Rămâi conectat

Ştirea zilei

Primarul din Arieşeni nu a favorizat financiar firma tatălui său. ”Faptele săvârșite nu sunt de natură să atragă aplicarea unei sancţiuni penale”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Motivarea judecătorilor pentru achitarea în dosarul de conflict de interese

Primarul comunei Arieșeni, Marin Vasile Jurj, a fost achitat de judecătorii de la Judecătoria Cîmpeni pentru conflict de interese. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. Edilul a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia fiind acuzat că, în calitate de primar, a achiziţionat produse și servicii de cazare de la firma administrată de tatăl său. Potrivit rechizitoriului întocmit de Parchet, Marin Vasile Jurj, în exercitarea atribuţiilor sale de primar la Primăria comunei Arieşeni şi ordonator de credite la această autoritate publică, în mod repetat, în perioada 2 aprilie 2009 – 2 octombrie 2013, a achiziţionat diverse bunuri şi servicii (cazare) de la SC Vilidom SRL, firmă care îi are ca asociaţi pe pmarin-vasile-jurjărinţii acestuia şi este administrată de tatăl său. Societatea Vilidom SRL deţine pensiunea ”La Vasile” din comuna Arieşeni şi îşi are sediul social la domiciliul primarului Marin Jurj. Din probele administrate în cauză rezultă că “în perioada 2009 – 2013, Primăria comunei Arieşeni a efectuat un număr de zece achiziţii (produse şi servicii cazare) în sumă de 38.234,80 lei prin procedeul achiziţiei directe”, spun procurorii.

Locuitori din Arieşeni, aduşi ca martori în favoarea primarului

Prin declaraţia dată de inculpat, la data de 14 iulie 2016, acesta a recunoscut faptele reţinute în sarcina sa, şi-a menţinut toate declaraţiile date anterior, nu a contestat probele administrate în cursul urmăririi penale, dar a dorit să explice condiţiile şi modul în care s-au derulat actele materiale reţinute în sarcina sa și nu a solicitat judecarea în procedura simplificată, se arată în motivarea sentinței. De asemenea, Jurj a depus mai multe declaraţii date de locuitori ai comunei Arieșeni ”din cuprinsul cărora rezultă buna conduită a inculpatului, preocuparea acestuia faţă de nevoile comunităţii și a cetăţenilor din comuna Arieșeni, atitudinea corectă și cinstită pe care acesta o are în relaţiile de serviciu, în familie și în societate, toate aceste însuşiri fiind în concordanţă cu aspectele reţinute în caracterizarea inculpatului conţinută în rechizitoriul înaintat instanţei”.

Achiziţia produselor de la magazinul tatălui primarului, cea mai ieftină soluţie pentru bugetul comunei

Magistrații au mai reținut și faptul că primarul Jurj a avut în vedere interesul comunei, și nu pe cel patrimonial: ”Din declaraţiile martorilor audiaţi rezultă că achiziţiile de materiale consumabile s-au făcut în perioada menţionată pentru situaţiile de nevoie imediată în funcţionarea primăriei și întrucât în localitatea Arieșeni nu funcţiona un alt magazin care să comercializeze produse industriale, inclusiv consumabile de birou, ceea ce ar fi presupus ca pentru achiziţionarea consumabilelor de birou să se efectueze deplasări într-o altă localitate care ar fi atras și creşterea cheltuielilor pentru procurarea respectivelor consumabile. Aceste aspecte sunt confirmate și de conţinutul avizelor de însoţire a mărfii depuse la dosarul cauzei din care rezultă că s-au cumpărat hârtie, agrafe de birou și altele de acest fel. De la SC Vilidom SRL au mai fost cumpărate şi produse industriale constând în cuie, becuri, mături, prelungitor electric, găleţi pentru curăţenie, produse care de asemenea, având în vedere cantităţile reduse ale acestora, justifică necesitatea utilizării lor în sediul instituţiei administrative la un moment dat, precum și a celorlalte sedii ce se află în directa administrare a primăriei, cum ar fi biblioteca sau căminul cultural. De la SC Vilidom SRL au mai fost achiziţionate şi cuie, vopsea lavabilă, determinate de executarea unor renovări la căminul cultural pentru care constructorul a solicitat achiziţionarea acestor produse în vederea realizării unei modificări în cursul procesului de renovare a tavanului pentru Căminul Cultural Arieșeni”.

Pensiunea părinţilor primarului, singura liberă în perioada organizării Serbărilor Zăpezii

O situaţie aparte o constituie, potrivit motivării instanței, cazarea invitaţilor pentru Serbările Zăpezii, organizate în comuna Arieșeni în anul 2013, la pensiunea deţinută de SC Vilidom SRL. ”Coroborând datele înscrise în HCL din data 17 ianuarie 2013 cu declaraţiile martorilor audiaţi, inclusiv cele ale inculpatului, și corelând aceste date cu plăţile efectuate către SC Vilidom SRL (…) rezultă că în comuna Arieșeni se organizează de mai mulţi ani Serbările Zăpezii, că acest eveniment atrage turişti în localitate şi că pentru anul 2013 pregătirile pentru Serbările Zăpezii, inclusiv stabilirea bugetului alocat s-au făcut relativ târziu raportat la data organizării acestora în luna februarie 2013. Întrucât numai la 17 ianuarie 2013 s-a dispus alocarea fondurilor pentru organizarea Sărbătorilor Zăpezii din luna februarie 2013, s-a întâmpinat o reală dificultate în ceea ce priveşte asigurarea cazării şi a spaţiului pentru pregătirea mesei pentru invitaţii de la acest eveniment. Anterior, cazarea invitaţilor și spaţiul bucătăriei au fost puse la dispoziţia comunei în incinta taberelor şcolare, lucru care însă nu s-a mai putut realiza în anul 2013 întrucât parţial locaţiile de cazare se aflau în renovare, fiind puse la dispoziţia primăriei doar un număr de 30 de locuri.

Timpul relativ scurt până la derularea evenimentului a făcut imposibilă găsirea pe raza comunei Arieșeni a altor spaţii de cazare, având în vedere că respectivele pensiuni aveau deja locurile rezervate. În atare situaţie inculpatul a apelat la familia sa, respectiv la tatăl său care deţine pensiunea ce aparţine de SC Vilidom SRL, care a procedat la anularea rezervărilor deja făcute şi a asigurat diferenţa spaţiilor de cazare necesare pentru cei 150 invitaţi la evenimentul organizat. De altfel nici prin rechizitoriul Parchetului nu s-a reţinut existenţa unui prejudiciu provenit din preţul de achiziţie sau cazare plătite către SC Vilidom SRL mai mari decât ar fi fost plătite către o altă societate pentru aceleaşi produse şi servicii”, se spune în motivarea de la Judecătoria Cîmpeni.

 ”Fapta săvârşită de inculpat nu prezintă un pericol social de natură să atragă aplicarea unei sancţiuni penale”

”Raportat la pericolul social, instanţa reţine că, date fiind împrejurările săvârşirii infracţiunii, modul și mijloacele săvârşirii, precum și scopul urmărit, fapta săvârşită de inculpat nu prezintă un pericol social de natură să atragă aplicarea unei sancţiuni penale. Se are de asemenea în vedere și persoana și conduita inculpatului care a recunoscut faptele săvârşite, a arătat motivaţia pe care a avut-o la momentul săvârşirii acestora şi a regretat faptul că nu a fost mai atent pentru preîntâmpinarea unor astfel de situaţii. În prezenta cauză nu s-a înregistrat săvârşirea nici unui prejudiciu și prin urmare nici constituirea de parte civilă”, mai arată judecătorii de la Cîmpeni în motivarea soluției de achitare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea