Rămâi conectat

Curier Județean

Peste 4.400 de jandarmi din Alba, la datorie, în prima jumătate a anului pentru asigurarea măsurilor de ordine publică

Ziarul Unirea

Publicat

în

Începutul anului 2017 a reprezentat pentru Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Alba o perioadă încărcată din punct de vedere operativ, determinată de dinamica accentuată a fenomenelor sociale ce au avut loc în zona de responsabilitate care a presupus o preocupare  permanentă de  eficientizare a activităţilor şi misiunilor destinate creşterii gradului de siguranţă al cetăţenilor şi creşterii încrederii cetăţenilor în acţiunile efectivelor inspectoratului.

În semestrul I 2017 asigurarea ordinii publice şi siguranţei participanţilor la manifestări cultural-artistice, religioase, promoţionale, sportive sau de protest, misiune de bază a Jandarmeriei Române,  a constituit o prioritate pentru efectivele instituţiei. Pe acest segment au fost executate peste 460 de misiuni, pe parcursul cărora jandarmii au oferit sprijin de specialitate organizatorilor, au acţionat pentru prevenirea şi combaterea faptelor de natură penală sau contravenţională şi au răspuns prompt diverselor solicitări venite din partea cetăţenilor. Drept urmare, toate adunările publice s-au desfăşurat în mod paşnic şi civilizat, cu protecţia participanţilor şi a mediului ambiant, fără stânjenirea folosirii normale a drumurilor publice sau a transportului în comun şi nu au degenerat în acţiuni turbulente, de natură a pune în primejdie ordinea şi liniştea publică, siguranţa persoanelor, integritatea corporală, viata sau bunurile aparţinătoare acestora ori domeniului public.

Din cele peste 4400 de misiuni executate, mai mult de jumătate au constat în misiuni de menţinere a ordinii publice executate în municipiile Alba Iulia, Aiud, Sebeş, Blaj şi oraşele Câmpeni, Abrud, Zlatna şi Teiuş în staţiuni montane şi pe traseele turistice adiacente precum şi în activităţi de patrulare intercomunală, în sistem integrat, în întreg judeţul Alba. Pe timpul acestora s-a urmărit prezervarea climatului de ordine şi siguranţă publică, apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi a altor încălcări ale legilor în vigoare şi protecţia instituţiilor fundamentale ale statului.

Zonele turistice montane ale judeţului –  Şurianu, Arieşeni şi Roşia Montană –  au fost monitorizate permanent de către structurile de jandarmi montani, care au vegheat la menţinerea ordinii publice şi au participat la prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional. Activităţile întreprinse de jandarmii montani, în colaborare cu Serviciul Salvamont Alba, pentru cunoaşterea permanentă a stării drumurilor şi traseelor turistice, a stării de întreţinere a indicatoarelor şi marcajelor montane precum şi a posibilităţilor de producere a unor infracţiuni, s-au concretizat în prevenirea apariţiei unor accidente sau alte evenimente negative în zona montană a judeţului.

În această perioadă echipajele de jandarmerie au intervenit în 530 de cazuri semnalate atât prin intermediul numărului unic de urgenţe 112 cât şi prin apel direct la numărul inspectoratului – 0258 / 816699 – sau în sprijinul altor instituţii şi au acţionat pentru aplanarea unor conflicte spontane  şi pentru combaterea unor fapte antisociale. În plus, au fost executate 729 de misiuni de punere în aplicare a mandatelor  de aducere a unor persoane implicate în procese aflate pe rolul instanţelor de judecată  sau în anchete derulate la nivelul parchetelor. Pe lângă acestea, jandarmii au asigurat paza  şi protecţia unui număr de 114 transporturi de bunuri, valori, înscrisuri şi produse cu caracter special care, potrivit legii, prezintă un grad de pericol ridicat şi necesită condiţii speciale de siguranţă.

Tulburarea ordinii şi liniştii publice, provocarea ori participarea efectivă la scandal a unor persoane în locuri sau localuri publice, consumul de băuturi alcoolice în locuri publice sau săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, de natură să provoace indignarea cetăţenilor, sunt câteva dintre faptele pentru care jandarmii au aplicat sancţiuni contravenţionale în această perioadă.

În semestrul I 2017 cele mai multe fapte de natură contravenţională şi penală au fost săvârşite în municipiul Alba-Iulia, urmat de municipiul Blaj şi municipiul Sebeş. În acest sens, în această perioadă au fost aplicate 239 de avertismente scrise şi 253 de amenzi contravenţionale, au fost constatate 144 de infracţiuni (50 independente şi 94 în cooperare cu Poliţia) şi au fost efectuate actele premergătoare începerii urmăririi penale pe numele a 4 persoane. În majoritatea cazurilor autorii au săvârşit fapte precum furturi de material feros şi lemnos, furturi de produse alimentare şi nealimentare din magazine, infracţiuni contra persoanei precum şi infracţiuni care aduc atingere unor relaţii privind convieţuirea socială.

Principalele obiective al Jandarmeriei Alba pentru semestrul II 2017 constă în asigurarea măsurilor de ordine publică la toată gama de misiuni la care vom participa.

De asemenea se va acţiona ferm în toată zona de responsabilitate a Inspectoratului, cu precădere în zone cunoscute cu potenţial infracţional ridicat, pentru respectarea legalităţii, prevenirea şi descurajarea unor acţiuni care vizează producerea de incidente sau manifestări de violenţă pe timpul adunărilor şi manifestaţiilor publice, manifestărilor cultural – sportive precum şi pe parcursul altor manifestări similare, cu participare numeroasă.

La nivelul inspectoratului am adoptat un stil de muncă dinamic, participativ, bazat pe respectarea principiilor moderne ale unui management eficient, fermitate şi responsabilitate faţă de îndeplinirea atribuţiilor funcţionale, corectitudine în folosirea legală şi oportună a resurselor umane, materiale şi financiare.

Echipa managerială a inspectoratului, a desfăşurat permanent activităţi de sprijin, îndrumare şi control, urmărindu-se  refacerea coeziunii efectivelor, formarea şi perfecţionarea pregătirii personalului din subordine astfel încât  activitatea acestora să se desfăşoare la parametrii optimi, iar deficienţele să fie eliminate.

Considerăm că prin acţiunile planificate şi realizate în perioada analizată, direcţiile de acţiune au fost urmate de realizarea obiectivelor propuse, chiar dacă în ceea ce priveşte sistemul de alocare şi utilizare a resurselor s-au întâmpinat greutăţi datorate câteodată nivelului scăzut de asigurare materială sau a fondurilor bugetare insuficiente.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea