Rămâi conectat

Actualitate

Posturile de radio și televiziune ar putea fi obligate să introducă în jurnale un minut de informație științifică

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un grup de 75 de parlamentari de la toate partidele cer, printr-o inițiativă legislativă, introducerea în jurnalele de știri a unui minut de informație științifică și invocă faptul că România este pe primele locuri la analfabetism științific. 

camera-deputatilor1Senatori și deputați de la PSD, PNL,UDMR, ALDE si minorități au depus la Camera Deputaților o propunere legislativa de modificare a Legii audiovizualului prin care cere introducerea „Minutului de știinta” in jurnalele de știri, fie ca este vorba despre posturi publice sau private de radio si televiziune.

Argumentul parlamentarilor este ca toate studiile arată ca România se afla pe primele locuri în Europa la capitolul analfabetism științific, 42% dintre romani afirmând că Soarele se învârte în jurul Pământului și 80% din populație neavând cunoștințe științifice elementare.

„Furnizorii de servicii media audiovizuale cu acoperire națională vor include zilnic, în principala emisiune de știri, informații științifice și tehnologice pe durata a cel puțin un minut, cu excepția zilelor in care evenimente de larg interes public ori transmisiunile in direct impiedică difuzarea respectivului jurnal de știri. Sunt exceptați de la aceasta prevedere furnizorii de servicii media audiovizuale care nu oferă in programele lor jurnale de știri”, prevede inițiativa legislativa.

Inițiativa completează Legea audiovizualului si prin introducerea unui principiu referitor la obligația mass-media de a transmite cu acuratețe informații privind știința si tehnologia, pe lângă cele politice, sociale sau divertisment. Astfel, articolului 1 al Legii este completat:

„Prin difuzarea si retransmisia serviciilor de programe se realizează și se asigura pluralismul politic si social, diversitatea culturala, lingvistica si religioasa, informarea si educarea publicului inclusiv sub aspect științific și tehnologic, si divertismentul, cu respectarea libertăților și a drepturilor fundamentale ale omului”.

Propunerea de modificare a Legii audiovizualului se află în consultare publică la Camera Deputaţilor până pe 15 decembrie.

Senatul este camera decizională.

(D.S.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România

Bogdan Ilea

Publicat

în

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România Duminică noaptea, Departamentul de Stat al Statelor Unite, a publicat un raport privind situația drepturilor omului în România. „Ministerul de Externe” al SUA” a discutat despre relația dintre partidele de guvernământ din România și hărțuirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea