi acceptarea condiţiilor, ci cetăţenii care beneficiază de aceste servicii, respectiv administraţia locală al cărei unic scop trebuie să fie protejarea intereselor cetăţenilor pe care îi reprezintă.

Regret că domnul Constantinescu a interpretat măsurile de rezolvare a crizei gunoiului menajer adoptate de comuna Ciugud într-un mod foarte personal, apreciind cumva că gestul nostru ar fi îndreptat împotriva domniei sale, dar singurul nostru interes în tot acest demers a fost soluţionarea crizei gunoiului menajer care a afectat comunitatea noastră, prin restabilirea legalităţii şi punerea intereselor cetăţenilor pe primul loc, aşa cum este, de altfel, normal. Din declaraţiile sale publice, rezultă o supărare pe care o regret, dar în privinţa căreia nu există altă soluţie decât o recomandare privind îmbunătăţirea managementului la nivelul Salprest şi o revizuire drastică a modului în care această societate se raportează la relaţia cu clienţii săi.

Noi, cei 15 primari care am avut de suferit din pricina modului deficitar de îndeplinire a obligaţiilor contractuale de către Salprest nu suntem şi nici nu vrem să fim prieteni ai domnului Constantinescu. Ne dorim relaţii contractuale corecte, pentru binele comunităţilor noastre, şi toţi prestatorii de servicii, oricine ar fi aceştia, trebuie să înţeleagă că datoria noastră de primari este să le garantăm cetăţenilor noştri servicii de calitate şi la preţuri corecte.

Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud
Preşedintele Asociaţiei Comunelor din România – Filiala Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național

Bogdan Ilea

Publicat

în

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național În cadrul ședinței de colegiu prefectural, Inspectorul Școlar General Adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Alba, Dan Chercheș a vorbit despre învățământul dual din județ. La nivel național România ponderea învățământului dual este de doar 3%, în timp ce în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea