Rămâi conectat

Actualitate

Președintele ANRE: Deocamdată nu luăm în considerare plafonarea tarifelor la energie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) nu ia în considerare deocamdată propunerea de plafonare a tarifelor, venită din partea Electrica, întrucât, în prezent, nu există elemente din care să reiasă că piața nu este funcțională, a declarat, președintele ANRE, Niculae Havrileț, citat de Agerpres.

Havrileț a fost întrebat dacă este nevoie, pe piața de energie, de o plafonare a prețurilor după ce, joi, directorul general al Electrica a afirmat că sunt necesare măsuri de echilibrare a cererii și a ofertei pe piața de energie, de produse de tip forward sau de plafonarea tarifelor, în condițiile în care prețul în piață a crescut foarte mult.

„Deocamdată nu luăm în considerare această propunere (de plafonare a prețurilor — n. r.). Nu avem date privind nefuncționalitatea pieței. Considerăm că OPCOM acționează cu maturitate și asigură funcționarea pieței”, a spus Havrileț.

Șeful ANRE a arătat că plafonarea prețurilor ar însemna măsuri extreme privind funcționarea pieței de energie, precum suspendarea unor platforme bursiere, suspendarea cuplării pieței spot a bursei OPCOM cu piețele din Ungaria, Cehia și Slovacia, precum și stabilirea unor prețuri reglementate, conform Legii 123/2012, legea-cadru a sectorului energetic.

„Cel mai greu de stabilit ar fi măsurile de recuperare a pierderilor cauzate producătorilor”, a adăugat președintele ANRE.

Potrivit Legii 123, articolul 80, „(1) În situații de dezechilibre majore între cerere și ofertă și disfuncționalități evidente ale pieței de energie electrică, Guvernul, la propunerea ANRE și cu avizul Consiliului Concurenței, poate limita creșterea excesivă a prețurilor/tarifelor sau blocarea acestora pentru o perioadă determinată de maximum 6 luni, perioadă ce poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă circumstanțele ce au determinat adoptarea respectivei decizii, prin: a) fixarea unei limite superioare a prețului pe o piață centralizată; b) limitarea venitului din activitatea reglementată. (2) Costurile recunoscute și amânate, potrivit prevederilor alin. (1) lit. b), se recuperează integral, în conformitate cu procedura emisă de autoritatea competentă”.

La rândul său, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a arătat că instituția derulează în acest moment o analiză sectorială asupra pieței de energie.

„Sunt de acord că avem nevoie de noi instrumente de tranzacționare care să reducă volatilitatea”, a declarat, pentru Agerpres, Chirițoiu.

Directorul general al Electrica, Cătălin Stancu, a declarat, joi, că prețurile pe piața de energie au crescut semnificativ în ultimele luni, afectând atât distribuitorii și furnizorii, dar posibil și alte industrii, și că este nevoie de măsuri de echilibrare a cererii cu oferta, produse de tip forward sau o măsură administrativă, cum a fost cea luată în cazul RCA privind plafonarea tarifelor.

„Din punctul meu de vedere, este esențial să înțelegem ce se întâmplă și să luăm măsuri de normalizare. Trebuie să te uiți la un echilibru între cerere și ofertă. Dacă acest echilibru nu mai există, să încerci să determini cauzele. Totodată, ar trebui să se creeze produse forward. De ani de zile se așteaptă aceste produse. Aceasta este marea noastră rugăminte către OPCOM, trebuie să ne uităm la produse mature de risc, cum sunt pe piețele europene. Și, probabil pe termen scurt, ar putea fi luate în calcul și măsuri administrative pe termen scurt, până la clarificarea situației din piața”, a spus Stancu.

n urmă cu două săptămâni, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, declara că instituţia pe care o conduce monitorizează situaţia de pe piaţa energiei electrice, unde există suspiciuni cu privire la cauzele care au dus la creşterea preţurilor iarna trecută, şi va deschide o investigaţie dacă vor exista suficiente indicii de încălcare a legii.

El s-a referit la situaţia din lunile ianuarie – februarie, când preţul pe piaţa spot a bursei de energie OPCOM s-a dublat faţă de nivelul de la începutul anului.

sursa: Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Abilitatea unică pe care o au oamenii cu o anumită grupă de sânge. Studiile confirmă o teorie din anii 1930

Unirea Ziarul

Publicat

în

Abilitatea unică pe care o au oamenii cu o anumită grupă de sânge. Studiile confirmă o teorie din anii 1930 Descoperirea recentă despre grupele de sânge a adus la lumină un aspect fascinant al personalității umane. Aceste grupe nu numai că oferă informații despre compatibilitatea medicală, ci și despre abilitățile și comportamentele individuale. Un studiu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea