Rămâi conectat

Politică Administrație

Primăria Blaj mai solicită un milion de lei Consiliului Județean Alba pentru reabilitarea Câmpiei Libertății

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Primăria din Blaj mai solicită un milion de lei de la Consiliul Județean Alba pentru reabilitarea Câmpiei Libertății, proiectul de hotărâre privind alocarea sumei suplimentare urmând să fie supus spre aprobare în ședința din iulie a CJ Alba.

În expunerea de motive a proiectului se arată că, având ȋn vedere importanța dimensiunile proiectului de celebrare a 100 de ani de la Marea Unire şi a sǎrbǎtoririi a 170 de ani de la Adunarea Naționalǎ de la 1848 de pe Câmpia Libertǎtii Blaj, prin Hotǎrârea Consiliului Județean Alba nr. 15 din 26 ianuarie 2017 s-a aprobat asigurarea cofinanțǎrii acordate din bugetul local al Județului Alba pe anul 2017 ȋn sumǎ de 3.000.000 lei pentru reabilitarea Monumentului istoric „Ansamblul Câmpia Libertăţii Blaj”.

Proiectul este ȋn esențǎ un proiect de anvergurǎ naționalǎ care ține de lupta românilor pentru unitate naționalǎ şi are valoarea totalǎ de 5.083.631.011 lei.

Prin adresa Municipiului Blaj nr. 17355/11 iulie 2017, ȋnregistratǎ la registratura Consiliului Județean Alba cu nr. 13183/17 iulie 2017, se solicitǎ o contribuție suplimentarǎ ȋn valoare de 1.000.000 lei pentru continuarea proiectului Reabilitarea Monumentului istoric „Ansamblul Câmpia Libertăţii Blaj” prin includerea lucrǎrilor de Reamenajare zonă verde și realizare sistem de irigații automatizat Câmpia Libertății Blaj.

Programul de guvernare 2017-2020 acordǎ o atenție sporitǎ aniversǎrii Centenarului atât pe plan național cât şi internațional prin mǎsuri care sǎ marcheze şi punǎ ȋn valoare acest eveniment atât de important pentru toți românii.

Prevederile acestui document, ȋn capitolul alocat culturii, specificǎ faptul cǎ „Un punct central în activitatea Ministerului Culturii îl va constitui pregătirea Centenarului Marii Uniri. Acest proiect, în mare măsură memorial şi ştiinţific, trebuie corelat, însă, cu un al doilea proiect, de această dată dedicat direct societăţii şi culturii române vii: o „autostradă” culturală, care să lege, prin manifestări înrudite, capitalele Marii Uniri (Bucureşti, Alba Iulia, Chişinău, Cernăuţi)” specificând faptul cǎ „Dimensiunile acestui proiect cultural de celebrare a 100 de ani de la Marea Unire impun o colaborare mai amplă din partea tuturor instituţiilor publice şi private a căror activitate are tangenţe cu aceste demersuri”.

Ultimele îmbunătățiri ale acestui obiectiv au fost realizate în anul 1998, la vizita fostului președinte Emil Constantinescu.

Câmpia Libertății este situată în lunca Târnavei Mari, în spatele catedralei și a școlilor, aici având loc Marea Adunare Națională din mai 1848. Obiectivul a primit acest nume după ce 40.000 de persoane au strigat, aici, ”Noi vrem să ne unim cu țara!”.

Istoria spune că tot aici, în 1911 s-au ținut serbările semicentenarului ASTREI la care au luat parte oameni de știință și cultură, în timp ce Aurel Vlaicu zbura cu propriul avion deasupra mulțimii. Pe această câmpie a aterizat și avionul care aducea vestea cea mare a reintrării României în război, pentru eliberarea Transilvaniei.

În 1973, cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la Revoluţia din 1848, aici au fost dezvelite 24 de busturi ale unor personalități ale istoriei și culturii românești. În prezent sunt 26 de statui.

În 1977, pe Câmpia Libertății a fost ridicat Ansamblul monumental ”Gloria”, un monument de piatră, înalt de 18 metri, pe care este scris „La 15 mai 1848, pe Câmpia Libertăţii, reprezentanţii poporului român au rostit răspicat dorinţa arzătoare a realizării unităţii naţionale a statului naţional român, visul de aur al unor veacuri de suferinţă şi luptă prin istoricele cuvinte: <Vrem să ne unim cu ţara>”. Monumentul mai este compus din statuile a trei tinere fete, turnate din bronz, care reprezintă cele trei mari provincii istorice româneşti: Moldova, Muntenia şi Ardealul.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație USR Cugir are plăcerea de a anunța că Flaviu-Lucian Rădițoiu a fost ales candidat pentru funcția de primar, al orașului Cugir, în cadrul Adunării Generale a filialei. Cunoscut pentru implicarea sa constantă în comunitate, în diverse activități de voluntariat, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea