Rămâi conectat

Actualitate

Postul de jandarmi montani din Arieșeni dotat cu o mașină de teren de 88.000 de lei, pentru eficientizarea intervențiilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Consilierii județeni au aprobat joi un proiect de hotărâre pentru creşterea mobilităţii Postului de Jandarmi Ordine Publică Montan Arieşeni din structura Inspectoratului de Jandarmi Judeţean «Avram Iancu» Alba.

Este vorba despre alocarea unui buget estimativ de 88.000 de lei pentru achiziţionarea de către Consiliul Judeţean Alba a unei autoutilitare, tracţiune integrală 4×4, DIESEL, care să fie utilizată de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean «Avram Iancu» Alba

jandarmi montaniDetalii proiect

SCOPUL

’Creşterea nivelului de siguranţă al cetăţenilor prin reducerea timpului de intervenţie pentru căutarea şi descoperirea persoanelor aflate în dificultate în terenul muntos corespunzător zonei de responsabilitate a Postului de Jandarmi Ordine Publică Montan Arieşeni şi eficientizarea activităţii de prevenire şi combatere a faptelor antisociale.

OBIECTIVE

  1. Creşterea eficienţei misiunilor specifice executate în mediul montan de Postul de Jandarmi Ordine Publică Montan Arieşeni din structura Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Alba.
  2. Creşterea mobilităţii echipajelor din cadrul Postul de Jandarmi Ordine Publică Montan Arieşeni din structura Inspectoratului de Jandarmi Judeţean «Avram Iancu» Alba, pe timpul misiunilor de menţinere, asigurare şi restabilire a ordinii publice în mediul montan.
  3. Reducerea timpului de răspuns a pentru căutarea, descoperirea şi salvarea persoanelor aflate în dificultate în zona montană din responsabilitatea Postului de Jandarmi Ordine Publică Montan Arieşeni.
  4. Reducerea timpului de intervenţie pentru depistarea autorilor unor fapte antisociale, pedepsite de legislaţia în vigoare, în teren muntos din responsabilitatea Postului de Jandarmi Ordine Publică Montan Arieşeni.
  5. Creşterea gradului de cunoaştere a stării traseelor turistice şi a comunicaţiilor din zona de responsabilitate a Postului de Jandarmi Ordine Publică Montan Arieşeni în vederea informării turiştilor şi a factorilor responsabili din zonă despre starea drumurilor, starea de întreţinere a indicatoarelor şi marcajelor montane, alunecărilor de teren şi locurile unde s-au produs, posibilitatea producerii de avalanşe şi anunţarea din timp a populaţiei din zonă şi a turiştilor în vederea evitării accidentelor şi altor evenimente negative.
  6. Creşterea eficienţei misiunilor executate de Postul de Jandarmi Ordine Publică Montan Arieşeni din structura Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Avram Iancu” Alba în cooperare/colaborare cu alte instituţii, conform legislaţiei în vigoare.

 

JUSTIFICARE

Structurile montane ale Jandarmeriei Române sunt destinate pentru menţinerea ordinii publice în staţiunile montane şi pe traseele turistice, axându-se în permanenţă pe accentuarea prezenţei în mijlocul populaţiei, printr-un efort continuu de adaptare a modurilor sale de a acţiona în sprijinul cetăţenilor. În vederea armonizării şi compatibilizării sistemului românesc de ordine publică cu cele din statele Uniunii Europene, pentru creşterea siguranţei cetăţeanului şi prevenirea criminalităţii stradale, la nivel naţional au început să funcţioneze secţiile şi posturile de jandarmi montane. La nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Avram Iancu” Alba la această dată funcţionează 3 posturi de jandarmi montane dispuse la Şugag, Arieşeni şi Roşia Montană.

Postul de Jandarmi Ordine Publică Montan Arieşeni are ca zonă de responsabilitate comunele Arieşeni şi Gîrda de Sus, cu o populaţie de 1765 locuitori, respectiv 1714 locuitori.

Comuna Arieşeni cuprinde un nr. de 18 sate cu o suprafaţă de 63,10 km , este situată în Munţii Bihor – Vlădeasa, în Ţara Moţilor, pe valea superioară a Arieşului Mare, în depresiunea Arieşeni, la o altitudine de aproximativ 830 m. Relieful comunei Arieşeni este în cea mai mare parte montan, cea mai mare altitudine de pe raza comunei fiind de 1849 m (Vârful Bihor). Pe raza comunei Arieşeni se află o suprafaţă totală de 3874 ha pădure, sub diferite forme de proprietate. Teritoriul de competenţă este străbătut de DN 75, care are o lungime de 14,2 km; drumuri comunale şi drumuri săteşti. Nu sunt comunicaţii feroviare.

Sate componente: Arieşeni, Avrămeşti, Bubeşti, Casa de Piatră, Cobleş, Dealu Bajului, Faţa Cristesei, Faţa Lăpuşului, Galbena, Hodobana, Izlaz, Pănteşti, Pătrăhăiţeşti, Poieniţa, Raviceşti, Stei-Arieşeni, Sturu, Vanvuceşti

 

Principalele obiective turistice de pe raza comunei sunt:

Rezervaţia naturală Cheile Gîrdişoarei (15 ha)

Rezervaţia naturală Peştera Gheţarul de la Vîrtop (1 ha)

Rezervaţia naturală Cascada Vîrciorog (5 ha)

Vârful Bihorul 1849 m – cel mai inalt varf din Munţii Apuseni

Vârful Curcubăta Mică

Vârful Piatra Grăitoare

Vârful Cornul Berbecului

Izbucul Tăuzului

Peştera Coiba Mare

Peştera Coiba Mică

Peştera Gheţarul Vîrtop

Cascada Buciniş

Muzeul Pătrăhăiţeşti, Alba

Pârtie de schi – Vîrtop I, echipată cu teleschi şi nocturnă Pârtie de schi – Vîrtop II, echipată cu teleschi şi nocturnă Biserica „Înălţarea Domnului”

Groapa Ruginoasă

peste 200 de case de vacanţă acreditate.

 

Toate misiunile amintite mai sus implică o mare mobilitate a structurilor montane deoarece, aşa cum am văzut, în mare majoritate, situaţiile în care aceştia trebuie să intervină necesită un timp de reacţie cât mai scurt. Mediul montan are propriile lui reguli, care nu pot fi ignorate şi intervenţia în acest teritoriu implică depăşirea unor dificultăţi. In fruntea listei figurează capacitatea de deplasare într-un timp cât mai scurt la cei aflaţi în nevoie. Chiar dacă pare un truism, în munte este cel mai evident faptul că uneori secundele fac diferenţa dintre viaţă şi moarte.

O persoană accidentată, rătăcită şi care are nevoie de ajutor trebuie să-l primească într-un timp rezonabil, înainte de a se afla într-o situaţie de risc la adresa sănătăţii sau chiar a vieţii. La fel, o persoană care semnalează un conflict în care este implicată are dreptul să primească ajutor într-un timp cât mai scurt, înainte ca dinamica incidentului să determine o escaladare a violenţei.

Depistarea şi capturarea autorilor unor fapte antisociale, a braconierilor şi a tăietorilor ilegali de lemne, spre exemplu, de asemenea, presupun o cât mai rapidă intervenţie. Transportul unor persoane rănite către echipele medicale presupune existenţa unor mijloace tehnice de deplasare rapide, sigure şi adecvate mediului montan în orice anotimp, care să confere celor aflaţi în dificultate şansa de a primi îngrijiri medicale înainte de a fi prea târziu.

Sunt doar câteva exemple din care reiese necesitatea stringentă ca Postul de Jandarmi Ordine Publică Montan Arieşeni să fie dotat cu mijloace de transport viabile, operative şi care să răspundă unei cerinţe esenţiale: să fie de un real ajutor în situaţia în care este nevoie de o deplasare cât mai rapidă spre locul de intervenţie.

La ora actuală, mijlocul de transport al Postului de Jandarmi Ordine Publică Montan Arieşeni din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean «Avram Iancu» Alba, nu numai că a îndeplinit condiţiile tehnice pentru a fi casat, dar oricâte eforturi ar face instituţia, nu mai poate fi menţinut în acei parametri care să asigure executarea misiunilor în condiţii optime. In acest sens, arătăm că în dotarea Postului de Jandarmi Ordine Publică Montan Arieşeni intră un autoturism marca Dacia 1307, fabricat în anul 2004, care a parcurs peste 185000 km şi a depăşit termenul de casare cu cca. 7 ani.

Faptul că autoturismul a parcurs peste 185000 km în teren muntos greu accesibil şi de multe ori deplasarea s-a executat în regim de urgenţă, combinat cu faptul că nu este special destinat mediului montan, a dus la o mai rapidă degradare a acestuia decât în condiţii normale. Cu atât mai grav este că această incapacitate tehnică nu poate fi suplinită prin alte moduri ( creşterea numerică a structurilor montane, creşterea nivelului de pregătire, etc. ) şi se reliefează în zecile de minute care se scurg de la primirea solicitării de ajutor până la acordarea efectivă a acestuia. De asemenea, evidenţiem că unitatea nu are posibilitatea de a înlocui autovehiculul din dotarea postului montan deoarece parcul auto al instituţiei este insuficient şi conţine într-o mare proporţie mijloace tehnice care au îndeplinit termenul de casare sau sunt pe cale să-l îndeplinească.

Din istoricul intervenţiilor montane ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean «Avram Iancu» Alba se desprinde faptul că, în mare majoritate, solicitările de ajutor ale celor aflaţi în dificultate au fost făcute în condiţii extreme, noaptea sau în condiţii de vizibilitate redusă, pe timpul unor temperaturi mult sub 0 grade şi pe un strat gros de zăpadă. De multe ori echipele de intervenţie au pierdut timp preţios cu pornirea autovehiculelor din dotare, care, în condiţii de ger, îşi arată cel mai evident limitările tehnice şi modul în care sunt afectate de exploatarea pe timpul atâtor ani de când au intrat în folosinţă.

O cerinţă definitorie a unei intervenţii reuşite este ca echipele de intervenţie să execute deplasarea în condiţii optime de siguranţă, în orice condiţii, pentru a nu deveni la rândul lor victime şi să menţină un ritm constant de deplasare. Totodată, este evidentă necesitatea ca salvatorii să se deplaseze relativ grupat să nu fie nevoiţi să parcurgă distanţe mari pe jos. Deplasarea pedestră nu numai că duce la creşterea timpului de intervenţie, dar determină şi oboseala echipelor de salvatori, cu reflectare directă asupra oportunităţii şi calităţii ajutorului acordat victimelor. De asemenea, incapacitatea mijlocului tehnic din dotarea Postului de Jandarmi Ordine Publică Montan Arieşeni de a se încadra în regimul de viteză al structurilor cu care colaborează (Salvamont, spre exemplu ) poate duce la întârzieri şi, evident, la scăderea eficienţei intervenţiilor.

 

REZULTATE AŞTEPTATE

Reducerea timpilor de răspuns a echipajelor din cadrul Postului de Jandarmi Ordine Publică Montan Arieşeni din structura Inspectoratului de Jandarmi Judeţean «Avram Iancu» Alba la solicitările legale venite din partea instituţiilor şi cetăţenilor, în mediul montan ( instituţii cu care se colaborează/ cooperează, localnici, turişti, etc.)

Reducerea timpilor de intervenţie a echipajelor din cadrul Postului de Jandarmi Ordine Publică Montan Arieşeni din structura Inspectoratului de Jandarmi Judeţean «Avram Iancu» Alba pentru căutarea, descoperirea, salvarea şi transportul persoanelor aflate în dificultate în mediul montan.

Reducerea timpilor de intervenţie a echipajelor din cadrul Postului de Jandarmi Ordine Publică Montan Arieşeni din structura Inspectoratului de Jandarmi Judeţean «Avram Iancu» Alba pentru depistarea în flagrant a autorilor unor fapte incriminate de legislaţia în vigoare.

Creşterea acţiunilor preventive şi, pe acest fond, reducerea numărului faptelor antisociale sesizate şi constatate de echipajele din cadrul Postului de Jandarmi Ordine Publică Montan Arieşeni din structura Inspectoratului de Jandarmi Judeţean «Avram Iancu» Alba.

 

INDICATORI DE EVALUARE:

CANTITATIVI:

Scăderea timpului scurs de la primirea solicitării până la prezentarea primului jandarm la locul indicat.

Scăderea timpului de intervenţie pentru căutarea, descoperirea, salvarea şi transportul persoanelor aflate în dificultate în mediul montan din zona de responsabilitate a Postului de Jandarmi Ordine Publică Montan Arieşeni.

Creşterea numărului misiunilor executate, conform legislaţiei în vigoare, de Postul de Jandarmi Ordine Publică Montan Arieşeni din structura Inspectoratului de Jandarmi Judeţean «Avram Iancu» Alba în cooperare / colaborare cu alte instituţii.

Creşterea numărului misiunilor executate de către Postul de Jandarmi Ordine Publică Montan Arieşeni pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori şi a braconajului.

 

CALITATIVI:

Scăderea cu 5% a timpului scurs de la primirea solicitării până la prezentarea primului jandarm la locul indicat.

Scăderea cu 5% a timpului de intervenţie pentru căutarea, descoperirea, salvarea şi transportul persoanelor aflate în dificultate în mediul montan

Creşterea cu 5% a numărului misiunilor executate, conform legislaţiei în vigoare, de Postul de Jandarmi Ordine Publică Montan Arieşeni din structura Inspectoratului de Jandarmi Judeţean «Avram Iancu» Alba în cooperare / colaborare cu alte instituţii.

Creşterea cu 5% a numărului misiunilor executate pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori şi a braconajului din zona de responsabilitate a Postului de Jandarmi Ordine Publică Montan Arieşeni.

Creşterea cu 5% a numărului informărilor turiştilor şi a factorilor responsabili din zonă despre starea drumurilor, starea de întreţinere a indicatoarelor şi marcajelor montane, alunecărilor de teren şi locurile unde s-au produs, posibilitatea producerii de avalanşe şi anunţarea din timp a populaţiei din zonă şi a turiştilor în vederea evitării accidentelor şi altor evenimente negative din zona de responsabilitate a Postului de Jandarmi Ordine Publică Montan Arieşeni.” (TB)

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea