Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Traian Berbeceanu acuzat că ar fi anchetat incorect „Dosarul utilajelor furate din U.E.” Vezi cine îl acuză de abuz în serviciu

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Dosarul cunoscut opiniei publice ca „Dosarul utilajelor furate din state ale Uniunii Europene” este unul dintre cele mai mediatizate “cazuri de lovitură dată infracţionalităţii organizate” în urma căruia locotenent-colonel Tarnu Ioan, şeful de atunci al Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba, a fost reţinut de procurorii DIICOT Hunedoara şi ulterior suspendat din funcţie. Prin acelaşi rechizitoriu şi Liviu Schiau, subcomisar de poliţie la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog (BCCOA) Alba Iulia acuzat, la fel ca şi şeful SRI Alba, de săvârşirea infracţiunilor de “sprijinire a unui grup infracţional organizat şi favorizarea infractorului”.
Prin rechizitoriul procurorilor DIICOT Hunedoara în dosar au fost trimise în total în judecată 32 de persoane, printre care şi Tarnu şi Schiau. Cei doi sunt acuzaţi că l-au ajutat pe unul dintre inculpaţii din dosarul utilajelor furate, Mircea Stanciu, să scape de urmărirea penală. Scandalul le-a afectat foarte grav imaginea dar şi carierele, ambii find suspendaţi din funcţii după ce au fost reţinuţi pentru 24 de ore în această cauză, în luna mai a acestui an. Cei doi s-au declarat nevinovaţi încă de la bun început spunând că anchetatorii n-au probe împotriva lor, doar câteva interceptări telefonice din care n-ar reieşi în niciun fel implicarea şi vinovăţia lor.
Acesta este şi motivul pentru care Liviu Schiau spune că a luat atitudine, formulând săptămâna trecută două plângeri, una la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva procurorului de la DIICOT Hunedoara care a instrumentat cazul – Mircea Adrian, şi una la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia împotriva comisarului-şef de la BCCOA Alba Iulia, Traian Berbeceanu.
Acuzaţiile pe care Stanciu i le aduce procurorului sunt: fals intelectual; arestare nelegală şi cercetare abuzivă; represiune nedreaptă şi favorizarea infractorului. În schimb, Traian Berbeceanu este acuzat de către fostul său subaltern de fals intelectual şi instigare la fals intelectual. Vizavi de acuzaţiile care i se aduc de Liviu Schiau în plângerea penală, şeful BCCOA Alba Iulia a declarat pentru ziarul „Unirea” că “este dreptul fiecărui cetăţean la petiţie, la plângere, poate oricine să facă plângere împotriva oricui, există instituţii abilitate să facă cercetările care se impun şi să dea soluţii legale la aceste plângeri”.
Contactat telefonic, fostul şef al SRI Alba Ioan Tarnu a declarat că urmează să întreprindă acţiuni similare cu cele ale subofiţerului BCCOA Alba Iulia, suspendat din funcţie. Acesta a mai declarat că a “luat şi măsura prezervării probelor” adunate pe parcursul cercetărilor şi care vor arăta pe ce se susţin de fapt acuzaţiile împotriva sa.
Următorul termen de judecată în acest dosar a fost stabilit pentru data de 9 ianuarie 2011.

Bogdan PRESECAN


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

15 aprilie: Ziua Mondială a Artei. Celebrarea recunoștinței față de contribuția artiștilor la îmbogățirea culturii și spiritualității universale

Ziarul Unirea

Publicat

în

La data de 15 aprilie, anual, este celebrată Ziua Mondială a Artei, ca recunoștință față de contribuția oamenilor de artă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. Data a fost aleasă în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului şi umanistului italian Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452 – 2 mai 1519), considerat un simbol al liberei exprimări, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea