Rămâi conectat

Actualitate

Potrivit unui proiect de ordonanţă, pensionarii cu pensii de până la 872 de lei – asiguraţi la sistemul de sănătate

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pensionarii cu pensii mai mici sau egale cu 872 de lei pe lună nu plătesc contribuţia la asigurările sociale de sănătate (CASS). În cazul lor plata CASS va fi asigurată de la bugetul de stat. În prezent, neconcordanţele dintre Codul Fiscal şi Legea Sănătăţii nu le permit pensionarilor cu venituri cuprinse între 740 de lei şi 872 de lei pe lună să se asigure la sănătate.

Citeşte şi: Valoarea punctului de pensie: Vezi cum se calculează pensia

În acest an, pensionarii ale căror pensii sunt mai mici sau egale cu 872 de lei pe lună vor fi asiguraţi cu plata contribuţiei la sănătate de la bugetul de stat. În acest an, valoarea unui punct de pensie este de 871,7 lei. Prevederile Codului Fiscal stabilesc că, pentru pensionarii ale căror pensii sunt mai mari de 740 de lei, baza de calcul a CASS este doar partea de venit care depăşeşte 872 de lei (valoarea punctului de pensie, rotunjit în sus la un leu).

pensionariDin cauza neconcordanţei prevederilor legale în vigoare, pensionarii care au venituri din pensie cuprinse între 740 de lei şi 872 de lei nu beneficiază de cadrul legal pentru a se putea asigura la sănătate, se arată în proiectul de OUG pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările ulte­rioare. Proiectul propune modificarea articolului 224, astfel că persoanele cu venituri din pensii mai mici sau egale cu valoarea, întregită prin rotunjire în plus la un leu, a unui punct de pensie stabilit pentru anul fiscal respectiv sunt asigurate la sănătate cu plata contribuţiei din alte surse.

Potrivit acestei modificări, în 2016, pensionarii cu venituri din pensie mai mici sau egale cu 872 de lei sunt asiguraţi la sănătate cu plata contribuţiei de la bugetul de stat, arată proiectul de OUG. Prin urmare, aceşti pensionari nu vor plăti coplată, potrivit proiectului de OUG. După intrarea în vigoare a ordonanţei, pensionarii care realizează venituri din pensii între 740 lei şi 872 lei, care se aflau în imposibilitatea de a contribui la constituirea fondurilor de asigurări sociale de sănătate, având în vedere că neplata CASS îi elimina din categoria asiguraţilor sistemului de asigurări sociale de sănătate, nu vor mai avea de suferit din această cauză.

Neadoptarea în regim de urgenţă a măsurilor de reglementare prevăzute în proiectul amintit conduce la imposibilitatea acordării asistenţei medicale categoriei de pensionari cu venituri din pensie mai mici de 872 de lei (adică valoarea, întregită prin rotunjire în plus la un leu, a unui punct de pensie stabilit pentru anul fiscal 2016.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor Legea nr. 96/2024 care vizează reglementarea accesului gratuit al clienților restaurantelor și cantinelor la apă potabilă de la robinet a fost oficializat săptămâna aceasta, prevederile sale urmând să se aplice începând din 18 aprilie 2024. Totuși, în forma sa finală, prevederea nu instituie o obligație […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea