Rămâi conectat

Politică Administrație

Prejudicii și abateri financiar-contabile de peste 700.000 de lei, la DPL Alba – Concluziile controlului efectuat de Curtea de Conturi

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Societatea Drumuri şi Poduri Locale Alba SA (DPL), al cărei unic acționar este Consiliul Județean Alba, a fost ”călcată”, anul trecut, de inspectorii Curții de Conturi, iar firma a ieșit destul de… șifonată după control: 57.000 de lei prejudicii și 667.000 de lei abateri ficanciar-contabile!

Dintre deficiențele constatate enumerăm:

– Au fost diminuate nejustificat veniturile din exploatare ale SC DPL Alba SA, cu suma de 158.000 de lei, prin nefacturarea lucrărilor executate pe drumuri judeţene, în cursul trim. IV 2011.

– Au fost diminuate nejustificat veniturile SC DPL Alba SA, în perioada 2011 – 2013, cu suma de 295.000 de lei, prin nestabilirea, neînregistrarea, nefacturarea şi neurmărirea spre încasare a veniturilor rezultate din penalităţi de întârziere datorate de clienţii care nu au achitat, în termenul contractual, contravaloarea facturilor emise de societatea verificată.

– Au fost diminuate nejustificat veniturile SC DPL Alba SA prin neluarea tuturor măsurilor legale de încasare a veniturilor din exploatare facturate în baza facturii nr.327/29.10.2001 în sumă de 144.000 de lei, în perioada de prescripţie, ceea ce a determinat prejudicierea bugetului societăţii şi a generat pierderi patrimoniale provenite din neurmărirea încasării veniturilor în termenele legale.

În privința ”calității” gestiunii economico-financiare s-a constatat:

– Operaţiunea de inventariere generală a patrimoniului entităţii, s-a efectuat fără respectarea în totalitate a prevederilor legale care reglementează acest domeniu şi nu s-a procedat la valorificarea rezultatelor inventarierii, nefiind luate măsuri legale pentru recuperarea minusului stabilit la inventar în sumă de 1.000 de lei.

– Au fost majorate nejustificat cheltuielile de personal a SC DPL Alba SA, cu suma de 16.000 de lei, prin depăşirea numărului de personal aprobat în organigrama societăţii, potrivit Hotărârii Consiliului Judeţean Alba nr. 4/2013 – pentru anul 2013 şi nr. 138/2014 – pentru anul 2014.

– Au fost majorate nejustificat cheltuielile de personal ale entităţii, cu suma de 1.000 de lei, în anul 2013, prin acordarea nelegală a primei de vacanţă directorului general şi directorului economic, deşi acordarea acestui gen de drepturi salariale nu este prevăzută de legislaţia referitoare la remunerarea directorilor societătii comerciale aflată sub autoritatea consiliilor judeţene.

– Au fost majorate nejustificat cheltuielile de personal ale societăţii, cu suma de 8.000 de lei, în perioada 2012-2013, prin acordarea nelegală de indemnizaţii de şedinţă, unor membrii ai consiliului de administratie şi comisiei de cenzori, pentru şedinţe la care nu au participat efectiv precum şi pentru şedinţe care nu au avut loc.

– Au fost majorate nejustificat cheltuielile de personal ale SC DPL Alba SA, cu suma de 31.050 de lei, prin nepunerea în aplicare a prevederilor Contractului de mandat, anexa la Hotărârea AGA nr.3/2011, respectiv nediminuarea indemnizaţiei directorului general al societăţii pentru neîndeplinirea obiectivelor şi criteriilor de performanţă, stabilite prin Contractul de mandat, pentru anii 2011 – 2012.

– Au fost diminuate nejustificat veniturile bugetului de stat, cu suma de 38.000 de lei, prin nedeclararea TVA colectat, aferent sumelor nefacturate în sumă de 158.000 de lei.

– Angajarea, înregistrarea şi plata cheltuielilor de personal în condiţiile în care aceste cheltuieli nu au fost acoperite prin contravaloarea manoperei inclusă în situaţiile de plată aferente lucrărilor şi serviciilor executate de SC DPL Alba SA, diferenţa stabilită fiind de 667.000 de lei.

Potrivit raportului Curții de Conturi (făcut public la sfârșitul săptămânii trecute), abaterile constatate se află în stadiu de valorificare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea