Rămâi conectat

Ştirea zilei

Primăria Municipiului Alba Iulia – premiată în cadrul Galei Fondurilor Structurale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Proiectul de reconstituire și punere în valoare a laturii de Vest din Cetatea Alba Carolina a ocupat locul I în cadrul secţiunii „Bucuroşi de oaspeţi”

Primăria Municipiului Alba Iulia a fost apreciată și premiată în cadrul Galei Fondurilor Structurale. În cadrul evenimentului, la care au fost prezenți vicepreședintele Comisiei Europene dl. Jyrki Katainen, comisarul european pentru Politici Regionale, doamna Corina Crețu și șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, doamna Angela Filote, au fost premiate cele mai bune proiecte finanţate din fonduri europene în perioada 2007-2013.

premiu2Organizatorii spun că această Gală este o Gală a Succesului, un mediu de recunoaștere gândit pentru a creşte vizibilitatea oamenilor şi proiectelor care au generat cu adevărat schimbare şi impact în comunitățile locale unde acestea au fost puse în practică. Competiția în care au putut fi înscrise proiecte cu finanțare europeană a avut zece secțiuni, un proiect putând fi înscris doar o singură dată, la o singură secțiune.

Proiectul “Reconstituire și punere în valoare acces latura de vest Cetatea Alba Carolina, Fortificația de tip Vauban, municipiul Alba Iulia”, implementat cu succes de municipalitate, este proiectul care a ocupat locul I în cadrul secţiunii „Bucuroşi de oaspeţi”. Premiul i-a fost acordat dlui Primar Mircea Hava de către dl.Jyrki Katainen, vicepreședintele Comisiei Europene.

Printre competitorii la această secţiune s-au numărat: Primăria Municipiului Drobeta Turnu Severin, Consiliul Judeţean Brăila, Consiliul Judeţean Tulcea, Primăria Municipiului Sibiu, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Consiliul Judeţean Vrancea, Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov.

Celelalte secțiuni ale Galei au fost: ”Școala face omul OM”, ”Cu impact INCLUS”, ”Administrație user-friendly”, ”Impact MACRO la nivel MICRO”, ”Out of the (innovation) box”, ”Verde la proiecte!”, ”Infrastructura pe… catwalk”, ”Schuman-ul european în Poiana lui Iocan” și Prâslea cel voinic în Țara Finanțărilor”. Proiectele au fost apreciate de un juriu compus din profesioniști în domeniul finanțărilor europene și din personalități cu competențe recunoscute în domeniul care face obiectul fiecărei secțiuni în parte.

“Reconstituire și punere în valoare acces latura de vest Cetatea Alba Carolina, Fortificația de tip Vauban, municipiul Alba Iulia” a constituit un demers foarte îndrăzneţ, parte integrantă a punerii în operă a unui număr de 18 proiecte întocmite de administraţia albaiuliană și/sau diverși parteneri, care au fost finanţate din fonduri europene, din bani de la bugetul de stat şi din cel local,  fonduri norvegiene, ale Programului Națiunilor unite pentru Dezvoltare sau parteneriate private care au avut ca scop scoaterea la lumină şi punerea în valoare a celei mai reprezentative şi pline de istorie fortificaţie  bastionară de tip Vauban din România şi chiar din sud-estul Europei.

La momentul finalizării lucărilor, pentru prima dată după aproape 95 de ani, Cetatea Alba Carolina a putut fi văzută şi vizitată în întreaga sa splendoare. Finalizarea proiectului, finanţat 98% din fonduri europene și naționale, permite astăzi vizitatorilor să vadă Cetatea în ansamblui ei, aşa cum era înainte de 1921, când a fost dinamitată şi apoi acoperită cu pământ o parte a şanţului vestic.

Finalizarea şi inaugurarea pentru albaiulieni și vizitatori a zonei din fața Catedralei Încoronării, a marcat finalul unor investiţii în valoare de peste 60 de milioane de euro. Cetatea Alba Carolina a devenit in doar 5 ani cea mai atractivă destinaţie turistică de acest gen din România. Dovadă stau miile de turişti ce au vizitat-o în ultimii ani de când în mare parte s-a restaurat şi a devenit mai vie ca niciodată. S-au înregistrat 100000 de turiști plătirori de bilete în primele 8 luni ale anului 2014 la Muzeul Național al Unirii, peste 300000 de turiști au fost prezenți la evenimentele culturale organizate de administrația locală, județeană, parteneri privați, sponsori, între 1 aprilie şi 15 septembrie 2014. În 2008, numărul total al turiștilor care au vizitat Alba Iulia nu depășea 32000 de persoane

premiu1E un premiu pe care, spun fără falsă modestie, îl meritam. Sunt onorat că Alba Iulia și oamenii ei de azi înseamnă performanță. Practic, Alba Iulia nu inseamna Mircea Hava, e clar ca totul a reprezentat un efort comun pentru a face un lucru cu adevarat iesit din comun.  Nu eu singur, ci toată echipa care a lucrat pentru acest proiect, ne-am asumat riscuri și am transformat o provocare, pe care Cetatea noastra o asteapta de 300 de ani, intr-o mare realizare. Asta, în vremuri în care a pune bețe-n roate sau a acuza a devenit mod de viață în România. Este firesc să ne bucurăm când vedem că toată munca ne este răsplătită de la cel mai înalt nivel. Se recunoaște municipiului Alba Iulia valoarea turistică în creștere.Titlul de ”Destinație europeană de excelență” conferit in 2012 de Comisia Europeană în parteneriat cu organizațiile naționale de turism valideaza evolutia noastra. Este o distincție care apreciază calitatea de obiectiv turistic al municipiului Alba Iulia, dar aceasta calitate a crescut tot pe baza proiectelor europene. Premiul de acum este puțin mai tehnic, s-a analizat un proiect în sine, de la A la Z nu doar efectele sale”, a afirmat Mircea HAVA, primarul municipiului Alba Iulia.

În urma amplului efort de regenerare, Cetatea a devenit parte a potențialului de dezvoltare economică al orașului. Creșterea numărului de vizitatori va impune extinderea și diversificare industriei locale a turismului și serviciilor conexe. Fără îndoială că astfel de aprecieri aduc bucurie, dar și cresc așteptările albaiulienilor față de echipa care pregătește documentațiile pentru proiectele europene. Simțim o oarecare presiune, acum după ce am ridicat ștacheta atît de sus. Suntem unul dintre municipiile dat exemplu în privința dezvoltării finanțate cu fonduri nerambursabile și dorim să ne menținem la același nivel. Pentru viitoarea alocare financiară competiția va fi mai mare pentru că vor fi și mai mulți cei care își vor dori să obțină finanțare europeană pentru proeictele lor”, a adăugat Nicolaie MOLDOVAN, city managerul municipiului Alba Iulia.

Astăzi, latura de vest constituie scena unor importante festivaluri naţionale şi internaţionale de muzică, film, teatru, divertisment, scenete istorice, fiind și locul unde a fost montat în premieră în România, în aer liber, spectacolul de operă AIDA de Verdi (Sărbătoarea Muzicii, Festivalul Dilema Veche, Festivalul de Muzică și Film).

Evenimentul a fost organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România şi Structural Consulting Group – www.fonduri-structurale.ro – www.proiecte-structurale.ro, în parteneriat cu Vilau Associates, RoRec – Asociaţia Română pentru Reciclare, Firon Bar-Nir SCPA, Archidata, BRD – Groupe Societe Generale, Banca Transilvania,  DC Communication, Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, Revista Ştiinţă şi Tehnică şi TVR.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO Retro Parada Primăverii 2024, în Cetatea Alba Carolina: Un Citroen fabricat în 1923, printre cele peste 80 de bijuterii de epocă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Retro Parada Primăverii 2024, în Cetatea Alba Carolina: Un Citroen fabricat în 1923, printre cele peste 80 de bijuterii de epocă Sâmbătă, 20 aprilie 2024 , între orele 10-14, Cetatea Alba Carolina a găzduit Retro Parada Primaverii 2024 cu participarea estimativă a 85 de vehicule de epocă. Bijuteriile pe patru roți au fost expuse în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea