Rămâi conectat

Politică Administrație

Parlamentul va da astăzi aviz pentru referendumul anunţat de preşedintele Klaus Iohannis

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Parlamentul va da astăzi aviz preşedintelui Klaus Iohannis pentru declanşarea referendumului pe tema luptei anticorupţie. Comisiile de specialitate s-au pronunţat deja în favoarea consultării populare pe care şeful statului a decis să o organizeze după ce Guvernul a încercat modificarea codurilor penale. Dacă Parlamentul nu respectă termenul de 20 de zile calendaristice pe care le are la dispoziţie pentru a-şi da avizul, preşedintele poate emite decretul de organizare a referendumului şi fără acest aviz.

Conducerea Parlamentului se reuneşte luni, la ora 12:00, pentru a stabili şedinţa plenului reunit în care se va da un aviz consultativ pentru solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de a organiza un referendum pe Justiţie, în condiţiile în care expiră termenul de 20 de zile prevăzut de lege. În cazul în care Birourile Permanente reunite nu pun pe ordinea de zi scrisoarea şefului statului, acesta poate iniţia demersurile pentru consultarea populaţiei şi fără punctul de vedere al Parlamentului.

Comisiile juridice reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat marţi, cu unanimitate de voturi, un aviz favorabil solicitării preşedintelui Klaus Iohannis privind organizarea unui referendum pe Justiţie, social-democratul Şerban Nicolae afirmând însă că acest demers al şefului statului va costa aproximativ 250 milioane lei, bani care nu au fost prevăzuţi în bugetul pe 2017, relatează News.ro.

Parlamentarii PNL şi USR au afirmat că sunt de acord cu solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis, care este „justificată” şi „întemeiată”, în timp ce deputatul UDMR Marton Arpad a susţinut că ar trebui să existe mai multe detalii în ceea ce priveşte întrebarea la care urmează să răspundă românii, în caz contrar s-ar ajunge la „neglijenţa în serviciu”.

Şi liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, la Parlament, că solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis privind organizarea unui referendum pe Justiţie va primi, „fără niciun fel de problemă”, aviz favorabil, dar această temă nu trebuie „fetişizată” pentru a nu fi „omorâtă”.

„Tema este de actualitate în permanenţă, numai că nu trebuie fetişizată. Pentru că de multe ori când fetişizezi o temă, în final o omori. În ceea ce priveşte solicitarea preşedintelui (Klaus Iohannis – n.r.), din partea noastră este aviz favorabil fără niciun fel de problemă”, a precizat Liviu Dragnea, întrebat despre „tema de actualitate”, şi anume solicitarea şefului statului privind organizarea unui referendum pe teme de justiţie.

Preşedintele Klaus Iohannis a declanşat în 24 ianuarie procedura pentru organizarea referendumului privind justiţia şi a transmis Parlamentului o scrisoare pe această temă. „Marţi, 24 ianuarie a.c., Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a declanşat, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la următoarea problemă de interes naţional: Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”, anunţa Administraţia Prezidenţială.

Potrivit Legii referendumului, Parlamentul are la dispoziţie 20 de zile să dea un aviz consultativ pentru referendumul convocat de către preşedinte. În cazul în care termenul de 20 de zile este depăşit, procedura de consultare se consideră a fi îndeplinită.

Sursa: digi24.ro

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Grădiniță nouă la Sebeș, în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2: Câte grupe și ce capacitate urmează să aibă creșa

Bogdan Ilea

Publicat

în

Grădiniță nouă la Sebeș, în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2: Câte grupe și ce capacitate urmează să aibă creșa Un proiect de hotărâre din data de 15 aprilie, 2024, al primăriei Sebeș, prevede „Transformare imobil fostă centrală termică -Municipiul Sebeș, în Creşă”, ca nivel antepreșcolar în cadrul Școlii Gimnaziale nr 2. din Sebeș. Având în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea